E Bordro Nasıl Alınır? - Bordro Maaş Sorgulama - Memur /Emekli Bordro Öğrenme (Kişi Bordrosu)

E Bordro Nasıl Alınır? - Bordro Maaş Sorgulama - Memur /Emekli Bordro Öğrenme (Kişi Bordrosu)

E Bordro nasıl Alınır? - E-Bordro Maaş Sorgulama Sayfası - Memur /Emekli Bordro Öğrenme (Kişi Bordrosu) E-bordro sisteminde, son iki aya ait maaş bilgileri, oldukça ayrıntılı olarak düzenlenmiştir ve excell formatındaki bir dosya içerisinde sunulmaktadır.

Maaş bordrosu ve Döner Sermaye bordrosu için aşağıdaki linke tıklayınız:

E BORDRO tıkla MAAŞINI HEMEN ÖĞREN!

E bordro, Ebordro, Kişi bordrosu, E bodro, E bordro maaş, e bordro maliye, E bordro muhasebat, E bordro öğrenme, e bordro öğretmen, E bordro sorgulama, e bordrom, e maaş, aylık bordro, E-bordro, E-bordro maaş, E-bordro meb, E-bordro milli eğitim, E-bordro sorgulama, Maaş, maaş bordrosu, Maaş bordrosu öğrenme, Maaş hesaplama, maaş öğrenme, maaş sorgulama, Öğretmen maaş bordrosu, bodro, bordro, Bordro bilgileri, Bordro hesaplama

E-bordro sisteminde, son iki aya ait maaş bilgileri, oldukça ayrıntılı olarak düzenlenmiştir ve excell formatındaki bir dosya içerisinde sunulmaktadır.

E-bordro belgesinde;
Unvan bilgileri,
Hizmet sınıfı hakkında bilgiler,
Kadro durum bilgileri,
Bazı özlük bilgileri gibi memurlar ile ilgili bir takım veriler bulunmaktadır.

E-bordro sistemine giriş yapan kişiler, belirtilen bu gibi bilgilerini kontrol edebilirler ve eğer bir eksiklik ya da yanlışlık var ise bunu tespit edebilirler. Hatta, tespit ettikleri bu hatalı veri girişlerinin, Tahakkuk Birimi aracılığı ile ilgili Mal Müdürlükleri ya da Muhasebe Müdürlükleri’ne başvuru yaparak, düzeltilmesini talep edebilirler.

Kapsama giren kamu görevlileri bunların dışında, e-bordro sistemini kullanarak;
Maaşlarından ne kadar kesintinin yapıldığını,
Yapılan kesintinin ne için alındığını,
Asgari geçim indirimi kazanımlarının bilgisi gibi bir takım verilere de ulaşabilmektedirler.

 

Buraya kadar ki anlatılan tüm bu işlemleri, E-bordro sisteminin isminden de anlaşılacağı üzere, internet üzerinden yapabilmeniz mümkündür. Yapmanız gereken oldukça basittir. Sadece, aşağıda madde madde olarak belirtmiş olduğumuz adımları uygulayarak, sizler de e-bordo sistemine giriş yapabilir ve maaşınızın hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Burada, e-bordro sistemine giriş yapabilmek için ilk önce, [email protected] adresine giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada açılacak olan sayfadan e-devlet resmi sitesine yönlendirileceksiniz. Çünkü artık birçok kurum ve kuruluş sorgulama veya hesaplama
işlemlerini e-devlet üzerinden yapılır hale getirdi. Bunun sebebi E-SGM sistemine bağlı olarak çalışan şifresiz online hizmet veren sitelerin yanlış sonuç vermesidir.

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için bir E-Devlet şifrenizin olması gerekir. E-Devlet şifresini PTT şubelerinden alabilirsiniz. 
Şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numaranızla ve şifrenizle E-Bordro belgenizi alabilirsiniz.

İnternet sayesinde birçok işlemimizi internet üzerinden yapabilmekteyiz. Daha önceleri maaş bordrosu almak için kuruma gitmemiz gerekirken şimdi artık kendimiz internet üzerinden vakit kaybetmeden alabiliriz. E-Bordro özellikle kredi kartı ve kredi alma gibi işlemlerinizde bankaların sizden istediği maaş belgesidir. E-Devlet üzerinden birçok işlemimizi yapabildiğimiz gibi E Bordro alma işlemimizi de yapabilmekteyiz. Yazının devamında E-Bordro alma işlemi nasıl yapılır kısaca anlatacağız.



E-Devlet Üzerinden E-Bordro Alma İşlemi
E-Bordronuzu E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak E-Devlet şifresine ihtiyaç duyacaksınız. E-Devlet şifresini PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında edinebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra ilk olarak yazının sonunda verdiğimiz linke tıklayınız. Açılan sayfada sizden TC kimlik numaranız, memuriyet sicil numaranız, emekli sicil numaranız, ay ve istihdam tipinizi de seçtikten sonra gönder butonuna tıklayınız. Açılan sayfadan EBordronuzu alabilirsiniz.

