Doğuma bağlı aylıksız izinlerin emeklilikte değerlendirilmesi

Doğuma bağlı aylıksız izinlerin emeklilikte değerlendirilmesi

Bugünkü yazımızda, doğuma bağlı aylıksız izinlerin emeklilikte değerlendirilmesi konusuna yer vereceğiz.

Doğuma bağlı aylıklı ve aylıksız izinlerde yapılan düzenlemeleri bu hafta içinde, "Memurlar için, doğuma bağlı yeni haklar" başlıklı haberde açıklamıştık. Ancak sözkonusu açıklamamız sadece mevcut maaş yönüyle ele alınmıştı. Bugün ise konunun sosyal güvenlikle ilgili yönünü açıklayacağız

BORÇLANMA OLMADAN EMEKLİLİK HİZMETİNDE DEĞERLENDİRİLMEYECEK

Kanun tasarısında, doğuma bağlı olarak alınmış olanaylıksız izin sürelerinin direkt olarak askerlik hizmeti gibi kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi öngörülmüştür.

Düzenleme bu yönüyle, emeklilik aylığını etkileyecektir. Ancak emekli olmak için gerekli hizmet süresi yönünden bir katkısı olmayacaktır. Doğuma bağlı aylıksız izin sürelerinin, emeklilik hizmet süresinde değerlendirilmesi için yine borçlanılması gerekmektedir.

BU HAK ESKİLERE VERİLMEMEKTEDİR

Kanun tasarısında yer alan hükümler, doğuma bağlı aylıksız izin sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesini öngörmekte ancak bu hak geçmişte doğum yapmış ve aylıksız izin kullanmış olanlara verilmemektedir. Sadece kanun çıktığı sırada aylıksız izin kullanmakta olanlar bu haktan yararlanabilecektir. Dolaysıyla daha önce emekli olmuş olanlar ile aylıksız izin kullanmış olanların kazanılmış hak aylığı etkilenmeyecektir.

YARIM MESAİ, YARIM EMEKLİLİK HİZMETİ OLACAK

24. maddeyle getirilen doğuma veya evlat edinmeye bağlı yarı zamanlı çalışma sistemi, emeklilik hizmetine de yarım hizmet olarak geçecektir.

Ancak, yarı hizmeti değerlendirilen memur isterse kalan yarı hizmetini yine aylıksız izin borçlanması şeklinde, ancak borç tutarını 1 ay içinde ödemek koşuluyla borçlanarak tam hizmete yükseltebilecektir.

Yarı hizmet, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu ile verilmiş olan bazı düzenlemelerden yararlanabilmek için de daima yarı hizmet olarak alınacaktır. Örneğin, yüksek ek göstergeli bir göreve atanmada aranılan 6 aylık süre ile (5434 Sayılı Kanun Ek Madde 73), makam ve görev tazminatının hak kazanılmasında aranılan 2 yıllık süre de (5434 Sayılı Kanun Ek Madde 68) daima yarı süre olarak esas alınacaktır.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.