Danıştayın İlahiyat Kararını MEB Uygulamaya Koyunca...

Danıştayın İlahiyat Kararını MEB Uygulamaya Koyunca...

Danıştay ’ın aldığı hukuki bir kararı MEB uygulamaya koyunca binlerce ilahiyat fakültesi mezunu şok yaşadı. Yüksek mahkeme tarafından alınan karar MEB’i de düzenlemeye zorladı. MEB’in Tebliğler Dergisi’nde yer alan bir değişikliğe göre artık ilahiyat...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı son Tebliğler Dergisi’ndeki bir çizelge İlahiyat Fakültesi öğrencileri ve mezunlarını şoka uğrattı. Dergideki yeni çizelgeye göre her yıl yaklaşık yirmi bin mezun veren İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine artık atanamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kasım ayında yayınladığı yeni Tebliğler Dergisi’nde yer alan ‘Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına İlişkin Çizelgede Değişiklik’ adlı düzenleme İlahiyat Fakültesi mezunlarına şok yaşattı. Yeni değişiklikle İlahiyat Fakültesi mezunları bundan sonraki atamalarda artık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanını tercih edemeyecek.

ATAMA BEKLEYEN MEZUNLAR TEPKİLİ

70’in üzerinde İlahiyat Fakültesi’nin bulunduğu üniversitelerde her yıl on binlerce İlahiyat Bölümü öğrencisi mezun oluyor. Mezunların, sadece İmam Hatip Liseleri’ndeki meslek dersini tercih edecek olması öğrencileri endişeye sevk etti. Öğrenciler ve mezunlar yapılan yeni değişikle birlikte önlerinin kesildiğine inanıyor. İlahiyat Fakültesi Mezunu M. A, gazetemize yaptığı açıklamada, düzenleme ile birlikte büyük mağduriyetler yaşanacağına değinerek, binlerce mezunun olduğu bir alanda atama puanlarının artık çok yukarılara çıkacağını ifade etti. M.A, “Bölümü kaldırılmış bir alan ile ilgili yapılan değişiklik sonucu, önümüzdeki 5 yıl boyunca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden mezun olanlar atamalarla sayıları azalacak. Daha sonrasına ancak bizim bölüm mezunları yeni bir düzenleme ile atamalara dahil olacak” diye tepki gösterdi.

DİN KÜLTÜRÜNE 2 BİN MESLEK DERSLERİNE 400 KONTENJAN

İlahiyat Fakültesi mezunlarının artık tercih edemeyeceği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği’ne atamalarda daha çok kontenjan ayrılıyor. Son atamalarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği için iki binin üzerinde kontenjan ayrılmışken, İlahiyat Fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek derslerine ise sadece dört yüz kontenjan ayrıldığı görülüyor. Kontenjan sayılarındaki farklılık ve her iki alandaki mezun öğrenci potansiyeli düşünüldüğünde, İlahiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olma şansı giderek azalmış oldu. İlahiyat Fakültelerinin verdiği mezun sayıları da dikkate alınınca her yıl yaklaşık 20 bin öğrenci bu sürece dahil olacak.

DANIŞTAY’IN VERDİĞİ KARAR SONUCU DEĞİŞTİRİLDİ

Konuyla ilgili edindiğimiz bilgilere göre söz konusu değişiklik daha önce de yapılmıştı. Ancak uygulamada yaşanan sorunlar ve mezun öğrenci sayılarının çokluğu sonucu ilgili kurum geri adım atmış, İlahiyat Fakültesi mezunlarının öğretmenlik alanları eski haline getirilmişti. Mağduriyetlere kapı aralayacak olan son düzenlemeyi ise MEB’in zorunlu olarak yaptığı ortaya çıktı. Değişikliğin Danıştay’daki bir karar gereği alındığı ifade ediliyor. Karara göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için aynı bölüm mezunu öğrencilerin atamada öncelikli olduğu ifade ediliyor.

BU SEFER ORTAYA KARIŞIK BİR DURUM ÇIKTI

Tebliğler Dergisi’ndeki son değişiklik alan ile ilgili yeni bir karışıklığı da gündeme getirdi. 28 Şubat sürecinde İlahiyat Fakültelerini devre dışı bırakmak için EğitimFakülteleri bünyesine alınan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 2014 yılında yapılan bir düzenleme ile tamamen kaldırılmıştı. Üniversitelerde artık bölümü dahi olmayan alan ile ilgili hukuki olarak verilen ‘öncelikli’ karar uygulama ile de uyuşmadı. MEB’in de uygulamak zorunda kaldığı düzenleme karışıklığı da beraberinde getirmiş oldu. Çünkü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için atamaya esas zorunlu tutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünün olmayışı kararı da havada bıraktı. Karar sadece söz konusu bölümün eski mezunlarına atamalarda öncelik tanımış oldu.

Kaynak: Millî Gazete

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum