E-okul soruşturması yerinde sayıyor!

E-okul soruşturması yerinde sayıyor!

E-okul sisteminde mevcut öğrenci ve velilere ait şahsi bilgilerin sanal ortamda ifşa edilmesine ilişkin iki yıldır devam eden soruşturma henüz dava aşamasına gelemedi...

MUSA KESLER

İstanbul'da e-okul sistemine usulsüz giriş yapılarak öğrenci ve veli bilgilerinin kopyalanmasıyla ilgili soruşturma yılan hikayesine döndü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın disiplin cezası vererek, adli soruşturma için savcılığa suç duyurusunda bulunduğu personel hakkındaki soruşturma adliyeler arasında 'yetkisizlik' gerekçesiyle defalarca gidip geldi. 7 şüphelinin soruşturulduğu dosyalar ayrılarak Anadolu, Çağlayan ve Küçükçekmece adliyelerine dağıtıldı. Binlerce öğrenci ve velisine ait özel bilgilerin ticari amaçlarla üçüncü kişilere aktarılmasına ilişkin soruşturmada açılmış bir dava henüz yok.

Binlerce öğrenci ve veli bilgisi

Velilerin cep telefonlarına gelen mesajlardan ve çeşitli internet sitelerinde yer alan bilgilerden şüphelenen Türkiye Özel Okullar Birliği, E-Okul sisteminde mevcut öğrenci ve velilere ait şahsi bilgileri sanal ortamda ifşa edenlerin cezalandırılması için Ekim 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı'na durumu ihbar etmişti. İhbarın ardından Milli Eğitim Bakanlığı sisteme girerek özel bilgileri kopyalan kişileri log kayıtlarından tespit etti. Aralarında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli şef, eğitim denetmeni, insan kaynakları bölümü yöneticisi gibi görevlilerin bulunduğu kişilere disiplin cezası verdi ve ardından da isimlerini savcılığa bildirdi. Savcılık da "kişisel verilerin kaydedilmesi", "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçlarını "güveni kötüye kullanma" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Ancak soruşturmada 2 yıldır henüz bir ilerleme kaydedilemedi.

İşte dosyanın serüveni:

- Özel Okullar Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı'na ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Ekim 2013'te suç duyurusunda bulundu.

- Soruşturma açıldı, dosya bilişim suçları

savcısına verildi.

- 1 Kasım 2013'te suç yeri itibariyle 'yetkisizlik' kararı verilerek dosya Ankara'ya gönderildi.

- Dosya 14 Kasım'da 'yetkisizlik' gerekçesiyle tekrar İstanbul'a gönderildi.

- Çağlayan Adliyesi'ne gelen dosya 16 Mayıs 2014'te buradan da 'yetkisizlik' kararıyla Anadolu Adliyesi'ne gönderildi.

- Daha sonra sanıklardan birinin dosyası Küçükçekmece'ye ikisinin dosyası Anadolu'ya gönderildi, dördünün dosyası da Çağlayan'da kaldı.

- Dosya memur Suçları savcısına verildi. Soruşturma halen devam ediyor.

Henüz bir dava yok.

'Mesai saatleri dışında'

Soruşturma dosyasına göre 12 Ocak-21 Şubat 2013 tarihleri arasında Ataşehir, Kadıköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, çekmeköy, Ümraniye ve Sancaktepe'de bulunan 93 resmi ve özel okulun ortaöğretim kurumunun raporları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli M.Ş. tarafından mesai saatleri dışında indirildi. Yine dosyadaki bilgilere göre memur olmayan "geçici görevli" statüsündeki bir çalışana da bu şifreler verildi. Aynı şekilde 19-20 Nisan 2014'te, A.A. adlı İl Eğitim Denetmeni'nin kullanıcı adı ve şifresiyle Fatih'teki 34 orta öğretim kurumuna ait "Veli Bilgi Raporları" mesai saatleri dışında indirildi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.