Disiplin cezaları dosyadan kaybolursa ne olacak?

Disiplin cezaları dosyadan kaybolursa ne olacak?

Özlük dosyasından, memura verilmiş olan disiplin cezaları birileri tarafından çıkartılırsa, ne olur?

5 yıllık devlet memuruyum. Sicilimde birkaç adet disiplin cezası mevcut. İşyerimiz farklı bir binaya taşınırken özellikle benim dosyamda ve özellikle bu cezalar kayboldu. Bunların kopyası mevcut mudur?

İl müdürü dahil herkes benden şüpheleniyor. Hakkımda adli takip başlarsa hakim il müdürümüzün görüşüne göre mi hareket eder? Çünkü en ufak bir delil yok yalnızca benden şüpheleniliyor. Ceza alsam memuriyetim sona erer mi (hırsızlık konusunda ceza alırsam ).

Özlük dosyasında neler yer alır ve kimler tarafından nasıl korunur?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memur bilgi sistemi, özlük dosyası başlıklı 109 uncu maddesinde özlük dosyasında nelerin yer alacağı açıkça belirlenmiştir. Buna göre Özlük dosyasına;

1- Memurun mesleki bilgileri, 2- Mal bildirimleri, 3- Varsa inceleme, soruşturma, denetim raporları, 4- Disiplin cezaları, 5- Ödül ve başarı belgesi verilmesine ilişkin bilgi ve belgeler,

konulmaktadır.

Ayrıca, bu maddede, özlük dosyalarının tutulma esasları ile özlük dosyalarında yer alacak belgelere ilişkin usül ve esasların Devlet Personel Başkanlığınca belirleneceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, 2 seri nolu Kamu Personeli Genel Tebliğinde Özlük Dosyası Tutulmasına İlişkin Usul ve Esaslar belirlenmiştir. Buna göre Tebliğin;

"Özlük Dosyası Tutulmasına İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı bölümde özlük dosyasında nelerin yer alması gerektiği belirtilmiş olup, bunlar arasında da memur hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına ilişkin evraklar ile verilen disiplin cezaları, yargı organlarınca memur hakkında verilmiş karar örnekleri, görevden uzaklaştırmaya ilişkin belgeler ile varsa inceleme, soruşturma ve denetim raporları da yer alacaktır.

Ayrıca Tebliğde; Her memur için bir özlük dosyası tutulacağı, özlük dosyalarının itina ile doğru ve tarafsız bir şekilde tutulmasından personel birimlerinin sorumlu olduğu ile özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edileceği, özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamayacağı ve bilgi verilemeyeceği ifade edilmiştir.

Yine bu belgelerin dışında başka hangi belgelere yer verileceği de açıkça bu Tebliğde yer almıştır.

Verilen disiplin cezaları Devlet Personel Başkanlığına bildirilmek zorundadır

Devlet Personel Başkanlığı tarafından çıkarılan 2008/1 sayılı Kamu Personeli Uygulama Genelgesinde; Kamu kurum ve kuruluşlarınca, bu konuda görevli tüm personelin gizlilik kurallarına uyması kaydıyla, disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından memurlara verilen disiplin cezaları ile bunlardan ilgili makamlar tarafından iptal edilenlere ilişkin bilgiler için ise, www.personel.gov.tr internet adresinde yer alan Devlet Personel Başkanlığı Web Uygulamaları başlığı altındaki "Disiplin Cezası Alan Memurlara İlişkin Bildirim Formu" kullanılacak olup, bilgi girişi ve güncelleme işlemleri, ilgili kurum web uygulamaları yetkilisi tarafından sisteme tanımlanan personelince internet ortamında devamlı yapılmasının gerekli olduğu ifade edilmiştir.

Dolayısıyla bu Genelge uyarınca personele verilen disiplin cezaları on-line olarak Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.

Kaybolan cezalar Devlet Personel Başkanlığından temin edilebilir

Devlet Personel Başkanlığı tarafından çıkarılan 2008/1 sayılı Kamu Personeli Uygulama Genelgesine göre, personele verilen disiplin cezaları Devlet Personel Başkanlığına gönderilmek zorunda olduğu için, herhangi bir şekilde özlük dosyasından kaybolan disiplin cezaları Devlet Personel Başkanlığında da bulunduğu için panik yapmaya gerek yoktur.

Ayrıca, verilen disiplin cezaları müfettiş raporuna istinaden verilmişse bu raporlar ilgili kurumların teftiş kurullarında da bulunmaktadır. Yani disiplin cezaları bir yerde kaybolsa diğer yerlerde mutlaka bulunur.

Bazen uyanık memurlar özlük dosyasındaki disiplin cezalarını bir şekilde yok etmeye çalışırlar, ancak, başka yerlerde de izleri bulunduğu için başarılı olamazlar.

Sonuç ve değerlendirme

Sonuç olarak, özlük dosyanızdan kaybolan disiplin cezaları için hakkınızda soruşturma açılırsa;

1- Özlük dosyasının muhafazasından sorumlu olmadığınız için sorun yaşamazsınız.

2- Özlük dosyasında olması gereken disiplin cezalarının dayanağı teftiş raporlarının teftiş kurulu başkanlığında olduğunu da belirtebilirsiniz.

3- Disiplin cezalarının Devlet Personel Başkanlığında olduğunu da ifade ederek ilgili birimi uyarabilirsiniz.

4- Şayet bu belgeleri siz almışsanız ve bu tespit edilirse hem adli yönden hem de idari yönden işinizin zor olduğunu belirtmek isteriz. Yani hem memuriyetiniz sona erebilir (657 sayılı Kanun 125-E/g) hem de mahkumiyet cezası alabilirsiniz.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.