Cumhurbaşkanı 12 yeni başkanlık oluşturacak

Cumhurbaşkanı 12 yeni başkanlık oluşturacak

Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanlığı teşkilat şemasında köklü bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

AYDIN HASAN

Cumhurbaşkanlığı'nın teşkilat şeması içinde cumhuriyet tarihinde ilk kez etkili bir, "başkanlık birimi sistemi" oluşturulacak. Bu başkanlıklar; iç güvenlikten büyük yatırımlara kadar bir dizi alandaki icraatları yakından takip ederek Erdoğan için özel dosyalar hazırlayacak. Cumhurbaşkanlığı teşkilatı içinde 12 ayrı başkanlığın oluşturulmasının planlandığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar kamuoyunun fazla gündemine gelmeyen bir yetkiyi kullanmayı planlıyor. 1982 Anayasası ile yeni bir düzenleyici işlem türü olarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ihdas edildi. Bu kararname yetkisi, Cumhurbaşkanı makamını güçlendiren bir özelliğe sahip. Erdoğan, cumhurbaşkanı teşkilatını istediği gibi tek başına imzalayacağı kararname ile düzenleyebilme yetkisine sahip.

23 başdanışman ile çalıştı

Cumhurbaşkanlığı'nda İsmet İnönü 1, Cevdet Sunay 4, Fahri Korutürk 4, Kenan Evren 13 danışman ile çalıştı. Özal; Köşk'e çıktıktan sonra 17 başdanışman ve 6 danışman ile çalıştı. Demirel döneminde ise Köşk'te 23 başdanışman ve 23 danışman olmak üzere 46 kişi görev yaptı. Ahmet Necdet Sezer döneminde Köşk'te 2 başdanışman ile 3 danışman görev yaptı. Sezer döneminde görev yapan başdanışman ve danışmanların tümü Dışişleri Bakanlığı personeli idi ve görev gereği atamaları yapılmıştı. Abdullah Gül ise bazı isimler zaman içinde değişse de kadro itibariyle 6 başdanışman ve 3 danışman ile çalışmayı tercih etti.

12 yeni birime 12 başkan

Gül döneminde, danışmanların yanısıra Cumhurbaşkanlığı teşkilat şeması içinde şu 4 başkanlık yer alıyordu: İdari ve Mali İşler; Kurumsal İletişim, Bilişim Teknolojileri ve İnsan Kaynakları.

Alınan bilgilere göre; Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nın teşkilat şemasında köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Teşkilat yapısı içindeki başkanlık birimleri etkili hale getirilecek. 12 başkanlık oluşturulması planlanıyor. Bu başkanlıklar; iç güvenlik, dışişleri, savunma, yatırımlar ve enerji gibi konularda oluşturulacak.

Bu başkanlıkların başına da Erdoğan'ın yakın ekibi içinde yer alan güçlü isimler getirilecek. Erdoğan, böylece 3. havalimanı ve köprüden çözüm sürecindeki gelişmelere dek icraat alanında yer alan bir dizi gelişmeyi, bu başkanlıklar kanalıyla yakından izleyecek.

Yatırım ve büyük projelerle ilgili başkanlığa eski bakanlardan Binali Yıldırım'ın getirilmesi bekleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.