Daraltılmış bölge ne zaman uygulanacak?

Daraltılmış bölge ne zaman uygulanacak?

2015’deki genel seçimlerde daraltılmış bölge uygulanır

Nevin Bilgin/Ankara

Demokratikleşme Paketi’nde seçim sisteminin değiştirilmesini öngören düzenleme için bayramdan sonra düğmeye basılıyor. Alternatifli modeller arasında yer alan daraltılmış bölge sistemi 2015’te yapılacak genel seçimlerde uygulanacak.

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, daraltılmış bölge seçim sistemine ilişkin düzenlemenin yılbaşına kadar yasalaşmasının planlandığını, 2015 genel seçimlerine yeni seçim sistemiyle girileceğini söyledi.

Anketlerde yüzde 50 üzeri

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis’te bir grup gazeteciyle sohbet etti. Atalay, anketlere göre AK Parti’nin oylarının yüzde 50’nin üzerindeki rakamlarda olduğunu ifade ederek, daraltılmış bölge seçim sistemiyle AK Parti’nin çok milletvekili alacağı eleştirilerinin doğru olmadığını söyledi. Atalay, AK Parti’nin yeni sistemle milletvekili sayısını bir, iki tane arttırabileceğini, çok fazla bir şey değişmeyeceğini ifade etti.

Bayram sonrası

Atalay, Meclis’e gelecek modelin hangisi olacağı konusunda henüz bir netlik olmadığını hatırlatarak, “Alternatifli modeller hazırladık. Bu modellerden birisine karar vererek bir süre tartışılmasından sonra Meclis’e sevkedeceğiz” dedi. Atalay, şunları söyledi:  “Birden bire geçmek zor. Parti olarak bir karar vermedik, Simülasyon yaptık. Barajı yüzde 5, yüzde 3 de yapsan bir şey değişmiyor. Bizim 2 milletvekili falan oynuyor, küçük partiler için dezavantaj oluyor. Nispi temsil çalışmadık. Dar bölge en demokratik olan. 550 bölge var. Bizim bu paket çok reel paket, noktasal olarak her şey hazır. Hangi yasada ne değişecek genel ifadelerle yapılan çalışma değil. Burada her değişikliğin altında bir dosya var. Hepsi hazır. Bayramdan sonra çok hızlı bir şekilde belki de hepsi aynı anda gelebilir. Gecikmeden gelecek. Yılbaşına kadar tamamlarız diye düşünüyorum.”



Kaynak: 2015’deki genel seçimlerde daraltılmış bölge uygulanır - Politika - Star Gazete http://haber.stargazete.com/politika/2015deki-genel-secimlerde-daraltilmis-bolge-uygulanir/haber-796549#ixzz2hIIJvaDe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.