Danıştay'dan Flaş İLKSAN Kararı

Danıştay'dan Flaş İLKSAN Kararı

İLKSAN’ın ana statüsünde gerçekleştirilen değişiklikle, Sandığın idari ve mali işlemlerinin iki yılda bir bakanlık müfettişlerince denetleneceği hükmü kaldırılarak, yerine bakanın gerekli görmesi halinde denetlenebileceği hükmü getirilmişti.

Eğitim-Bir-Sen olarak, 2.3.2017 tarihli ve 29995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İLKSAN ana statü değişikliğinin bazı hükümlerine karşı açtığımız davada, mevcut il ve ilçe temsilcilerinin görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması hükmü ile Sandığın iki yılda bir bakanlık müfettişlerince yapılan denetimini bakanın takdirine bırakan hükmün yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Sandığın olağan denetimden çıkarılması hukuka aykırı görüldü

İLKSAN’ın ana statüsünde gerçekleştirilen değişiklikle, Sandığın idari ve mali işlemlerinin iki yılda bir bakanlık müfettişlerince denetleneceği hükmü kaldırılarak, yerine bakanın gerekli görmesi halinde denetlenebileceği hükmü getirilmişti. Danıştay 11. Dairesi, “Sandığın denetimine ilişkin olarak olağan denetim sisteminden çıkarılmasını gerektirecek hukuken kabul edilebilir geçerli bir neden bulunmadığı” gerekçesiyle Bakanlık müfettişlerince her iki yılda bir yapılması gereken rutin denetim yerine bakan inisiyatifine bırakılan denetimi uygun bulmadı.

Sandık üyesinin seçme ve seçilme hakkının ihlali de mahkemeden döndü

Dava konusu edilen aynı değişiklikle 4 yıllık bir dönem için seçilen il ve ilçe temsilcilerinin görev süresi, üyenin seçme ve seçilme hakkı ihlal edilerek 6 yıla çıkarılmıştı.

Danıştay, bu hususta da “sandık üyelerinin temsilcilerini kendi iradelerine uygun olarak seçme hakkını iki yıl süreyle sakatlayacağı” gerekçesiyle dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu. 

Danıştay'ın Kararı İçin Tıklayınız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.