Emekli, bir üst öğrenimi bitirirse maaşı artar mı?

Emekli, bir üst öğrenimi bitirirse maaşı artar mı?

Lise mezunu olarak emekli olan bir kişi, daha yüksek okul mezunu olursa, intibakı yapılır mı?

SORU: maliye bakanlığı ... vergi dairesinden 2000 yılında emekli oldum.lise mezunu olarak işe başlamıştım ve lise mezunu olarakta emekli oldum.şimdi meslek yüksek okulu muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü mezunuyum. Bu durumumun emekli maaşıma yansımasını istiyorum..Bazı araştırmalarım sonucu tekrar göreve başlamam gerektiğini, ancak ozaman intibak yapılabileceğini söylediler.Genel bir düşüncenin oluştuğunu ve bu durmda çok emekli olduğunu bir çözüm olabileceği söylentiside var ama biliyorumki kanunlar her zaman bağlayıcıdır.yardımcı olursanız sevinirim..saygılar..

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA BİTİRİLEN OKUL ESAS ALINARAK İNTİBAK İŞLEMİ YAPILIR MI? DERECE VE KADEMESİ YÜKSELİR Mİ?

Devlet memurlarından göreve başladıktan sonra görevde iken veya bu görevden ayrılarak bir üst öğrenim bitiren kişilerden yeniden devlet memurluğuna başlamaları halinde, işlemler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin (A) bendinin 12/d fıkrasına göre yapılmaktadır. Bu hüküm gereği, memuriyette veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenlerin yeniden memuriyete dönmeleri halinde aynı üst öğrenime tahsillerine ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitiren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak şartıyla bitirdikleri üst öğrenimin hizmete başlangıç derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı değerlendirilerek kişilerin aylıklarında esas alınması gereken derece ve kademeler tespit edilmektedir.

Ayrıca, İntibak işleminin yapılabilmesi için bu kanunun ilgili maddelerine de bakmamız gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 167. maddesi, Derece yükselmesinde veya daha aşağı derecelere atamada memur yükseldiği veya atandığı derecenin görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren bu derecenin 161. maddeye göre kazandığı kademe aylığını alacağını, ancak yürütülmekte olan görevin niteliğinde bir değişme olmaması halinde derece yükselmesine ilişkin onayın geçerlilik tarihini takip eden ay başından itibaren bu derecenin 657 sayılı Kanunun 161. maddesine göre kazandığı kademe aylığını alacağını açıklamaktadır.

Bu hükümlerden çıkan sonuç; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geneline bakıldığında, emeklilik konumuna geçen ve göreviyle ilişiği kesilen veya göreviyle ilişiği kesildikten sonra yeniden devlet memurluğuna girmeyen kişilerin bu esnada bir üst öğrenimi bitirmeleri halinde intibaklarının yapılmamaktadır. Ancak, görevde iken bir üst öğrenimi bitirenler açısından yapılacak işlemler 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde kurala bağlanmış bulunmaktadır.

Bu nedenle, emeklilikte bitirilen bir üst öğrenimin intibakınızda dikkate alınamayacağını belirtebiliriz. Yeniden memur olarak göreve başlarsanız o zaman intibak yapılabilecektir, ancak emeklilerin yeniden memur olamayacaklarına yönelik 5335 sayılı Kanun engel bir durum teşkil ettiğinden, emekli iken üst öğrenimi bitirmek sadece kişilere maddi bir getirisi olmayan, ancak manen önemli olan bir kazanç durumunda olacaktır.

DEĞERLENDİRMEMİZ;

Ancak, her ne kadar emekli iken bitirilen üst öğrenimin dikkate alınması açısından bir kanuni düzenleme bulunmamakta ise de, Ülkemiz öğrenim seviyesinin yükselmesi açısından ve her konumda iken okuma ve öğrenmeyi teşvik açısından, emekli iken dahi bitirilen üst öğrenimin intibak işleminde dikkate alınması yönünde bir kanun değişikliği olabileceğini, olmaması yönünde olumsuz bir durumun da bulunmadığını, emekli olmadan Hazineye veya Sosyal Güvenlik Kurumuna maaşlardan kesilen kesenek tutarlarının çok çok önemli bir tutar olamayacağını da (emekli olmadan 1 ay, 5 ay, veya 10 ay öncesinden üst öğrenimi bitirenlerin intibak işlemlerinin yapılması ve üst derece kademelerinden emekli olabildikleri mümkün olduğundan) değerlendirmekteyiz.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 36 ( d ) bendi;

"(İptal: Ana. Mah.'nin 16/4/2003 tarih ve E.: 2003/22, K.: 2003/34 sayılı kararı ile.;Yeniden düzenleme: 17/9/2004 - 5234/1 md.) Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.