Dershaneler alternatif değil tamamlayıcı unsurdur

Dershaneler alternatif değil tamamlayıcı unsurdur

31. Abant Platformu’nun 9 maddelik sonuç bildirgesinde özel eğitim kurumlarının kamu eğitim kurumlarına alternatif teşkil etmediği, aksine tamamlayıcı unsurlar olduğu ifade edildi.

İs­tan­bu­l’­da ya­pı­lan 31. Abant Top­lan­tı­sı­’n­da, Tür­ki­ye­’nin eği­tim­le sı­na­vı, ulus­la­ra­ra­sı tec­rü­be­ler ışı­ğın­da eği­tim po­li­ti­ka­sı ve çö­züm ara­yış­la­rı baş­lık­la­rı ko­nu­şul­du. Con­rad Ote­l’­de dü­zen­le­nen top­lan­tı­ya çe­şit­li ül­ke­ler­den 102 ko­nuş­ma­cı ka­tıl­dı. Son otu­rum­da ka­tı­lım­cı­la­rın fi­kir­le­ri­ne gö­re dü­zen­le­nen so­nuç bil­dir­ge­si 9 mad­de ha­lin­de açık­lan­dı. Eği­tim­de eşit­lik, özel te­şeb­büs­le­rin eği­ti­me kat­kı­sı ve bun­la­rın sı­nır­la­rı üze­rin­de  gö­rüş bil­di­ril­di.
 
TEŞEBBÜS HÜRRİYETİ

Bil­dir­ge­de en çok dik­kat çe­ken mad­de ise özel eği­timku­rum­la­rı­nın eği­tim sis­te­mi­ne olan kat­kı­sı­nı içe­ren cüm­le­ler ol­du. Bil­dir­ge­de özel eği­tim ku­rum­la­rı ile il­gi­li şu ifa­de­ler yer al­dı: “Bir­çok ül­ke­de gö­rül­dü­ğü gi­bi özel öğ­re­tim, sı­nav­la­ra ha­zır­lık ve ders tak­vi­ye­si sağ­la­yan ku­rum­lar, ka­mu eği­tim ku­rum­la­rı­na al­ter­na­tif ol­ma­yıp ta­mam­la­yı­cı ve des­tek­le­yi­ci un­sur­lar­dır. Bu bağ­lam­da, özel öğ­re­tim ku­rum­la­rı­nın var­lık ve iş­le­yi­şi fır­sat eşit­li­ği, pi­ya­sa ko­şul­la­rı, te­şeb­büs hür­ri­ye­ti ve ter­cih hak­kı çer­çe­ve­sin­de de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.”

Özgürlükçü müfredat

1- Eği­tim ve öğ­re­tim­de bil­gi ak­tar­ma­nın ya­nın­da me­rak uyan­dır­ma, iş­lev­sel be­ce­ri­ler ve ye­te­nek­ler ka­zan­dır­ma­sı he­def­len­me­li­dir.

2- Mer­ke­zi­yet­çi, tek tip müf­re­dat eği­ti­min te­mel so­run­la­rın­dan bi­ri­dir. Müf­re­dat­lar öz­gür­lük­çü, es­nek ve ço­ğul­cu ol­ma­lı.

3- Eği­tim po­li­ti­ka­la­rın­da te­mel so­run­lar, sü­rek­li­li­ğin ol­ma­ma­sı, po­li­tik yak­la­şım­la­rın be­lir­le­yi­ci ol­ma­sı, plan­la­ma ve ka­rar al­ma­da pay­daş­la­rın göz ar­dı edil­me­si­dir. Ka­rar al­ma sü­reç­le­ri şef­faf, tam ka­tı­lım­cı­lı­ğa açık, bi­lim­sel ve­ri­le­re da­ya­lı ve de­net­le­ne­bi­lir ol­ma­lı­dır. Si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı eği­tim­le il­gi­li tüm so­run­la­rın çö­zü­mün­de in­si­ya­tif al­ma­lı­dır.
 
4- Eği­tim­de ka­li­te­nin en önem­li un­su­ru öğ­ret­men ye­ter­li­li­ğin­de sü­rek­li­li­ğin sağ­lan­ma­sı ve adan­mış­lık­tır. An­cak öğ­ret­men ye­tiş­ti­ren yük­se­köğ­re­tim ku­rum­la­rı ile Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı bi­rim­le­ri ara­sın­da­ki ko­or­di­nas­yon ge­liş­ti­ril­me­li­dir. Ko­or­di­nas­yon­suz­luk öğ­ret­men­le­rin per­for­mans ve mo­ti­vas­yo­nunu sı­nır­lan­dır­ma­ma­lı­dır.
 
5- Bir­çok ül­ke­de gö­rül­dü­ğü gi­bi özel öğ­re­tim, sı­nav­la­ra ha­zır­lık ve ders tak­vi­ye­si sağ­la­yan ku­rum­lar, ka­mu eği­tim ku­rum­la­rı­na al­ter­na­tif ol­ma­yıp ta­mam­la­yı­cı ve des­tek­le­yi­ci un­sur­lar­dır. Bu bağ­lam­da, özel öğ­re­tim ku­rum­la­rı­nın var­lık ve iş­le­yi­şi fır­sat eşit­li­ği, pi­ya­sa ko­şul­la­rı, te­şeb­büs hür­ri­ye­ti ve ter­cih hak­kı çer­çe­ve­sin­de de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.
 
6- Dev­let va­tan­daş­la­rı­nı tek tip­leş­tir­me­me­li, bel­li bir ya­şam tar­zı ve ide­olo­ji doğrultusunda eğitmemelidir. Bireylerin kabiliyetlerine göre kendilerini geliştirebilecekleri zemin hazırlanmalıdır.

7- Ölçme ve de­ğer­len­dir­me yal­nız­ca bi­re­yin elen­me­si ya da de­ğer­len­di­ril­me­si ama­cı­na de­ğil, ay­nı za­man­da sis­te­min iyileştirilmesi amacına da katkıda bulunmalıdır. Bu doğrultuda yapılacak her türlü reform çok boyutluluğu göz ardı etmeden sistem bütünlüğü içerisinde gerçekleştirilmelidir.

8- Yönlendirme ve meslek eğitimi, bireysel tercihler, ülkenin ihtiyaçları ve dünya gerçeklerine uygun olarak yapılandırılmalıdır.

9- Ülkemizde son yıllarda bütçeden en büyük pay eğitime ayrılmakla beraber kabul edilmiş uluslararası standartların yakalanabilmesi için eğitim, ulusal ve uluslararası platformlarda daha çok değerlendirilmelidir.

KAMİL MAMAN-BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.