Davutoğlu'nun 'özel' kabinesi yolda...

Davutoğlu'nun 'özel' kabinesi yolda...

Davutoğlu, göreve geldikten sonra güvenlik ve ekonomi konularında uyguladığı 'özel mekanizma' modelini bütün temel alanlarda yaygınlaştıracak, 'mini kabineler'le özel toplantılar yapılacak...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, göreve geldikten sonra özellikle güvenlik, çözüm süreci ve ekonomi konularında uyguladığı, 'özel mekanizma' modelini tüm temel alanlarda yaygınlaştıracak.

Milliyet'ten Kıvanç El'innhaberine göre; 'Mini kabine' olarak adlandırılan modele göre Davutoğlu, belli konularla ilgili özel çalışma ekipleri oluşturacak.

Uzlaşma sağlanacak

Davutoğlu'nun bir TV kanalında yaptığı mini kabine kurulacağına dair açıklamasının detayları da belli olmaya başladı. Güvenlik toplantılarındaki yapı devam ederken daha önce birkaç kez toplanan ekonomi odaklı, 'mini kabineler' de devam edecek.

Yeni dönemde kurulacak mini kabinede yeni hükümette yer alacak ekonomiden sorumlu bakanların yanı sıra kabinede yer almayan Ak Parti içindeki ekonomi kurmayları da yer bulacak. Ekonomiyle ilgili temel kararlar da Davutoğlu'nun başkanlığını yaptığı bu toplantılarda ele alınacak. Ak Parti içinde ekonomi konusunda Ali Babacan, Mehmet Şimşek ile Berat Albayrak, Nihat Zeybekçi gibi farklı ekolleri temsil eden isimler bulunuyor. Kurulacak bu mekanizmanın geliştirilmesiyle bu farklı yaklaşımlar arasında da 'uzlaşma' sağlanacak ve ekonomi çevrelerine 'uyum' mesajı verilecek. Böylece kamuoyundaki tartışmaların da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Görüşler alınacak

Davutoğlu'nun güvenlik ve ekonomideki yapıların dışında, 'eğitim', 'yargı', 'bilim', 'sosyal politika' gibi konu başlıklarında da ayrı özel ekipler oluşturması bekleniyor. Temel benzeri konu başlıklarında oluşturulacak 'mini kabine'lerde bakanın yanı sıra akademisyen, bürokrat, sendika ve sivil toplum temsilcileri de yer alabilecek. Belli aralıklarda toplanacak reform gruplarında bakanlıkların atacağı bazı kritik adımlar önce burada değerlendirecek. Tüm reformlar önce bu dar ekiplerden çıkacak. Bu yöntemle kamuoyundaki tartışma çıkarabilecek düzenlemelere ilişkin de görüşler alınmış olacak.

Kabine heyecanı

Davutoğlu'nun mini kabinesinin yanı sıra gözler 64. Hükümet'in üyelerinin kim olacağına çevrildi. Başbakan hariç 25 koltuğa kimlerin geleceği merak konusu olurken bazı bakanlıkların bölünerek sayının 30'a çıkarılabileceği de kulislerde konuşuluyor. Ak Parti'nin Meclis Başkan adayının İsmet Yılmaz yerine Ak Parti hareketinin önde gelen isimlerinden olan İsmail Kahraman olabileceği de kulislerde konuşuluyor.

Yılmaz'ın da bu durumda Milli Savunma Bakanlığı'na getirilebileceği kaydediliyor. Başbakan yardımcılıkları için Tuğrul Türkeş, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan'ın yanı sıra Binali Yıldırım'ın da adı bu makamlar için geçiyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı'na sürpriz bir isim getirilebileceği ifade ediliyor. MYK'dan kabineye fazla isim kaydırma yapmayı düşünmeyen Davutoğlu'nun 1-2 ismi istisna olarak kabinesine alabileceği ifade ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.