Eğitim ve Ahlak Şûrası Sona Erdi

Eğitim ve Ahlak Şûrası Sona Erdi

Eğitim-Bir-Sen ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Eğitim ve Ahlak” Şûrası, Prof. Dr. Arif Ersoy’un yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Eğitim-Bir-Sen ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Eğitim ve Ahlak” Şûrası, Prof. Dr. Arif Ersoy’un yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.

 

Şûradan elde edilen neticelerin Türkiye’deki gönüllü kuruluşlarla bir araya gelinerek ‘biz ne yapmalıyız’ sorusuna cevap aranması gerektiğini ifade eden Ersoy, “Yeni bir medeniyet kurma iddiasına sahibiz. Bu büyük bir iddiadır. Bir çözüm toplantısı yapılması lazım. Bugünkü Batı uygarlığının nasıl geliştiğini biliyorsunuz. Tamamen sermaye üzerine kurulu bir sistemdir. Her şeyi hükümetten beklememize gerek yok. Gönüllü kuruluşlarımız ve üniversitelerimizle geldiğimiz bu noktada çözüm üretmek zorundayız. Batı’yı taklit ettik ve netice ortada. İslam coğrafyasında meydana gelen olaylar bunu gösteriyor” dedi.



 

Eğitimin yaradılış gayemize uygun hareket etmek, ahlakın ise, verilen eğitime göre hareket etmek, eylem ve uygulama olduğunu kaydeden Ersoy, şunları söyledi: “İnsan kâinatın en gelişmiş varlığıdır ve bir arada yaşamak zorundadır. Bu zorunluluk olunca insanlar için iki mesele var: Birincisi, hak ve görevleri neye göre belirleyeceğiz; ikincisi, paylaşım nasıl olacak. İnsanlık tarihinde meydana gelen savaşlar bu iki görüşten kaynaklanmaktadır. Tarih boyunca sınıflar arası çatışmalardan çok bu iki görüş arasında çatışma vardır. Hak merkezli dünya görüşüne göre insan gezegenimizin en gelişmiş varlığıdır. Dünya onun için imtihan yeridir. Ölüm yok olmak değildir. Bizim temel kaynaklarımız insana bu görevi vermiştir. İslam, yeryüzünde barışı kurmanın yol haritasıdır. Bütün sosyal kurumların görevi haklıyı güçlü kılmaktır, yani hukukun üstünlüğünü sağlamaktır. İnsanın yaratılış gayesi yeryüzünü imar ve ıslah etmektir. Eğer bizim eğitim felsefemiz insana imar ve ıslah felsefesini kazandırıyorsa, amacına ulaşmış demektir. Çatışma düzenine göre kurulan dünya görüşünün içinde yaşıyoruz. Bu firavun zihniyetidir. Papa, Hz. İsa’nın temsilcisi değildir. Romalı yöneticilerin temsilcileridir. Bizim ve bütün medeniyetin çektiği, bu zihniyetin eseridir. Biz bu dönemde kendi medeniyetimizi inşa etmekle görevliyiz. Ben bu görevin Türkiye’de olduğunu düşünüyorum. Geldiğimiz nokta bunun işareti. Bu medeniyetin ilk adımı da eğitimdir.”

 


 

7 Oturum Yapıldı

 

7 oturumda yapılan ve 34 bilim insanının katkı sunduğu şûra, açılış oturumuyla başladı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Arif Ersoy’un yaptığı açılış oturumunda Prof. Dr. Yüksel Özden “21. Yüzyılda Eğitimin İnşası”, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı “İslam ve Batı Dünyasında Eğitim ve Ahlak Görünümü” başlıklı birer konuşma yaptılar.


Oturum başkanlığını Prof. Dr. Emrullah İşler’in yaptığı “Eğitim ve Ahlak” başlıklı birinci oturumda Prof. Dr. Celal Türer “Ahlaktan Eğitime’ konulu bir konuşma yaparken, müzakereci olarak Prof. Dr. Hasan Ünder konuya ilişkin görüş ve önerilerini sundu.


“Eğitimden Ahlaka” konusunda ise Prof. Dr. Durmuş Günay konuşmacı, Prof. Dr. Selahattin Turan müzakereci olarak birer konuşma yaptılar.


  
 

Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın başkanlığını yaptığı “Eğitim Tarihimizde Ahlak” başlıklı ikinci oturumda konuşmacı olarak Dr. Safiye Kesgin, müzakereci olarak Doç. Dr. Hilmi Uçar “Cumhuriyet Döneminde Ahlak Eğitim” konusunda birer tebliğ sundular. Konuşmacı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, müzakereci Prof. Dr. Ramazan Kaplan “Eğitimcinin Ahlak Eğitimi” konularında görüş ve önerilerini sundular.


  
 

“Eğitim Müfredatlarında Ahlak” başlıklı üçüncü oturumun başkanlığını Prof. Dr. Şükrü Karatepe yaptı. Konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Zafer Çelik ve müzakereci Doç. Dr. Şamil Öçal “Batı Eğitim Müfredatında Ahlak” konusunda; konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yemenici ve müzakereci Doç. Dr. Gürbüz Deniz “İslam Ahlakının Eğitim Müfredatına Aktarım Sorunu” konusunda görüş ve önerilerini aktardılar.

  
 

Dr. Necmettin Turinay başkanlığındaki “Aile ve Toplumda Ahlak Eğitimi” başlıklı dördüncü oturumda, “Ailede Ahlak Eğitimi” konusunda konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, müzakereci Rahime Şen; “Kültürümüzde Ahlak Eğitimi” konusunda konuşmacı Prof. Dr. Kadir Canatan, müzakereci Prof. Dr. Ali Rıza Abay görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştılar.


  
 

“Ahlak Eğitiminde Rol Model” başlıklı beşinci oturum Prof. Dr. Mustafa Solak başkanlığında yapıldı. Konuşmacı Prof. Dr. Bahattin Acat, müzakereci Prof. Dr. Niyazi Can “Ahlak Eğitiminde Rol Model Referansları” konusunda; konuşmacı Dr. Yusuf Kaplan, müzakereci Dr. Yaşar Uğurlu “Medyadan Ahlaka Rol Model Çıkar mı?” konusunda birer tebliğ sundular.


  
 

“Ahlak Eğitiminde Yeni Arayışlar” başlıklı son oturumun başkanlığını Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç yaptı. “Osmanlı Döneminde Ahlak Eğitimi” konusunda Yrd. Doç. Dr. Umut Kaya konuşma yaparken, müzakereci olarak Doç. Dr. İrfan Görkaş görüş ve önerilerini dile getirirken; konuşmacı Alparslan Durmuş’un “MEB Müfredatında Ahlak Eğitimi ve Yeni Öneriler” tebliğini Doç. Dr. Zülfü Demirtaş müzakere etti. 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum