'Düzgün bir formasyon sistemi istiyoruz'

'Düzgün bir formasyon sistemi istiyoruz'

Mezun öğretmen adayları, not ortalaması dayatmasından sonra bazı üniversitelerin kendi mezunlarını kayırdığını iddia ediyorlar. Mağdur olan adaylar sorunsuz bir formasyon sistemi istiyor.

"2011-2012 yılında olduğu gibi, 2012-2013 yılında da formasyon programlarına yerleştirmelerde tam bir felaket yaşanmaktadır.


Öncelikli olarak mezun olduktan sonra karşımıza çıkarılan “not ortalaması dayatması” bizleri fazlasıyla mağdur etmektedir. Yalnızca bu olsa yine belki kabul edilebilirdi. Ancak bunun yanında kimi üniversitelerin kendi öğrencilerini kayırdığını görmekteyiz.


Geçme notu aynı olan iki üniversiteden, not ortalaması aynı olan iki öğrenciyi karşılaştırdığımızda, bir tanesinin yüzlük sistemdeki not ortalaması diğerine göre 10 puan daha fazla olabiliyor. Hal böyle olunca da bizler, not ortalamasına göre sıralanan formasyon listelerinde haksız bir rekabete girmiş oluyoruz.


Yine bitmedi.
Üniversiteler, formasyon ilanlarını birbirlerine çok yakın günlerde belki de aynı günlerde vermekteler. Ve bizler bu 1 ay boyunca, teknoloji devrinde yaşarken, internet üzerinden kayıt yaptırma gibi bir şansımız varken, kendimizi şehir şehir üniversite gezerken buluyoruz. Üstelik bu üniversitelere başvurular ücretli. 100′er liradan yalnızca formasyon başvuruları için 3000 lira harcıyoruz. Bunun bizlere maddi yükü inanılmaz ağır gelmektedir. Kaldı ki bu başvurular sonucunda formasyon belgesini almaya hak kazanacağımızın garantisi de yok. Yine bu günlerde yol masrafları, yiyecekler derken giderimiz 10.000 lirayı buluyor. Buna bir de özel üniversitelerin fahiş fiyatlarını eklediğimizde, eğer ki formasyon almaya hak kazanırsak -ki bu, bu şartlarda neredeyse imkansız- bu bize 20.000 liralara varan ücretlere geliyor.


Yine bitmedi.
Üniversitelerin yayımladıkları kayıt listelerindeki isimler hep aynı isimler. Bunun sebebi merkezi bir yerleştirmenin yapılmıyor olmasıdır. Her üniversitede, aynı isimler yer alıyor. Bunun sonucunda üniversite kontenjanlarında boş yerler kalıyor. Hal böyle olunca da biz formasyon adayları olarak, aklımıza kötü kötü şeyler geliyor. El altından alımlar yapılıyor olabilir. Biz bu sisteme açıkça karşıyız.


Yine bitmedi.
MEB tarafından yayınlanan çizelgeye göre alımların yapılacağı duyuruluyor YÖK tarafından. Ancak üniversiteler bu duyuruya uymuyorlar. Ön-kayıt zamanında başvuru yapılabileceği söylenen bölümler, kesin kayıtlar sırasında açılmamış oluyor. Oysa formasyon derslerinin bölümlere göre bir ayrımı yok. İstenilen bölüme formasyon verilebiliyor. Bir ingiliz dili ve edebiyatı mezunu ya da bir müzik bölümü mezunu bu uygulamadan ötürü formasyon alamıyor. Üstelik bu kötü sisteme uyum sağlayan not ortalamasına da sahipken…


Biz yalnızca adalet istiyoruz. Düzgün bir sistem istiyoruz…


Ön-kayıt zamanlarında kimi üniversiteler şahsen başvuru istiyorlar. Edirne’de oturan bir adayın, Şanlıurfa’ya gidip ön-kayıt yaptırması bekleniyor. Aynı şekilde tam tersi. Üstelik bu ön-kayıtlarda istenen belgeler kimi zaman anlamsız olabiliyor. Noter onaylı belge istemek açıkçası bizleri çok zorluyor. Tek sayfalık bir belgeye 25 lira veriyoruz. Kaldı ki tek bir üniversite için en az 3 adet noter onaylı belge isteniyor. 75 lira yalnızca bir üniversite için cebimizden çıkıyor. Ve bizler onlarca üniversiteye başvurmak durumundayız formasyon alabilmek için, bir ümitle. Bu gerçekten acımasızlıktır.
Adil bir yerleşim istiyoruz. Var olan sistemin yerine merkezi yerleştirme sisteminin gelmesini istiyoruz. Not ortalamasına karşı çıkan bir sistem istiyoruz. Fahiş fiyatlar olmasın istiyoruz.


Haksızlıkları önleme ve yaşanan haksızlıkları giderme hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim."

eğitim ajansı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.