Eğitimdeki reformlar aynı başarıyla yürütülemiyor

Eğitimdeki reformlar aynı başarıyla yürütülemiyor

Eğitim-Bir-Sen: Eğitimdeki reformlar, aynı başarıyla yürütülemiyor

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, eğitimde bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, ancak hayata geçirilen reformların aynı başarıyla uygulanamadığını söyledi. Gündoğdu, yeni eğitim sistemine ilişkin reformun amacına ulaşması için, ikili öğretim yapan eğitim kurumunun kalmaması, sınıf mevcutlarının 24–30 aralığında olması, 120 bini aşan öğretmen ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirtti.

Eğitim Bir-Sen 6. Türkiye Buluşması, Antalya’nın Kemer İlçesi’nde yapıldı. Toplantı sonrası hazırlanan Sonuç Bildirisi’ni basın mensuplarına açıklayan Gündoğdu, ayrıca gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Gündoğdu, konuşmasının başında, dün Hakkari’de şehit olan 4 askerle, bugün şehit olan 8 polisimize Allah’tan rahmet dilerken, yaralı asker ve polislere de acil şifalar diledi. Son günlerde terör saldırılarının artmasını terör örgütünün ve yandaşlarının son çırpınışları olarak gördüklerini söyleyen Gündoğdu, terörün her türlüsüne karşı olan milletimizin, terörü sona erdirmekle kalmayıp, arkasındaki güçlere de haddini bildireceğini kaydetti.

REFORMLAR, BAŞARIYLA YÜRÜTÜLEMİYOR

Eğitim sisteminde müfredat, kademeli eğitim, din eğitimi seçeneklerinin artırılması, seçmeli dersler gibi birçok alanı kapsayan ve milletin taleplerini karşılayan reformlar gerçekleştirildiğini söyleyen Gündoğdu, reformlardaki doğru yaklaşımın, uygulama süreçlerinde aynı hassasiyetle sürdürülemediğini kaydetti. 4+4+4 olarak kademelendirilen yeni eğitim sisteminin, uygulamadaki aksaklıklar sebebiyle gölgede kaldığını ifade eden Ahmet Gündoğdu, “İlkokula başlama yaşı ve rapor alma zorunluluğu, sınıf mevcutları, derslik sayısının artırılamaması, öğretmenlere yönelik norm kadro ve yer değiştirme odaklı sorunlar, okulların fiziki donanımlarının yaş gruplarına uygun şekle getirilmesindeki eksiklikler ve benzeri sorunlar, yapılan reformların hak ettiği kamuoyu desteğinin elde edilmesine engel olacak mahiyettedir. Bu durum Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya ilişkin üslubundan ve sosyal paydaşlarla iletişim kurmamasından kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

ÖNERİLERİMİZİ SUNDUK, DİKKATE ALINMADI

Eğitim sisteminde yapılan reformların fikri sahibi olan Eğitim-Bir-Sen’in, reformların uygulama sürecine dönük talep ve önerilerini de başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bütün kamuoyuyla paylaştığını kaydeden Gündoğdu, bunların zamanında dikkate alınmamasından kaynaklanan sorunlar çıktığını, risk ve olumsuzluklar artmadan önerilerinin dikkate alınarak uygulamalardaki aksaklıkların ivedilikle giderilmesini istedi.

Eğitimde tarihi değişiklik olan yeni eğitim sistemine ilişkin reformun amacına ulaşması için, ikili öğretim yapan eğitim kurumunun kalmaması, sınıf mevcutlarının 24–30 aralığında olması, 120 bini aşan öğretmen ihtiyacının karşılanması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, bu çerçevede siyasi iradenin kamu maliyesi ve bütçe disiplini gibi gerekçelere sığınmadan üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

EŞ DURUMU TAYİN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Türkiye’deki her birey gibi öğretmenlerin de aile bütünlüğünün sağlanmasının Anayasal bir hak olduğunu ifade eden Gündoğdu, öğretmenlerin eş durumu tayin sorununun bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Karma eğitim mecburiyeti başta olmak üzere 28 Şubat sürecinin bütün yasak ve dayatmalarının kaldırılmasını da isteyen Ahmet Gündoğdu, eğitimde özgürlükler, bilimsel ve pedagojik kriterler ile toplumsal hassasiyetlerin esas alınması gerektiğini dile getirdi.

