Danışman Öğretmen Seçiminde Torpil İddiası

Danışman Öğretmen Seçiminde Torpil İddiası

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara’da yapılan “Danışman Öğretmen Eğitimi Semineri”nde yaptığı konuşmada, yeni ataması yapılan 30 bin öğretmenin yetiştirme sürecinde 35 bin danışman öğretmenin görev alacağını açıklamıştır.

Eğitim-Sen, MEB'in Danışman Öğretmen seçimlerinin tarafsız yapılmadığını ifade etti. İşteo açıklama;

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara’da yapılan “Danışman Öğretmen Eğitimi Semineri”nde yaptığı konuşmada, yeni ataması yapılan 30 bin öğretmenin yetiştirme sürecinde 35 bin danışman öğretmenin görev alacağını açıklamıştır.

Danışman Öğretmen Seçiminde Torpil İddiası - Yeni atanan öğretmenlerin 6 aylık dönemde yetiştirilmeleri amacıyla en az 10 yıl hizmeti olan öğretmenler arasından ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış, sosyal kültürel faaliyetlere katılım sağlayan, iletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü, mesleği ile ilgili kriterlerden bir veya birkaçına sahip öğretmenlerin danışman öğretmen olabileceği belirtiliyor olsa da, danışman öğretmen olabilmek için aynı zamanda iktidara yakın ve hükümet sendikasına üye olmak kriterinin belirleyici olduğu anlaşılmaktadır.

Danışman Öğretmen Seçimi

Bakan Avcı, danışman öğretmenlik için toplamda 98 bin öğretmenin başvurduğunu, oluşturulan havuzdan 35 bin öğretmenin danışman öğretmen olarak belirlendiğini açıklamıştır. Bu yıl ilk kez uygulanan “danışman öğretmen” uygulaması daha hayata geçmeden danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde yaşanan sorunlar, danışman öğretmenler belirlenirken pek çok ilde duyuru yapılmaması, okul müdürlerinin öğretmenlerin danışman öğretmen olma yönündeki taleplerini reddetmesi, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde olduğu gibi, danışman öğretmenlik konusunda da sendikal aidiyetlerin dikkate alındığı iddialarını güçlendirmiştir. Bazı illerde danışman öğretmenlik için isim listelerinin hazırlandığı ve bakanlığa bildirildiği gibi bizler için hiç de şaşırtıcı olmayan iddiaların gündeme gelmesi dikkat çekicidir. Danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde yaşananlar,  MEB’in böylesine önemli bir uygulamayı bile eline yüzüne bulaştırdığını göstermektedir.

Eğitim yöneticilerini sendikal-siyasal referanslara göre belirleyenlerin, benzer bir uygulamayı danışman öğretmenler için hayata geçirmesi sözün bittiği yerdir. Bu şekilde binlerce donanımlı, ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapmış öğretmen danışman öğretmen olamamıştır.

Yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapacak öğretmenlerin büyük bölümünün yandaş sendika üyeleri arasından seçilmesi, hem öğretmen adayları açısından hem de eğitim sistemi açısından endişe verici bir durumdur. İktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda sendikacılık yapan, laik bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okuyan bir sendikanın üyeleri arasından seçilen danışman öğretmenlerin yeni atanan öğretmenlere nasıl ve ne yönde danışmanlık yapacağı bellidir.

Danışman öğretmenlikte hiçbir şekilde sendikal ya da siyasal referanslara göre belirleme yapılmamalı, aranan kriterleri taşıyan öğretmenler objektif bir değerlendirmeye tabi tutularak belirlenmelidir. MEB, açıklanan danışman öğretmenleri hangi kriterlere göre seçtiğini kafalarda hiçbir soru işareti bırakmayacak şekilde açıklamalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum