Eğitimin "Doğan Görünümlü Şahin"leri Yeni Branşçılar...

Eğitimin "Doğan Görünümlü Şahin"leri Yeni Branşçılar...

Sınıf öğretmenlerinin branş öğretmeni olmasına tepkiler sürüyor....


'4+4+4 eğitim sistemsizliği ile beraber ortaya çıkan sorun yumağını, çözmek için dahiyane çözümler üreten MEB, son olarak "açıkta kalan sınıf öğretmeni olmayacak" lafını yememek adına, sadece diplomalarında yan alanı Matematik, Fen Bilgisi, Türkçe, İngilizce.... yazıyor diye. Bu öğretmen arkadaşları bu alanlarda branşa geçirdi. Bizler 4 yıl boyunca gecemizi gündüzümüze katıp  göbeğimizi çatlatırken, sadece birkaç kredili seçmeli derslerle yan alanı olan sınıf öğretmeni arkadaşlar, bir anda karşımıza zümredaşlarımız olarak çıkmaktadırlar. Eğitimi hep ileri taşımayı hedefleyen sayın milli eğitim bakanımız, yeri geldiği zaman öğretmen yeterliliklerinden bahsediyordu. Peki sayın bakanımız acaba sadece birkaç kredilik seçmeli derslerle diplomalarında yan alanı bulunan bu sınıf öğretmeni arkadaşları nasıl olurda branş öğretmeni ilan eder. Acaba sayın büyüklerimiz çocuklarının matematik, Fen bilimleri, Türkçe, İngilizce eğitimlerini bu branşa geçen sınıf öğretmeni arkadaşlara aldırırlar mı? Ha şunu anlarım öğretmen arkadaşımız Fizik, Kimya,Biyoloji,Matematik,Tarih,...mezunudur ama sınıf öğretmeni olarak atanmıştır ve mesleğin içinde pedagojik formasyonunu pekiştirmiştir. Bu öğretmen arkadaşımın kendi alanına geçmesini bende çok isterim. En azından alan bilgisi var. Ama sadece birkaç kredilik seçmeli dersle bir sınıf öğretmeninin branş öğretmenliğine geçmesi bir matematik öğretmeni olarak çok zoruma gidiyor. Ve açıkçası ben kendi evlatlarımın eğitimini bu öğretmenlerin vermesinden rahatsızlık duyarım. Ama ne hikmetse henüz medyada bu konuda bir rahatsızlık duyucu bir haber görmedim. Veliler bu konudan yeteri kadar haberdar değil. Ama artık birileri bu yanlışlara dur demeli. 
Artık Doğan görünümlü Şahin görmek istemiyoruz.'
 
..Milli Eğitim Bakanlığı , ‘ 4+4+4 ’ eğitim modeli nedeniyle ortaya çıkan norm fazlası öğretmenleri eritmek için sınıf öğretmenlerine zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği veya teknoloji ve tasarım öğretmenliğine geçiş hakkı tanındı.
 
Özellikle eş durumu özrü nedeniyle yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin önünü açmak için iki branşı öğrencisiyle ve öğretmeniyle gözden çıkardı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın alanlarında açık norm kadro olmaması nedeniyle özür durumundan yer değişikliği gerçekleşemeyen "sınıf" öğretmenlerine "Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliğine" alan değişikliği yoluyla geçiş hakkı vermesi, üniversitelerin Özel Eğitim Bölümlerinin Zihin Engelliler Öğretmenliği Programlarından mezun olmuş ya da olacak "Zihin Engelliler Öğretmenlerine" karşı yapılan büyük bir haksızlıktır. Zihin Engelliler Öğretmenleri, ilk üç yılı teorik ve son yılı da Eğitim Fakültelerinin hiçbir bölümünde olmayan ve "bir yıl" süren "yoğun" öğretmenlik uygulaması derslerini başarıyla tamamladıktan sonra ilgili programdan mezun olma hakkını elde etmektedirler. Ülkemizin "özel eğitim" alanında yetişmiş "nitelikli" personele duyduğu gereksinim çok açık olmakla birlikte, bu açığın bu tür popülist uygulamalarla çözülmeye çalışılması, bu alanda hizmet sunanlar (zihin engelliler öğretmenleri) ve hizmet alanlar (özel gereksinimli çocuklar ve aileleri) açısından telafi edilmesi mümkün olmayan çeşitli mağduriyetlere yol açacaktır.


1. Alan değişikliğinin en önemli mağdurları, özel gereksinimli çocuklarımız ve aileleridir. Nitelikli eğitim hizmeti almak, özel gereksinimli çocuklarımızın ve ailelerinin en temel hakkıdır. Çocuklarımızın eğitim hakkı, başta TC Anayasası olmak üzere çeşitli yasa ve yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır. Bu tür uygulamalar ancak zaman, emek ve para kaybına neden olacaktır. Çocuklarımızın eğitim zamanı, bu tür uygulamalar nedeniyle "feda edilemeyecek kadar kıymetlidir."
 
2. Alan değişikliğinin ikinci önemli mağdurları ise zihin engelliler alanında çalışan ya da çalışacak olan meslek elemanlarıdır. Talim Terbiye Kurulu, 07/07/2009 tarih ve 80 sayılı Kurul Kararına ilişkin 13.07.2012 tarihli çizelgesi ile Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliğine atanma koşullarını aşağıdaki gibi belirlemiştir:
 
Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliğine atanabilmek için:


a) Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı mezunu olmak
 
b) Özel Eğitim Öğretmenliği mezunu olmak


c) Özel Eğitim Bölümü mezunu olup kredilerinin en az %30'unun Zihin Engellilerin Öğretmenliği alanından olduğunu belgelendirmek koşullarını sağlamak gerekmektedir.
 
Talim Terbiye Kurulu tarafından belirlenen atanma koşulları son derece açıktır. Zihin engelliler alanına ilişkin hiç ders almamış ya da özel eğitimle ilgili giriş düzeyinde(özel eğitim ve kaynaştırma dersleri) ders almış ve bu çocuklara ilişkin hiçbir "uygulama deneyimi" olmayan "sınıf öğretmenlerinin" alan değişikliği yoluyla Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği kadrolarına atanması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Bu alanda çalışan tüm meslektaşlarımı ve özel eğitim bölümlerinde okuyan tüm öğretmen adaylarını bu konuda haklı tepkilerini ortaya koymaya ve mesleklerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Ayrıca artık lafda herkesin önemsediği " Özürlüler" alanının ne kadar önemsendiği bu uygulama ile ortadır.Çünkü bu çocuklar çeşitli hastalıklara ve birçok problem davranışa sahip çocuklardır.Bu nedenle özle bilgi gerektiren,eğitim gerektiren öğretmenlere ihtiyaçları vardır.Bu konunun gündeme taşınmasını talep ediyorum..Elbette ki Türkiye gündeminde çok daha elzem konular var.. Cumhuriyet, laiklik gibi temel konular sarsıntı geçirirken bu konu ne kadar gündem olabilir?? Hangi konuya nereden nasıl savaşacağımızı şaşırdığımız bir dönemden geçiyoruz...Saygılarımla...'


 egitimajansi


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum