Dershanelerle ilgili yasada sürpriz rötar

Dershanelerle ilgili yasada sürpriz rötar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; 12 Mart günü akşam saatlerinde iktidar ile cemaat arasındaki gerilimde önemli bir hususu oluşturan dershanelerle ilgili yasayı onayladı

Aydın HASAN

Gül, çözüm süreci çerçevesinde önem taşıyan ve demokratikleşme paketinin bir aşamasını oluşturan yasayı da onaylayarak Başbakanlığa gönderdi. Dershaneler 2015 yılında kapatılırken, Milli Eğitim Bakanlığı'nda paralel devlet kadrolaşması iddiaları çerçevesinde yönetim kadrolarında önemli tasfiyeler yapılacak. Seçimde Kürtçe propaganda da serbest hale geldi.

Ancak 13 Mart itibariyle Resmi Gazete'de sadece demokratikleşme paketiyle ilgili yasanın yayımlanması, Gül'ün onayladığı diğer yasa olan dershanelerle ilgili yasanın yayımlanmaması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan 12 Mart günü akşam saatlerinde yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun; 6529 sayılı "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."

Gül'ün, Başbakanlığa gönderdiği iki yasa içinde yer alan 6529 sayılı yasa gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak, Gül'ün eş zamanlı olarak onayladığı 6528 sayılı yasa Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Dershanelerle ilgili 6528 sayılı yasa; hükümet ile Gülen cemaati arasında yaşanan gerilimin en önemli hususlarından birini oluşturuyordu. Bu yasa; dershanelerin önümüzdeki yıl kapatılmasının yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında önemli ölçüde bir tasfiyeyi de öngörüyordu. Bu yasanın Cumhurbaşkanı'nın onaylamasına rağmen yayımlanarak yürürlüğe girmemesi, bekletilmesi dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.