Eğitim-Bir-Sen'den Balkanlar Çıkarması

Eğitim-Bir-Sen'den Balkanlar Çıkarması

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’da eğitim sendikaları yöneticileriyle bir araya geldi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Hırvatistan’da eğitim sendikaları yöneticileriyle bir araya gelerek, sendikal alanda yapılacak çalışmalar ve iş birliğini artıracak projeler hakkında görüşmeler yaptı. Yalçın ve Yayla, büyükelçilik, kurum ve okullara da ziyarette bulundu.

İlk olarak, Eğitim-Bir-Sen’in 25. kuruluş yıldönümüne katılan Sırbistan Eğitimci Sendikalar Birliği’ne (UNIJA) iade-i ziyarette bulunarak, Başkan Jasna Jankoviç ile görüşen Ali Yalçın, ardından Sırbistan Eğitim Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı Özel Müşaviri Miloş Blagojeviç ile bir araya gelerek iki ülkenin eğitim durumu hakkında bilgi alışverişinde bulundular.



Novi Pazar Bölge Başkanı Fikret Bejtoviç’e de iade-i ziyarette bulunan Yalçın, Novi Pazar Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Suljevic ile bir süre görüştü. Yalçın, daha sonra okulları ziyaret ederek, eğitimcilerle sohbet etti.

Genel Başkan Ali Yalçın, Karadağ Eğitim Bakanı Damir Sehovic ile makamında bir araya gelerek, eğitim faaliyetlerine ilişkin istişarelerde bulunmasının ardından, Karadağ Eğitim Sendikası Genel Başkanı Zvonko Pavicevic’i ve Bağımsız Sendikalar Birliği Genel Başkanı Srdja Kekovic’i ziyaret etti, sendikal çalışmalara dair değerlendirmelerde bulunarak, yapılabilecekleri konuştu.

Karadağ Büyükelçisi Serhat Galip ile de bir görüşme yapan Yalçın, buradan Bosna-Hersek’e geçti. Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bayramoviç’le görüşerek, iş birliğine yönelik fikir alışverişinde bulunan Yalçın, Bosna-Hersek Bağımsız İlköğretim Sendikası Genel Başkanı Selvedin Satorovic’i ziyaret etti, iş birliği ve ortak projeler geliştirme konusunu görüştü. Akabinde Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakovic ile buluşan Yalçın, iki ülkenin eğitim sistemi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yalçın, programı kapsamında Büyükelçi Haldun Koç, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Türkiye Maarif Vakfı Balkanlar Koordinatörü Salih Sağır, Eğitim Müşaviri Vasi Ete ve TRT Koordinatörü Bünyamin Şahin’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Aliya İzzetbegovic’in kabrini de ziyaret eden Ali Yalçın, Bosna-Hersek Zenica Kantonu Meclis Başkanı Jasmin Duvnjak’la ofisinde bir görüşme yaptı.

Yalçın, Bosna-Hersek temaslarını, Zenica bölgesinde Alija Namatek ilköğretim okulunu ziyaret ederek tamamladı.

Daha sonra Hırvatistan’a geçen Yalçın, Hırvatistan Öğretmenler Sendikası Başkanı Sanja Sprem ile görüşerek, sendikal tecrübe paylaşımında bulundu.

Yalçın, Hırvatistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Müsteşarı Hrvoje Slezak ve Zagreb Büyükelçiliği Müsteşarı Günay Babadoğan Ertan’ı da ziyaret etti.

Ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz

Ziyaret ve görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Ali Yalçın, uluslararası eğitim sendikalarıyla ikili ilişkiler kurmak, ortak projeler yürütmek amacıyla ‘dışımıza yolculuğa’ önem verdiklerini ifade ederek, “Son bir yıl içerisinde 50’yi aşkın sendikayla görüşmeler yaptık, eğitim ve iş birliği anlaşması imzaladık. Amacımız, başta medeniyet havzamız olmak üzere, uluslararası eğitim sendikalarıyla bir araya gelerek, ortak olan sorunlarımızı dile getirmek, çözüm konusunda ‘neler yapabiliriz’i konuşmak, el ele vererek sesimizi bütün dünyaya duyurmaktır. Nasıl gözyaşının rengi dünyanın her yerinde aynıysa, emeğin de rengi, dili aynıdır. Bu nedenle, Balkan ülkelerindeki dostlarımıza ziyarette bulunarak, ileriye yönelik yapmayı tasarladığımız çalışmalar hakkında istişarelerde bulunduk. Bir hafta süren temaslarımızda faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. İş birliğimiz, emek mücadelesinde karşılıklı yardımlaşmayı ve tecrübe paylaşımını da zenginleştirecektir” dedi.

Eğitim ve iş birliği anlaşmalarının, ortak projelere imza atmanın küresel sorunlara çözüm bulunması noktasında önemli olduğunun altını çizen Yalçın, şunları söyledi:

“Ziyaret ettiğimiz sendikalardan bazıları 25. kuruluş yıldönümü etkinliklerimize katılmıştı. Kendilerine iade-i ziyarette bulunduk. İmzaladığımız iş birliği anlaşmalarının gereğini yapma, ilişkilerimizi ilerletme, emeğin ve emekçilerin sorunlarının çözümüne ilişkin ortak çalışmalar yapma konusunda istişarelerde bulunduk, sendikal tecrübe paylaşımı yaptık. Verimli, ilerisi için umut verici görüşmeler gerçekleştirdik.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum