Ek Ders Zammı Öğretmenleri Kapsamalıdır!

Ek Ders Zammı Öğretmenleri Kapsamalıdır!

Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları adı altındahayata geçirilen bu kurslarda görev alacak öğretmenlerin alacağı ek ders ücretlerinin arttırılmasına dönük Ak Partili vekillerce Kanun Teklifi verildi.

Destek eğitimi kapsamında verilen eğitimlerin devlet okullarında yapılandırılarak verilmesi uygulamasına geçildi. İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim dönemi içerisinde Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları adı altındahayata geçirilen bu kurslarda görev alacak öğretmenlerin alacağı ek ders ücretlerinin arttırılmasına dönük Ak Partili vekillerce Kanun Teklifi verildi. 

Verilen Kanun teklifinde "özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere % 25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere % 100 fazlasıyla ödenir" denilmektedir. 

Maalesef eğitim tartışmamız ve düzenlemelerimiz anlık ve lokal olduğu için başka alanlarda sorunlar ve mağduriyetler yaratmaya neden oluyor. Birincisi bu dönem itibariyle hayata geçirilen "Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları" gündeme geldikleri politik atmosferin koşullarında tartışılmadan hayata geçirildiler. Oysa bileşeni oldukları genel eğitim sistemi ile beraber ele alınıp kamuoyunca ciddi bir şekilde tartışılması gerekmekteydi, gerekmektedir. 

İkincisi bu düzenlemenin yanında kamuoyuna yansıyan yeni kanun teklifi de ciddi bir şekilde eleştirilmeyi hak etmektedir. Ek ders ücretlerinin yetiştirme kurslarında görev alacak öğretmenler için %100 arttırılmasının nedeni olarak da "yönetici ve öğretmenlerin teşvik edilmeleri ve görevlerini daha etkin ve verimli bir şekilde yürütmelerinin sağlanması" dile getirilmektedir. 

Yapılan yanlış bir düzenleme zincirleme yanlışa götürüyor. Eğitim-öğretim sisteminin asli kısmı olan örgün eğitimdeki öğretmenlerin ve yöneticilerin teşvik edilmesi, görevlerini daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesi için yapılmayan, yapılması düşünülmeyen bir düzenleme genel sistemi destekleyecek kurslar için düşünülmektedir. Bu akıl tutulmasının izah edilecek bir tarafı bulunmamaktadır. Küçük ölçekteki kurslara önem veren ya da önem verir gibi duran bu aklın bilmesi gereken şey esasında asıl desteklenmesi, teşvik edilmesi ve mali olarak desteklenmesi gereken normal eğitim sistemindeki öğretmenlerdir. Çünkü eğitim-öğretimin temel merkezi burasıdır. Hiç şüphesiz yetiştirici-destekleyici kurslarda görev alacak öğretmenlerin-yöneticilerin durumlarının iyileştirilmesi önemlidir. Ancak kanun teklifi ile yapılan düzenleme bu yönüyle önceliği çarpıtmış, eksik kalmış ve düzenleme dışında bıraktığı öğretmenler için yaşanan sömürüyü tescillemiştir. 

Dolayısıyla eğitim sisteminde yapılacak tüm düzenlemelerin, iyileştirmelerin ana merkezi, öncelikli merkezi ana akım eğitim-öğretim yapılanması olmalıdır. Bu açıdan yapılan teklifin çerçevesinin genişletilerek tüm öğretmenlerin ek ders ücretlerinin iyileştirilmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesidir. Tüm eğitim-öğretim çalışanlarının talebi ve beklentisi budur. 

Abdulbaki DEGER 
Özgür Eğitim-Sen Genel Sekreteri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum