Çocuk evliliğine okulda takip

Çocuk evliliğine okulda takip

Zorla ve erken yaşta evliliğe karşı savaş açan Aile Bakanı İslam “Kız çocukları 18 yaşına kadar takip edilecek. Resmi evlilik olmadan, dini nikah kıyanlara bizzat dava açacağım” dedi.

Ahmet Fatih Erturan

Türkiye'de çocuk yaşta ve zorla evliliğe karşı çözüm çalışmalarını anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, çocuk evliliklerini okullaşma ile çözeceklerini söyledi. Resmi nikah kıyılmadan dini nikahın kıyılmasının yasak olduğunu vurgulayan İslam, "Eğer böyle bir olaya şahit olursak nikahı kıyan kişiye, kanunlarımızda hapis cezası var. Bizzat Bakanlık olarak biz dava açacağız" dedi. Çocuk evlilikleri ile ilgili çalışmaları tamamladıklarına dikkat çeken Bakan Ayşenur İslam, bu konuda Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile ortak çalışma yaptıklarını söyledi. "Yasal mevzuatın iyi işletilmesiyle durumu çözme yoluna gitmeyi planladık" diyen Bakan İslam şöyle konuştu:

Uygulamadaki sorunlar aşılacak

Türkiye'de aslında doğru yasalarımız var. Fakat bunların uygulanması ile ilgili sorunlar var. Bu uygulamaları geliştirebilirsek,birçok sorunu çözebileceğiz.Türkiye'de doğan bütün çocuklar özellikle kız çocukları nüfusa kaydedilmiş olsa, kaydedilen bütün çocuklar 66 ayını doldurduğunda eğitim sistemine dahil olmuş olsa ve 18 yaşına kadar eğitim sisteminden dışarıya çıkarılması imkansız hale getirilseydi bunlar yaşanmayacaktı... Çünkü hepsi yasalar da var.Biz de 4+4+4 sisteminde çocukların zorunlu olarak 18 yaşına kadar eğitim sistemi içinde tutarsak erken evliliği engellemiş oluruz."

Resmi nikahsız, dini nikah kıyılmasının da önüne geçmek için çalışmaların sürdüğünü ifade eden İslam "Bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları ile çalışacağız. Asıl yapılması gereken aileleri ikna etmek ve zihniyet olarak bu temadan insanları uzaklaştırmak. Çocukların evlendirilmesi insan haklarına aykırı. Aileleri bu yönde ikna edeceğiz. Camilerde insanlara bunu anlatıyoruz."

Star Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.