'Din okulda öğrenilmez!'

'Din okulda öğrenilmez!'

Eğitim sistemi içinde en çok tartışılan konulardan biri din dersi... Okulların bilim üzerine ağırlık kazanması gerektiğini vurgulayan Psikiyatr Yazgan 11-12 yaşlarından önce din dersi verilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlayan Psikiyatr Prof. Dr. Yankı Yazgan, 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili okula başlamak için 66 ayın erken olduğunu vurguladı.

Yankı Yazgan, din dersleriyle ilgili tartışmalara da değinerek, "Dinle ilgili kavramların 11-12 yaşından önce benimsenmesi çok zor. Soyut düşünce yeteneğinin gelişmesinden, ezberlenmeden yapılacak kısımdan bahsediyorum... İlkokul 1'de eğitim vermenin manası yok." dedi. Yazgan, şöyle devam etti:

"TANRI VAR MIDIR? YOK MUDUR? TARTIŞILIR"

"Çocuğunun dindar olmasını istemeyen ya da buna kendisinin karar vermesini isteyen aileler var. Bu ailelerin çocuklarına devletin din eğitimi vermesinin temel inanç özgürlüğüyle çelişen bir yanı var. Bir de herkesin dini yorumlayışı farklı. Bu kadar kişisel, bu kadar vicdanla ilgili bir konuda resmi bir eğitimde yapılması bazı temel eğitim ilkelerine aykırı. Din eğitimi verdiğiniz zaman zihin açıcı değil, kısıtlayıcı bir uygulama yapmış oluyorsunuz. Din ilkeleri öğrenmenin yerinin okuldan başka bir yer olması gerektiğini düşünüyorum. Okul, dinsel ilkelerin tartışıldığı yer olabilir. "Tanrı var mıdır, yok mudur?" tartışması bile yapılabilir gerekirse, liselerde. "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.