MİLLETİN DEĞERLERİYLE KAVGALI OLANLARA İTİBAR EDİLMEMELİ

4 + 4 +4 yeni eğitim sistemine karşı çıkanların, ideolojik bakış ve saplantı içerisinde olan kişi ve kuruluşlar olduğunu söyleyen Ahmet Gündoğdu, milletin değerleriyle kavga etmeyi görev saymış bu örgütlere itibar edilmemesini istedi.

Öğretmenleri itibarsızlaştırmak ve değersizleştirmenin eğitim sistemi ve toplumu çökerteceğine dikkat çeken Gündoğdu, “Buradan başta Milli Eğitim Bakanlığı ve iktidar mensupları olmak üzere herkesi öğretmenleri değersizleştirecek ve itibarsızlaştıracak söz, davranış ve eylemlerden kaçınmaya davet ediyoruz” dedi.

HÜKÜMET EK ÖDEME YANLIŞINDAN DÖNMELİ

Son yıllarda bütçeden eğitime ayrılan payın artması ve ilk sırada olmasını takdir etmelerine karşın öğretmenin bütçesine aktarılan payın artırılmamasını “eğitim en önemli sorun” söylemiyle örtüşmediğine dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, “Emsalsiz bir görevi üstlenen öğretmenlere emsaliniz yok diyerek ek ödeme verilmemesi yanlışından bir an önce dönülmelidir. Eğitim çalışanlarının yetkili sendikası olarak kalkınan Türkiye’nin adalet mağduru öğretmenlerine hak ettikleri ek ödemenin verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA, TANIMLAMAK YERİNE TANIMALI

Yakın siyasi dönemin en büyük projesinin bizzat millet tarafından ilan edilen yeni anayasa olduğunu söyleyen Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, milletin bu projesine başta siyasi partiler olmak üzere bütün kişi ve kuruluşların katkı sunması gerektiğini kaydetti. Yeni anayasanın, hükümleri ve ruhuyla insanı esas alıp, bütün vatandaşları kucaklaması gerektiğini de belirten Gündoğdu, “Yen Anayasa, tanımlama dayatması yerine tanıma erdemi içermeli, bu ülkenin vatandaşlarını Türkiyelilik çerçevesi içerisinde bir ve eşit görmeli, doğuştan gelen hakları sınırlamamalı aksine teminat altına almalı, din ve vicdan özgürlüğüne yönelik mevcuttaki sınırlamaları sona erdirmelidir. “ ifadelerini kullandı.

KADINLAR ARASINDAKİ EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ

Kadın erkek eşitliğine yönelik çalışmaların kayda değer olmasına karşın kadın-kadın eşitliliğinin sağlanması bakımından bir ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Gündoğdu, bu çerçevede kamuda başörtülü görev yapmayı mümkün kılan, mecliste başörtülü kadınların yer almasını sağlayan, kadınların başörtüsüyle eğitim hakkından yararlanmasına imkân veren ve bütün bunları teminat altına alan yasal ve anayasal düzenlemelerin, milletin haklı ve ortak beklentisi olduğunu dile getirdi.

PROVOKASYON FİLMİ KINIYORUZ

Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gündoğdu, İslam dini ve Hz. Peygamber’e hakaret eden filmi planlayanları, çekenleri, oynayanları ve dünya kamuoyuna internet aracıyla yayanları esefle kınadıklarını kaydeden Gündoğdu, Esat yönetimindeki Baas rejimini destekleyenleri anlayamadıklarını, bütün ülke ve uluslar arası kuruluşları katliamı durdurmak için birlikte hareket etmeye çağırdı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum