Devletten özel liseye nakil kaosu

Devletten özel liseye nakil kaosu

Bakanlık, özel okula kayıt ile devlet okulundaki kaydın otomatik olarak düşeceğini duyurdu. Ancak çocuğunu özel okula kaydettirmek isteyen velilerden okuldan kaydını aldırdığına dair belge şartı getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 12 Ağustos’ta özel eğitim kurumlarına gönderdiği yazı ile öğrencinin özel okula kaydı yapıldığı anda devlet okulundaki kaydının otomatik olarak düşeceğini duyurdu. Bakanlık, “Bir resmi okula yerleştirilen öğrenciler, istedikleri özel okula kayıt yaptırabileceklerdir. Öğrencilerin yerleştirildikleri okula müracaat etmelerine gerek olmayacaktır” açıklaması yaptı.

Ancak uygulama duyurulduğu şekilde olmadı.TEOG sonrası otomatik olarak devlet okullarına yerleştirilen öğrencilerin velileri çocuklarını nakil ettirmek istedikleri özel okullarda büyük şokla karşılaştı.

VELİLER MEKİK DOKUDU

İnternet üzerinden e- okul sistemiyle yapılması gereken nakil başvurusunu yapamayan veliler kayıt yaptırmak istediği okula gittiğinde nakil şokuyla karşılaştı. Velilere, öğrencinin bakanlık tarafından yerleştirildiği okuldan kaydını aldırdığına dair bir belge alması gerektiği belirtildi. Belgenin kayıt yaptırılacak okula götürülmesi gerektiği kaydedildi. Bunun üzerine veliler ve öğrenciler kayıtlı olduğu okul ile yerleşmek istediği okul arasında mekik dokumaya başladı.

OKULDA ÖĞRENDİLER

Nakil işleminde yapılan değişiklik, e-okul sisteminin kilitlenmesiyle ortaya çıktı. Değişiklik ile ilgili mesaj da gönderilmedi. Devlet okulları arası  nakil işlemlerinin sistem üzerinden otomatik yapılacağı belirtildi. Herhangi bir belgeye ihtiyaç olmadığı vurgulandı. Nakillerin 26 Eylül’e kadar devam edeceği dile getirildi.

134 bin öğrenci tercih yapmadı

TE­OG yer­leş­tir­me so­nuç­la­rı­na gö­re 1 mil­yon 291 bin 851 8’in­ci sı­nıf öğ­ren­ci­sin­den, 1 mil­yon 136 bin 546’sı ter­cih yap­tı. 134 bin 788 öğ­ren­ci ter­cih hak­kı­nı kul­lan­ma­dı. Ter­cih yap­ma­yan öğ­ren­ci­le­rin MEB ta­ra­fın­dan okul­la­ra yer­leş­ti­ril­di­ği vur­gu­lan­dı.

Okulların boş kalma riski

Otomatik yerleştirmeyle doldurulmaya çalışılan resmi okulların 26 Eylül’e kadar boşalma riski taşıdığı ortaya çıktı. MEB yetkilileri, birçok öğrencinin özel okula ve açıköğretime gidebilme ihtimali olduğunu söyledi.

Açıköğretime gitmeyi düşünen öğrencilerin nakil işlemleriyle uğraşmasına gerek kalmadan bir açık öğretim bürosuna giderek kaydını yaptırabileceği kaydedildi. Yetkililer, evinden kilometrelerce uzaktaki okula kayıt ettirilen öğrencinin durumuna ise “Olabilir” yanıtı verildi.

‘Dönüşüm için zorlama yapılıyor’ 

Devletin özel okulda okumak isteyen 250 bin öğrenciye 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında teşvik vereceğini açıklaması özel okullarda okuyan öğrencileri harekete geçirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) özel okulda okuyanların teşvikten yararlanamayacağını açıklamasının ardından birçok öğrenci kaydını önce devlet okuluna aldırdı. Teşvik başvurusunda bulunan bu öğrencilerin daha sonra özel okula geçmeyi planladığı belirtildi. Bakanlık buna rağmen istediği başvuruyu yakalayamadığı için ikinci defa teşvik süresini uzattı. Destek müracaatları son kararla 29 Ağustos’ta bitecek.

ÖZEL OKULLAR TEDİRGİN

Teşvikte istenilen başarının yakalanmadığı için başvuru tarihinin uzatıldığını söyleyen GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, özel okulların tedirgin olduğunu vurguladı.  Teşvikin yeni sorunlar doğuracağını belirten Kılcı, verilen destekle dershanelerin okula dönüşmesi için zorlandığını ve özel okulların öğrenci kaybedeceğini kaydetti. Kılcı, “Dershaneden okula dönüşen yerler öğrencilerin ilk tercihi olacaktır. Sadece teşvikten yararlanan okullar meydana gelecek. Teşvikin zorla dönüşüme bağlı olması bizi rahatsız ediyor. Bu destekler dönüşümü özendirmek adına yapılıyor” diye konuştu.

REKLAM OLARAK KALABİLİR

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, 250 bin öğrenciye verilecek teşvikte istenilen başarının yakalanamayacağını aktardı. Bahçe, “3 bin TL’ye merdiven altı okullar yapılır. Teşvik reklam olarak kalacak gibi duruyor” dedi.

FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.