Ders yok, ‘minik fare kaçsana’ var!

Ders yok, ‘minik fare kaçsana’ var!

4+4+4 sisteminde, ders yerine oyunlu eğitim görecek olan öğrencilere uygulanacak program açıklandı

 

Öğrenciler, bovling, tünel gezgini, elde davul zurna, ipte denge, minik fare kaçsana, kara kedi tutsana gibi oyunlar oynayacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, bu yıl ilk defa okula başlayacak öğrencilerin eğitiminin oyun ağırlıklı olacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra öğrencilere verilecek eğitim merak edilmişti. MEB tarafından ilk adım atıldı ve birinci sınıftan başlayarak ilkokul son öğrencisine kadar yapılacak oyunlu eğitimin programını açıkladı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı 92 sayfadan oluşan ‘Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi Öğretim Programı’nda, her sınıfa farklı bir program hazırlandı.
 
AKTİF VE SAĞLIKLI YAŞAM: Okullardaki oyun ve fiziki etkinlikleri düzenleyen program, iki temel öğrenme ve gelişim alanı üzerine tasarlandı. Kitapta programın amacı şöyle açıklandı: “Oyun ve fiziki etkinlikler dersi, ilkokul 1-4 sınıflar düzeyindeki öğrencilerin gelişim ihtiyaçları ve eğitim öncelikleri göz önüne alınarak “Hareket Yetkinliği” ve “Aktif ve Sağlıklı Yaşam” olmak üzere iki temel öğrenme ve gelişim alanı üzerine tasarlanmıştır. Aynı zamanda, “oyun ve fiziki etkinliklerin” içindeki kişisel, sosyal ve düşünme becerilerini geliştirme fırsatlarından etkili bir şekilde yararlanmak için bu boyutlarla ilgili kazanımlara döğretim programında yer verilmiştir.”
 
HER GÜN EN AZ 1 SAAT: ABD başta olmak, bazı Batılı ülkelerdeki modellerden de esinlenilerek hazırlanan program çocuklara her gün ve en az bir saat uygulanacak şekilde planlandı. Programla ilgili, “Çocukların sağlıklı olmaları ve sağlıklarını geliştirmeleri için haftanın her günü en az 1 saat fiziki etkinliklere katılmaları önerilmektedir. Bu bir saatlik etkinliğin ise en az 20 dakikasının, kalp atımında artışa neden olacak ve nefes alıp vermenin hızlandığı orta ve yüksek şiddette oyun ve fiziki etkinlikler içermesi çocuklarda fiziksel uygunluğun gelişimini destekleyecektir. Bu nedenle oyun ve fiziki etkinlik dersine katılan öğrenciler, haftanın her günü düzenli olarak hedeflenen zaman ve şiddette oyun ve fiziki etkinliklere katılma alışkanlığı edinmelidirler. Bu katılım sırasında sağlıklı beslenme, temizlik alışkanlıkları (hijyen), güvenlik riski oluşturmayan davranışlar ve oyun ve fiziki etkinliğe uygun spor kıyafeti seçmeleri için desteklenmelidirler” denildi.
 
Seçmeli ders?başvuruları 10-12 Eylül’de başlıyor!
 
ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, seçmeli derslerle ilgili genelge yayınlandı. Genelgeye göre ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıf öğrencileri seçmeli ders tehcihleriyle ilgili başvurularını 10-12 Eylül tarihleri arasında yapacak. Genelgeye göre dilekçeler okul yönetimlerine ulaştıktan sonra 13-14 Eylül 2012 tarihlerinde e-okul/kurum işlemleri/ders işlemleri/seçmeli ders belirleme ekranından seçilen derslerin okul yönetimi tarafından her öğrenci için ayrı ayrı işaretlenecek. En az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda grup oluşturulacak. Haftalık ders saati sayısına göre ortaokullarda 8 saat seçmeli ders seçilecek. Ortaokullarda en az 10 öğrencinin istemesi halinde 2’şer saat verilecek. Hazırlanan seçmeli dersler arasında, Kuran-ı Kerim, Hz.Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler, Yabancı Dil, Drama, Zeka Oyunları, Görsel Sanatlar, Müzik, Demokrasi ve İnsan Hakları (1), Bilgi ve İletişim Teknolojisi (1-2), Astronomi ve Uzay Bilimleri (1-2), Diksiyon ve Hitabet(1), Sanat Tarihi(2), Alman Edebiyatı (1-2), İngiliz Edebiyatı (1-2) gibi dersler yer alıyor. Bu derslerden herhangi birini, 5-8. sınıf arasında herhangi bir sınıfta ya da sürekli olarak alabilecek. Öğrenci, beşinci sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez sekizinci sınıfta alabileceği gibi, bu dersi beşinci sınıftan itibaren sürekli olarak seçebilecek ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilecek.
 
Gazete Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.