En sıcak hafta

En sıcak hafta

Uzmanlara göre, bu hafta yılın en sıcak haftası olacak. Kıyı kesimlerinin mevsim normallerinin 4 derece üstünde seyredeceği, iç kesimlerde ise sıcaklıkların 7 derece artacağı ifade edildi

Haberi Dinle
 
Yorum Yap
Editöre e-posta
Yazıyı Gönder
Çıktı Al

En sıcak hafta
GÜL KİREKLO 09.07.2014
Uzmanlara göre, bu hafta yılın en sıcak haftası olacak. Kıyı kesimlerinin mevsim normallerinin 4 derece üstünde seyredeceği, iç kesimlerde ise sıcaklıkların 7 derece artacağı ifade edildi

Küresel ısınma ve El Nino nedeniyle tüm dünya sıcak havanın etkisi altına girerken, Türkiye de bundan nasibini aldı. Bugünden itibaren hava sıcaklıkları tüm yurtta hissedilir derecede artacak. Haftasonu ise kıyı kesimlerinde mevsim normallerinin 4 derece üstünde, iç kesimlerde 7 derece üstünde bunaltıcı sıcaklıklar bekleniyor. Uzmanlar bu haftayı bu yılın en sıcak haftası olarak belirledi. Meteoroloji uzmanları, sıcak hava dalgasının etkilerini ise şöyle yorumladı:

'KAVRULACAĞIZ'
Ahmet Uçar (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Şube Müdürü): "Hava sıcaklıkları batı bölgelerinden başlayarak, tüm yurtta artacak. Ülkemizin kıyı kesimlerinde 2 ila 4, iç kesimlerinde 4 ila 7 derece mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. İçinde bulunduğumuz bu hafta yılın en sıcak zamanı olacak. Ankara'da haftasonu sıcaklıklar 36- 37, İstanbul'da 33, İzmir'de 38, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40 derece üzerinde olacak. Bugünden itiraberen sıcaklıklar her gün 1- 2 derece birden artacak. Haftasonuna kadar hissedilebilir sıcaklıklar 40 derecelerin üzerine çıkacak."

EL NİNO ETKİSİ
Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi): "Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin iki nedeni var. Birincisi, küresel ısınma. Küresel ısınma ile dünyada ortalama sıcaklık 2 derece arttı. Ve bunun önüne geçilemiyor. Örneğin Mayıs ayı tüm dünyada en yüksek sıcaklık ortalamasının yaşandığı ay oldu. İkinci etki ise 'El Nino'. 'El Nino' Doğu Pasifik'te meydana gelen deniz yüzey sıcaklığının artmasından dolayı oluşuyor. Ve El Nino'lu yıllara girdik. Bu etki 2- 3 sene sürecek. Pasifik'te deniz yüzeyi sıcaklığı arttı. Böyle olunca atmosferle denizin etkileşiminden dolayı bütün dünyada sıcak hava dalgası yayılıyor. Türkiye de 'El Nino'nun etkisinden nasibini alıyor."

YAĞIŞ ALARMI
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, Büyük Okyanus'un orta ve doğusunda, okyanus yüzeyinde oluşan ısınmalar olarak tanımlanan El Nino, 2015'in başına kadarki dönemde en şiddetli seviyesine ulaşacak. Dünyanın bir bölümünde olağandışı sıcaklıklara sebep olurken, diğer bölümünde yoğun yağış getiren El Nino, birkaç ay içerisinde etkisini iyice gösterecek. Hükümetler, El Nino ve getirebileceği aşırı hava koşullarına karşı hazırlıklı olmaya çağrıldı. Brezilya'yı etkileyen yoğun yağışın da El Nino'nun yılın ilerleyen günlerinde geri dönebileceğinin habercisi olduğu ifade edildi.

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.