Disiplin Cezalarına İlişkin Yanlış Haberler

 

12.12.10212 tarihli Zaman Gazetesinde: “Öğretmenlere müjde: Disiplin cezaları düşürüldü” başlıklı bir haber yayımlanmıştır. Haberin içeriğinde MEB Müsteşarı Sayın M.Emin Zararsız tarafından yayımlanan genelge ile öğretmenlerin disiplin cezalarının hafifletilerek devlet memurluğundan atılma şartlarının zorlaştırıldığı ifade edilmiştir.

Gazete tarafından yapılan haber yanlıştır. Sözkonusu genelge doğru anlaşılmayarak kamuoyuna yanlış bilgi verilmiştir.  Disiplin cezalarında hafifletme, değişiklik veya devlet memurluğundan çıkarılma şartlarında zorlaştırma ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle mümkündür. Bir genelgeyle bu tür düzenlemelerin yapılması mümkün değildir. Bu kamuoyunca bilinen bir husustur. Zaten sözkonusu genelgede cezalara ilişkin bir hafifletme ve zorlaştırma yer almamaktadır. Yasada yer alan hükümlere ilişkin il eğitim denetmenleri veya muhakkiklerce yapılan soruşturmalarda  farklı illerde farklı uygulamalar ve hatalar ortaya çıkması nedeniyle sadece birliktelik sağlamak amacıyla mevcut uygulamaya ilişkin bir açıklama yapılmıştır. Durum bundan ibarettir.

Diğer yandan sözkonusu genelgeyi haber yapan bazı sitelerde il eğitim denetmenlerinin soruşturmalarındaki hatalardan dolayı genelgenin yayımlandığı şeklinde ifade kullanılmıştır. Sözkonusu genelgede “il eğitim denetmenleri ve muhakkiklerce yapılan soruşturmalar” dan bahsedilmektedir. Bilindiği üzere  İl Eğitim Denetmenleri,  üniversitelerdeki müfettişlik eğitimleri sırasında  soruştuma teknikleri dersi almışlardır ve alanlarında son derece yetkindirler. Ancak  il eğitim denetmenlerinin iş yoğunluğu nedeniyle birçok soruşturma yerel muhakkikler tarafından yapılmaktadır. İl Eğitim denetmenlerinin yapmış olduğu soruşturmalar, başkanlık bünyesindeki inceleme komisyonlarınca, başkan yardımcıları ve başkanlar tarafından incelenirken, muhakkiklerin yaptığı soruşturmalar birçok ilde inceleme komisyonlarınca incelenmeden geldiği gibi ilgili merciye sunulmaktadır. Soruşturma teknikleri konusunda yeterli eğitim almamış olan muhakkiklerin raporları komisyonlarca da incelenmediğinden  hata payı yükselmektedir. Haber sitelerince maksadı aşan cümle kullanılarak hataların il eğitim denetmenlerine mal edilmesi yanlıştır. Muhakkik olarak görevlendirilecek kişilere daha uzun süreli eğitimler verilmeli ve ilde yapılan bütün soruşturmaların inceleme komisyonlarınca incelenmesi sağlanmalıdır.

Eğitim denetmenlerinin yapmış olduğu soruşturmalar da ise  iller arasında farklılıklar oluşabilmektedir. Bu konuda Bakanlığın tespiti doğrudur. Çünkü her il kendi teamüllerine göre çalışmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığında 81 ilin eğitim müfettişlerinin koordinasyonunu sağlayacak bir birim yoktur. Bu sorundan eğitim denetmenleri olarak bizler de son derece muzdaripiz. Bu önemli sorunu defalarca gündeme getirmemize ve Bakanlıkta bir birim oluşturması çağrılarımıza rağmen Bakanlık yıllardır bu konuda hiçbir adım atmamıştır. Müfettişler Derneği olarak bu koordinasyonu gayrı resmi olarak 81 ilden 2500 eğitim denetmenin üye olduğu iletişim grubumuzla biz sağlamaktayız. Bu koordinasyonu sağlamak bizim değil Milli Eğitim Bakanlığımızın görevidir ve acilen Bakanlıkta İl Eğitim Denetmenlerinin koordinasyonunun sağlayacak bir birim oluşturulmalıdır.

Doğan CEYLAN

Müfettişler Derneği Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.