Diploma'lı dolandırıcılık

Diploma'lı dolandırıcılık

İşe girmek, işinde yükselmek ve üniversite diploması sahibi olmak isteyenler, yabancı ülkelerin sahte ya da orijinal diplomalarını sattığını öne süren internet sitelerinin tuzağına düşüyor

Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

İşsiz gençler, çalıştığı işte terfi etmek isteyenler ya da hayalinde üniversite mezunu olmak isteyip de lisans diploması alamayanlar, yabancı ülkelerin sahte veya orijinal diplomalarını sattığını öne süren internet sitelerini ve bloglarını keşfetti. Mezun oldukları üniversitelerin ya da lise diplomasıyla iş bulmakta sorun yaşayanlarla işinde yükselmek isteyenler, söz konusu sitelerden bin dolardan başlayan fiyatlarla başta Rusya olmak üzere Balkan ülkelerinin devlet üniversitelerine ait farklı bölümlerinden diploma satın alıyor.

PARA KAPTIRIYORLAR

Ancak çoğu zaman Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olunuyor. Bu girişimde bulunan birçok kişi, internetteki diploma sitelerine para kaptırıp dolandırılıyor. Bununla birlikte sitelerden binlerce dolar ödeyip 'Univercity of California' yazılı sahte diploma alanlar da Rusya ve Kazakistan'daki devlet üniversitelerinin istenilen bölümlerinden orijinal diploma sattığını iddia eden de var.

DUVARA ASMALIK RUSYA DİPLOMASI

Rusya devlet üniversitelerine ait lisans, yüksek lisans, doktora, transcript, denklik belgesi hatta A kalite duvara asmalık sahte Rusya diploması satışı yaptığını iddia eden sözde Dubai merkezli 'Gerçek diploma satın al' adlı blog da bunlardan biri. Bloga uzun süredir ulaşılamıyor. Para ödeyip hala diplomasının gelmesini bekleyenler var. Blog, ekonomik durumu orijinal diploma almaya yetmeyenler için 'çerçevelik' diploma sunuyor ve "Çerçeveletip evinize asabilirsiniz" diyor.

'SİPARİŞLER ASKIYA ALINDI'

Yoğun talep üzerine "Siparişler askıya alınmıştır" duyurusu yapan blog yönetimi, kullanıcılara "Rusya ile ülkemiz arasında yaşanan sorunlardan dolayı şu an için siparişleri askıya almış bulunuyoruz. İlerleyen zamanlarda durumun daha da netleşeceğinden şüphemiz yoktur. Cuma gününe kadar ödemenizi almadıysanız bizimle iletişime geçiniz" biçiminde bir açıklama yaptı. Kullanıcılar, bunun üzerine blogu mesaj yağmuruna tuttu.

'NE DÖNEN OLDU, NE SORAN'

Mesaj atanlardan M.D. isimli bir banka çalışanı, "Engelli bir gencim. 2 yılımı doldurdum, terfi için üniversite diploması gerekiyordu. Bin TL ayırmıştım, internette araştırınca blogu gördüm. Mesaj attım ama ne dönen oldu, ne soran. Dolandırıcı olduklarını anladım" diyor.

İsmini vermek istemeyen bir başka kullanıcısıysa emekliliği yaklaşan bir arkadaşının kıdem ikramiyesi alabilmesi için yüksekokul diplomasına ihtiyaç duyduğunu, Moskova Üniversitesi'nden orijinal diploma almak istediklerini ancak yanıt alamadığını anlatıyor.

YÖK: HUKUK DİPLOMASIYLA DOLANDIRILAN MAĞDUR VAR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Denklik Birimi yetkilisiyse konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Danışmanlık şirketleri, sosyal medya hesapları ve internet sitelerinden diploma satışı yaptığını iddia edenlere para kaptıranlardan yığınla başvuru alıyoruz. Bir vatandaş Ankara'daki bir danışmanlık firması aracılığıyla Kosova'daki İrilia Kraliyet Üniversitesi Hukuk Bölümü diploması için başvurmuş, ücretini de ödemiş. YÖK'ün hukuk, tıp, mühendislik gibi bölümlerde üniversite sınavlarında sıralamaya giremeyenlere denklik vermediğini öğrenince dolandırıldığını anlamış. Balkanlar'daki üniversiteler, Avrupa ülkelerinde diplomaları geçerli kılan Lizbon Anlaşması'yla kandırıyor. AB kararlarına Türkiye imza attığı için 'YÖK bu anlaşma gereği size diploma vermek zorunda' diyorlar. Yurtdışındaki üniversiteler de diplomaları 50 bin TL'ye varan fiyatlarla satıyor. Hiç eğitim vermeden diploma satan üniversiteler de var. Bu şekilde diploma alıp YÖK'ten denklik almaya gelenleri evrakları olsa da seviye tespit sınavından geçiriyoruz. Çoğu bu sınavdan geçemiyor. Diploma da alamıyor, parasını da kaptırıyor."

 
Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.