Dershaneler AYM'yi bekliyor

Dershaneler AYM'yi bekliyor

Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin özel okula dönüşümü için başvuruları 2 Haziran’da başlattı. Geçen hafta da dönüşüm için başvuru kılavuzu yayınlandı. Özel okula dönüşmek isteyenler dün ilk başvurularını yaptı.

Gönül KOCA

Ancak, kılavuzda Bakanlığın daha önce açıkladığı teşvikler, kolaylıklara ait bilgiler yer almıyor. Ayrıca, dönüşüm şartlarını içeren yönetmelik de henüz yayınlanmadı. Bu nedenle dershane temsilcileri hem yönetmeliği, hem de ana muhalefet partisi tarafından, dershanelerin devamı için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonucunun bekleneceğini düşünüyor. Sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle:

Şartlar belli değil

Eyüp Kılcı - GÜVENDER Başkan Yardımcısı

Bakanlık bu süreçte bazı mevzuat düzenlemeleri yapıyor. Her dershanenin özel okula dönüşebileceği tarzda esnek bir model geliştirmeyi planlıyor. Ama yönerge hazırlanmadığı ve standartlar belirlenmediği için kurumların başvuru yapma şansı yok. Kılavuzda önce başvuru yapan karlı çıkar deniyor, fakat bu bize ne getirecek, neye başvuracağız bilinmiyor. Sektörün bir bölümü şu anda bekleyecek. Özel okulların boş kontenjanlarına yardım yapma konusunda da bir hazırlık var. Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı birleşerek Öğrenci başına para ödemeyi düşünüyor. Buna heveslenenler var, ama bu da biraz sorunlu. Maliye Bakanlığı'ndan ayrılacak ödenek çok sıkıntılı. Okulların her birine 3-5 öğrenci düşer, bu da bir katkı sağlamaz.

Yönetmelik yok

Faruk Köprülü - ÖZ-DE-BİR Başkanı

Kılavuzu incelediğimizde daha ziyade başvuruyla ilgili dönemler görüyoruz. Burada kurumların nereye nasıl başvuracakları, hangi formları dolduracaklarıyla ilgili bilgiler var. Ancak, dönüşümü isteyenlerin sadece bu kılavuza bakarak hemen başvuru yapacaklarını düşünmüyorum. Bunun iki nedeni var. Birincisi, arkadaşlarımıza başvurdukları zaman nelerin verileceği, hangi standartların uygulanacağı konusu. Bunlar yönetmelikle belirlenecek. Dolayısıyla başvuru yapacak kurumlar bu yönetmeliği görmek isteyecektir. İkincisi, bilindiği gibi konu ana muhalefet partisi tarafından, dershanelerin devamı için Anayasa Mahkemesi'ne intikal ettirildi. Arkadaşlarımız Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını bekleyecektir, diye düşünüyorum.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.