Çocuk yurtları belediyelere devrediliyor

Çocuk yurtları belediyelere devrediliyor

Bakanlık, Türkiye genelinde kimsesiz çocukların kaldığı tüm çocuk yurtları, sevgi evleri, çocuk evleri ile engelli bakım merkezleri ve huzurevlerinin tamamını belediyelere devretme kararını aldı.

AYFER MALLI

Sevgi ve çocuk evlerinde çalışan personelin büyük bir çoğunluğunun paralel yapıya mensup kişilerden oluştuğunu tespit eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı harekete geçti. Başta Teftiş Kurulu Başkanlığı olmak üzere bakanlığın tüm birimleri bu konuda çalışmalara başladı.

BELEDİYELERE DEVREDİLİYOR

Çok sayıda il müdürü görevden alınırken paralel yapıdan çocukları kurtarmak isteyen Bakanlık, yurt ve evleri belediyelere devretme kararı aldı. Bu kapsamda, Türkiye genelinde kimsesiz çocukların kaldığı tüm çocuk yurtları, sevgi evleri, çocuk evleri ile engelli bakım merkezleri ve huzurevlerinin tamamı belediyelere devredilecek, bu süreç iki yıl içinde tammalanacak. Devir ile söz konusu kuruluşların yönetimi yerel yönetimlere geçecek. Denetimler ise yine Aile Bakanlığı tarafından sürdürülecek.

İL MÜDÜRLERİ DEĞİŞTİ

Paralel yapı, il müdürlükleri ve bakanlığın gerçekleştirdiği ihaleler sayesinde şirketlere verilen evlere hizmet alımı ile kendi personelini yerleştirdi. Özellikle çocuk gelişimi bölümünden mezunlar hizmet alımı ile bu evlerde görevlendirildi.

Paralel yapının bu kuruluşlara sızmasına müsade eden Aile Bakanlığı'na bağlı il müdürlerinin büyük bir çoğunluğu görevden alındı. Görevden alınanların yaptığı ihalelerin feshedilmesinin ardından yeniden ihaleye çıkıldı, evler başka bir şirkete devredildi.

BÜTÇE VE PERSONELİ İLE DEVREDİLECEK

Devirler personeli ve bütçesiyle birlikte gerçekleştirilecek. Bakanlık bu kuruluşların nasıl yönetileceğine ilişkin standart belirleyecek ve onu takip edecek. Yurtların belediyelere devredilmesi ile birlikte bürokratik açıdan hızlı karar alınacak ve uygulanacak. Bakanlığın denetimdeki etkisi artacak.

YURTLAR TARİH OLUYOR

Öte yandan Türkiye'de binlerce kimsesiz çocuğun barındığı ve birçok hikayeye konu olan yetiştirme yurtları, 2015'te tarihe karışacak. Başlatılan çalışma kapsamında yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, bundan sonra sevgi ve çocuk evlerinde aile ortamında büyüyecek. Bu tür yurt ve yuvalarda kalan çocuklar hızlı bir şekilde Bakanlığın evlerine yerleştirilecek.

12 bin çocuk yurtlarda

12 bin 466 çocuk Bakanlığın yurtlarında destekleniyor. Bu kapsamda müstakil binalardan oluşan ve site içerisinde yer alan 10 kişi kapasiteli 450 sevgi evinde yaklaşık 4 bin çocuk yaşıyor. Bir anne ve 6 çocuğun yer aldığı çocuk 930 çocuk evinde ise yaklaşık 5 bin çocuk kalıyor. 55 bin çocuk ise ailesinin yanında bakılıyor ve Bakanlıktan destek alıyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.