Devlet Memurlarının Ek Ödemesi Nasıl Hesaplanıyor?

Devlet Memurlarının Ek Ödemesi Nasıl Hesaplanıyor?

Maaşlarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre alan Devlet memurlarına, aylık maaşlarıyla birlikte belli oranlarda ek ödeme de verilmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli personel kanunlarına tabi olarak görev yapanlardan benzer kadro ve görevlerde olanlar arasında ücret dengesini sağlamak düşüncesiyle, 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren “ek ödeme” düzenlemesi uygulanmaya başlanmıştır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan düzenlemeye göre, ek ödemeden yararlanabilecek olan kamu görevlilerinden bazılarına bu ödemenin döner sermeye bütçesinden yapılması ve bu şekilde ödeme yapılacak personele ayrıca ek ödeme yapılmamaktadır.

Ek ödeme

Devlet memurları hakkında geçerli olan ek ödeme oranları; hizmet sınıflarına, kadro/görev unvanlarına ve aylık derecelerine göre farklı belirlenmiştir.

Ek ödeme oranı olarak belirlenen rakamlar, en yüksek Devlet memuru aylığının oranıdır.  İlgili memura ödenecek ek ödemenin brüt miktarı da; en yüksek Devlet memuru aylığının ilgili memur için geçerli olan ek ödeme oranı tutarındadır.

Öte yandan, ek ödeme düzenlemesine göre; kendilerine döner sermayeden pay verilen (sabit döner sermaye) personele; sağlık hizmetleri tazminatından yararlanan TSK personeline; Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ithalat ve ihracat giriş ve çıkış işlemlerinin yapıldığı gümrük idarelerinde kendilerine fazla çalışma ücreti ödenen personele; SGK’da sağlık harcamalarına esas olan fatura ve reçetelerin incelenmesi işlerinde ve SGK sağlık kurullarında çalışanlardan kendilerine ek ödeme yapılan sağlık hizmetleri personeline; Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında görevli olup ek ödeme alan tabiplere ek ödeme yapılmıyor.

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatı personeli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personelinin ek ödemeleri ise ilgili döner sermaye bütçelerinden karşılanıyor.

Ek ödemenin aylık miktarının hesaplanması

Ek ödeme cetvelinin güncel hali için tıklayınız …

Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte yapılan ek ödemenin miktarı, en yüksek Devlet memuru aylığının belli oranları esas alınarak hesaplanıyor.

**En yüksek Devlet memuru aylığı : (Gösterge + Ek gösterge) X Aylık Katsayısı

**2017 yılı ilk altı ayında en yüksek Devlet memuru aylığı: {(1500+8000) X 0,096058}= 912,55 TL

**2017 yılı ilk altı ayında ek ödemenin aylık brüt miktarı = (912,55 TL X Ek Ödeme Oranı / 100)

**Ek ödemeden, damga vergisi (binde 759 oranında) hariç herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Öte yandan, ek ödemeleri döner sermayeden karşılanan (sabit döner sermaye ödemesi) memurlara yapılan ödemeden, damga vergisinin yanı sıra gelir vergisi (memurun bulunduğu vergi dilimine göre) de kesilmektedir. Ancak, ek ödeme yerine sabit döner sermaye ödemesinden yararlanan personele yapılacak ödemenin net tutarı, kadro ve görev unvanı itibariyle emsal personel için belirlenmiş olan ek ödemenin aylık net tutarından az olmamaktadır.

memurunyeri.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.