Çocuk Vakfı'ndan Siyasi Partilere Mektup

Çocuk Vakfı'ndan Siyasi Partilere Mektup

Çocuk Vakfı'ndan Siyasi Partilere Mektup

ÇOCUK VAKFI

25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ NEDENİYLE

SEÇİME KATILACAK PARTİLERİN BAŞKANLARINA

AİLE, ÇOCUK VE GENÇLİK POLİTİKASI

KONULARINI İÇEREN MEKTUP GÖNDERİYOR

 

 

  • Çocuk Vakfı’nın önerileri 64. Hükümet Programı ve TBMM için yasa ve politikaların belirlenmesi çalışmaları yanında, yeni kurumların kurulması başlıklarını içeriyor
  • Siyasi parti başkanlarına gönderilen mektupta aile, çocuk, gençlik ve güç koşullardaki bireylere yönelik 11 Bakanlığı ilgilendiren sosyal politika konularına yer veriliyor
  • 64. Hükümet ve 25. dönemde TBMM çatısı altında yapılması gereken önerilerin merkezinde Çocuk Hakları kültürü temelinde Türkiye Çocuk Politikası yer alıyor
  • Türkiye Çocuk ve Gençlik Yasası, Türkiye Çocuk Kurumu yanında Adlî ve İdarî Çocuk Koruma Sistemi ve Çocuğun İyi Olma Hali Endeksi’nin kurulması öneriliyor

 

Çocuk Vakfı 25 Yıllık Geleneği Sürdürüyor

Çocuk Vakfı, kurulduğu 1990 yılından bu yana genel ve yerel seçimler öncesinde Aile, Çocuk ve Gençlik merkezli sosyal politika önerilerini kamu oyuyla paylaşmayı sürdürüyor.

Çocuk Vakfı, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak 25. dönem milletvekili seçimleri nedeniyle, seçime katılacak parti başkanlarına Aile, Çocuk ve Gençlik yanında, güç koşullardaki bireylere yönelik sosyal politika önerilerini içeren mektup gönderiyor.

Mektubun İçeriği

Seçime katılacak siyasi parti başkanlarına gönderilen mektup ekinde Aile, Çocuk, Gençlik sorunları başta olmak üzere, güç koşullardaki bireylere yönelik sosyal politika önerileri yer alıyor. Her bir öneri, 11 Bakanlıkta yapılması gereken düzenlemeler çerçevesinde sunuluyor. Sosyal yardım kurumu görüntüsü içindeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Aile ve Çocuk Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılarak 81 il ve 919 ilçede icracı bir Bakanlığa dönüştürülmesi öneriliyor.

Öneriler arasında dikkati çeken en önemli konu ise yaygın eğitimin Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılmasının önerilmesi oldu. Bu öneri ile yaygın eğitimin yeniden yapılandırılarak Aile ve Çocuk Bakanlığı’na devredilmesi ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın ise örgün eğitime odaklanması amaçlanıyor.

Anayasa ve Yasa Çalışmaları

Hazırlanacak Yeni Anayasa’da aile başta olmak üzere anne ve kadın hukukuna yönelik kapsayıcı birer madde yanında, çocuk ve gençliğin bütün haklarıyla görünür olacağı birer maddenin yer alması öneriliyor.

Yasa önerileri arasında Çocuk Hukuku’na dayalı Türkiye Çocuk Kanunu ve gençlik hukuku esaslarına göre Türkiye Gençlik Kanunu’nun hazırlanması yer alıyor. İdarî ve Adlî Koruma sistemi kurularak Çocuğa Özgü Adalet anlayışı çerçevesinde Çocuk Ceza ve Tutuk Evleri’nin kapatılmasına öncelik verilmesi de öneriliyor. Bir diğer öncelikli sistem önerisi ise Çocuk Güvenliği Sistemi’nin kurulması.

Çocukla İlgili Yeni Kurum Önerileri

Çocuk alanında temel standartlar, ilkeler ve ülke ölçekli stratejileri belirleyecek, izleme, değerlendirme ve denetleme yapacak, özerk yapıda Türkiye Çocuk Kurumu’nun kurulması.

Türkiye’nin Dünya çocuk sorunlarıyla ilgileneceği Türkiye Çocuk Fonu’nun kurulması.

Çocuk Hakları Kültürü Temelinde Çocuk Politikası

Çocuk Hakları kültürü temelinde Türkiye Çocuk Politikasının hazırlanması ve bütün bileşenlerin katılımıyla hayata geçirilmesi.

Çocuğun İyilik Hali Endeksi Sistemi’nin kurulması.

ASPB Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun Hükümet Kuruluşları, Yerel Yönetimler, uzman STK temsilcilerinin katılımına imkân sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılması.

Aile Politikası ve Stratejisi ile Çocuk Yoksulluğu Stratejisi

Sosyal Koruma Hukuku’na dayalı Türkiye Aile Politikası ve Stratejisi’nin hazırlanması. ( Engelli, Yaşlı ve Güç Koşullardaki bireyleri kapsayacak şekilde )

Türkiye Çocuk Yoksulluğunu Önleme Acil Eylem Planı’nın hazırlanması ve uygulanması.

Çocuk İş Gücü İstismarının Önlenmesi Stratejisi’nin hazırlanması.

Örgün Eğitime Yönelik Öneriler

MEB Çocuk Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi, MEB Okuma Kültürü Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin kurulması. İki ayrı 100 Temel Eser Genelgesinin iptal edilerek MEB Okuma Kültürü Programı’nın hazırlanması. MEB Çocuk ve Sanat Eğitimi Stratejisi, Öğretmen Akademisi, MEB Eğitim Teknolojileri Stratejisi’nin hazırlanması. MEB Özel Eğitim İzleme, Değerlendirme ve Danışma Kurulu’nun kurulması.

Özel Yetenekli Bireylerin Eğitimi

MEB Özel Yetenekli Bireylerin Eğitim Stratejisi’nin hazırlanması ve Özel Yeteneklilerin Eğitimi Konseyi’nin kurulması. Her yaştan özel yetenekli bireye yönelik ülke ölçekli politikaları ve standartları belirleyecek ve yetişmiş insan kaynağının istihdamını planlayacak Türkiye Yetenekleri Geliştirme Kurumu’nun kurulması.

Kültürel Gelişim Programı

Erken çocukluk döneminden başlayarak medeniyet ve kültür odaklı Çocuk ve Gençlik Kültürel Gelişim Programı’nın hazırlanması.

Çocuk ve Gençlik Bilim Politikası ve Stratejisi’nin hazırlanması ve uygulanması.         ( TÜBİTAK’ın öncülüğünde )

919 ilçeye Çocuk ve Gençlik Kütüphanelerin kurulması. ( Yerel yönetimlerin öncülüğünde )

Öneriler arasında çocuk-din ilişkisini istismar alanı olmaktan çıkarmak amacıyla konuyu pedagojik boyutlarıyla ele alacak Çocuk ve Din Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi-Enstitüsü’nün kurulması da yer alıyor. ( Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öncülüğünde, MEB ve Üniversiteler) Çocuk Vakfı’nın diğer önerileri ise  Çocuk ve Spor Politikası, Türkiye Gençlik Sosyal, Kültürel ve Spor Stratejisi, Kronik Çocuk Hastalıkları Stratejisi, Çocuk ve Medya Stratejisi ve Ağaç Bayramı olarak sıralanıyor.

25. dönem erken milletvekili seçimleri nedeniyle Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin’in siyasi partilerin başkanlarına gönderdiği mektupta şu görüşler yer alıyor:

“Türkiye’nin içinde bulunduğu gergin siyasi ortam aile, çocuk ve gençler yanında güç koşullardaki bireylerin sorunlarının çözümünü engelleyen bir sarmala dönüşmüştür. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak erken genel seçim ile oluşacak TBMM’den öncelikli beklentimiz, İnsan Hakları temelinde, bütün bireylerle sözleşme imzalamış ve Türkiye açılımına odaklı yeni bir Anayasa’dır. Kurulacak 64’üncü Hükümetin, toplumun bütün kesimlerini kapsayacak Hak ve Sorumluluk Temelli sosyal politikaların hayata geçmesine öncülük etmesini öneriyoruz. Ya çocuklar için oy vermeli, ya da oylarımızı çocuklara vermeliyiz...”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.