Emri 1 Temmuz’da Fetullah Gülen verdi

Emri 1 Temmuz’da Fetullah Gülen verdi

FETÖ'nün elebaşı Gülen'in darbe emri 15 gün önce verdiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 17-25 Aralık sonrası Emniyet içinde tedbirler alındığını, ancak TSK içinde hiçbir tedbir alınmadığını kaydederek, “Jandarma’da Özel Kalem Müdürü Albay’ı görevden almıştık. Jandarma Genel Komutanı ‘bunu tanıyorum, iyidir’ dedi. Tayini çıkmış adam Jandarma’yı ve darbeyi organize etti. Güvercinlik’te konuşlu Jandarma Özel Hareket Komando Tugayı’ndaki Yarbay Fazıl Ertürk, ifadesinde, '15 gün önce Tandoğan’da toplandık, soy ismini bilmediğim Osman isimli birinden Gülen’in darbe talimatını verdiğini öğrendik.

SORULARIN MANTIKLI CEVABI YOK

Bize aralarında orgeneraller ve diğer generallerin olduğunu, Çakırsöğüt’den Jandarma Taburu’nun Ankara’ya geleceğini, Kuvvet komutanlıklarının ele geçirileceğini söyledi. O yüzden soruların mantıklı cevabı yok. Olsa zaten bu durumda olmazdık” dedi. 

SAAT 23.00’TE ÖĞRENDİM 

Darbe girişimin saat 23.00 sıralarında Esenboğa Havaalanı’nda öğrendiğini belirten Ala şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı uçaktaydı, ulaşamadım. Başbakanla görüştük. Hemen, ‘Kesinlikle silahlı direniş gösterilecek, teslim olunmayacak, darbeciler gözaltına alınacak’ talimatını verdim. Emir Subayım Albay, Havaalanı Jandarma Bölüğü’ne el koydu. Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Arar ve Alay Komutanı’nı kurtardı. Güneydoğu’dan ve Karadeniz’den özel uçakla Ankara’ya bin 500, İstanbul’a 3 bin özel harekatçı indirdik. Özel Kuvvetler Komutanı, Genelkurmay’a, Arif Paşa, Jandarma Harekat Merkezi’ne operasyon düzenledi. Şırnak Çakırsöğüt Birliği ve Bursa’daki bir alay, yola çıkmadan valilerimiz tarafından engellendi. 

Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç gibi

O geceki mücadele sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği dirayeti, rahmetli Bosna Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in ölümlere rağmen gösterdiği dirayete benzettiğini söyleyen Ala, “Darbeciler, TÜRKSAT’ı ele geçirince, satın aldığımız ama teslimatı yapılmayan silahları Özel Harekat’a gönderdik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşüp elindeki silahları istedim, TÜRKSAT’a ateş eden helikopteri düşürdük. MİT’e takviye gönderdik” dedi. 

TÜRKSAT’TA 4 FETÖ’CÜ VARDI

Darbe girişimi sürerken saat 01:40 sıralarında TÜRKSAT’ta emniyet tarafından daha sonra FETÖ mensubu oldukları belirlenen 4 şüphelinin yakalandığını belirten Ala, şu bilgileri verdi: 

“Bunlar daha önce TÜBİTAK’ta çalışmış Burhan Güneş ve Aydın Yavuz ile Samanyolu Tv’de çalışmış Salih Mehmet Dağköy ve Birol Baki. Yayınlara müdahale konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip oldukları belirlendi. Sorguları sürüyor.” 

İstihbarat verilmeliydi

Can alıcı sorulara can alıcı cevapların bulunduğunu, ancak istihbarat eksiğinin ve alınanın da geç paylaşımının izahının bulunmadığının altını çizen Ala, şunları söyledi: Haberin Genelkurmay’la paylaşıldığı saat 16:00’da bize bildirilseydi çok şey değişirdi. Önce biz harekete geçerdik. Uçuşların yasaklandığı 18:00’den sonra bilgi verilmemesinin hiç izahı yok. Terörist yapının içinden istihbarat alınıp Cumhurbaşkanımıza haber verilmeliydi. 

PKK ile işbirliği yaptı

Darbeci FETÖ’nün diğer terör örgütleri ile bağlantıları hakkında da bilgiler veren Ala, “Telsiz konuşmalarında, PKK’nın bunlardan bilgi aldıklarına dair konuşmalar çıkıyor. Bir bomba transferinin, Suriye sınırından Türkiye’nin içlerine kadar yapılırken bir jandarma astsubayı ile bir subayın ilgisinin olduğunu yakalanan bir kişi söyledi. Soruşturmalar sürüyor. FETÖ bir terör örgütüdür. Terör örgütleri birbirlerine yardım ederler” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.