Şifresiz E-Bordro Alma İşlemi Nasıl Yapılır?
Şifresiz bir biçimde SGK E-Bordro alma işleminizi yapmak için öncelikle yazımızın sonunda yer alan linke tıklayınız. Açılan sayfada ilk olarak T.C. kimlik numaranızı giriniz. Ardından memuriyet sicil numaranızı yazınız. Emekli sicil numaranızı da girdikten sonra “Yıl” kısmını size uygun biçimde seçiniz. Daha sonra Ay ve İstihdam Tipi seçeneklerini işaretleyiniz. Son işlem olarak resimdeki rakam ve harfleri ilgili yere giriniz. Daha sonra gönder butonuna tıklayınız ve E Bordro alma işleminizi tamamlayınız.

ALİ TEZEL - İş Müfettişlerine ücret ve bordro eğitimi verilmiyor mu?

Cuma günü Balıkesir Ticaret ve Sanayi Odalarının talebi üzerinde özellikle 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile genel olarak da İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik konularında konferans verdim. Katılımcıların büyük çoğunluğu (Sosyal) iş müfettişlerinden yakındılar…Yakınmaları da gerçekten haklıydı…

Ali bey, işyerimizde Çalışma Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından yapılan incelemede ücret günlük hesaplanıyorsa ödemenin ücreti hak edilen her gün ödenmesi gerektiği bunun da en geç 20 günün sonuna kadar ödenmesi gerektiğinden bahisler ceza kesildi. Üstüne bir de ay 31 çekiyorsa 31 günlük ücret ödenmesi gerektiği belirtilip bir ceza da ordan kesildi. Son olarak da istirahatli işçilere de istirahatli olduğu günler için de ücret ödenmesi gerekir denilip bir de ordan ceza kesildi.Bu cezalar haksız değil mi? İsmi Saklı

Sayın okurum, size gelen kişi ya müfettiş değildi (zira gerçeğinden çok sahtesi var) ya da müfettiş ise gerek İş Hukuku ve gerekse de Sosyal Güvenlik Hukukunu bilmiyor olmalı. Zira, İş ile Sosyal Güvenlik Hukuku birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Mesela, ücret bordrosunun nasıl düzenleneceği Sosyal Güvenlik Hukukunun, ücret ödemesinin nasıl ve ne zaman yapılacağı da İş Hukukunun konusudur. Gönderdiğiniz metinde deniyor ki, “…işçilere günlük ücret ödendiği ve 31 gün süren aylarda eksik ücret ödendiği…” Buradan çıkacak sonuç ay 30 çekiyorsa farklı, 31 çekiyorsa farklı, 28 çekiyorsa farklı ücret ödeyin ki bu hem doğru hem de yasal değil. Zira böyle (İş müfettişinin isteğini) yaparsanız bu kere SGK size ceza yazar, hem de yasal olarak haklı olur. Şimdi rapor sonucu size ceza tebliğ edilmişse hemen gidip davanızı açın.

***ÜCRET TEDİYE BORDROSU SOSYAL GÜVENLİĞİN KONUSUDUR
İş Kanunu’nun herhangi bir yerinde ücret tediye bordrosundan bahsetmez. Kısa adı SSİY olan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 105. maddesinde;
“Madde 105 - İşverenler, Kuruma verdikleri prim belgesinde yazılı olanları doğrulayıcı nitelikte olmak ve Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin beş numaralı alt bendinde sayılan hususları içerecek şekilde aylık ücret tediye bordrosu düzenlemekle yükümlüdürler.” İlgili 102. madde de ücret tediye bordrosunda nelerin yazılı olması gerektiği de belirtilmiştir. İş Kanununda sadece ücret hesap pusulasından bahseder.
Öte yandan Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre aylar 30, yılda 360 gündür. Ücret bordroları da ay kaç çekerse çeksin 30 gün üzerinden düzenlenir. Farklı düzenlerseniz bu kere SGK size ceza keser.

***ÜCRET TAKİP EDEN AYIN 20’SİNE KADAR ÖDENİR.
İş Müfettişi raporunda ücret günlük hesaplanıyorsa her çalışılan günü takip eden 20 gün içinde ödeme yapılmalıdır demesi de yasal değil. Ücret ister günlük ister aylık olsun fark etmez ödeme dönemi yasaya göre aylıktır ve ücret bordosu ile her ay hesaplanan aylık takip eden ayın 20’sine kadar ödenmelidir.

***İSTİRAHATLİ OLANA ÇİFT ÜCRET DE ÖDENEMEZ
SGK ile sözleşmeli hastanelerden istirahat raporu alan işçiye de işverenin ücret ödeme yükümlülüğü yoktur. İstirahat süresinin ilk 2 günü hariç diğer günlerinin ücretini SGK (geçici işgöremezlik ödeneği olarak) öder. Aksini düşünürsek mesela bir ay istirahat alan işçiye hem işveren bir aylık ücret verecek hem de SGK 28 günlük ücret ödeyecek olur ki bunun anlamı, çalışan işçi tek aylık, istirahat alan işçi 2 aylık alır. Öte yandan istirahatin ilk 2 gününe SGK’nın ödeme yapmamasının mantığı da ortadan kalkar. Bunun mantığı işçi dikkat etsin sık sık hastalanmasın ki ücretlerinden kayıp olmasındır.
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.