Devlet Memurları Hastalık Raporu Açıklaması

Devlet Memurları Hastalık Raporu Açıklaması

Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükülerine göre alınacak hastalık raporları açıklaması.

İlgi yönetmeliğin Hastalık izni verilmesi başlıklı 7.Maddesinin 3. fıkrasında “Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usûl ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir. “ Denilmektedir. Buna göre hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirildikten sonra okul/kurumların disiplin amirleri tarafından hastalık raporlarının, okulun/kurumun gelen evrak defterine derhal kaydedilmesi sağlanacaktır. Kayıt işlemi yapıldıktan sonra kayıt tarih ve sayısı raporun uygun bir yerine yazılacak, daha sonra da en seri bir şekilde Müdürlüğümüze intikal ettirilecektir. 2.günden sonra kayıt numarası verilen hastalık raporları imzalanmayacak ve ilgililer hakkında işlem başlatılacaktır. Bu iş ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden okul/kurum müdürleri doğrudan sorumlu tutulacaklardır.
 
İlgi yönetmeliğin Hastalık izni verilmesi başlıklı 7.Maddesinin 5. fıkrasında “ Bu Yönetmelik ile tespit edilen usûl ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının bu Yönetmelik ile tespit edilen usûl ve esaslara uygun olmaması hâlinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür. Bildirim yapıldığı hâlde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılır.” Denilmektedir.
 
Buna göre Okul/kurum disiplin amirleri tarafından hastalık raporlarının bu yönetmelik ile tespit edilen usul ve esaslara uygun olması hususu dikkatlice takip edilecek uygun olmaması halinde bu husus vakit geçirilmeden ilgililere yazılı olarak bildirilecek ve bildirimin yapıldığı gün, memurun göreve gelmesi sağlanacaktır. Bildirim yapılmadığında ve bildirim yapıldığı halde gereğinin yerine getirilmemesi durumunda 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır.
 
Ayrıca aynı yönetmeliğin Hastalık izni verilmesi başlıklı 7.Maddesinin 7. Fıkrasında “Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.” Denilmektedir.
 
Buna göre hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması halinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılacak; ancak Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye okul idaresi tarafından sevk edilmesi sağlanacak ve bunun sonucuna göre işlem yapılacaktır.
 
Gereğini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunu önemle rica ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.