Erdoğan açık açık söyledi

Erdoğan açık açık söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de seçmenden 400 milletvekili için oy istedi. Erdoğan '400 vekil olmazsa referanduma gideriz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Türkiye hedefinde yeni anayasa, yeni anayasanın içerisinde de başkanlık sisteminin şart olduğunu, değişiklik için 400 milletvekili çağrısını yineledi. 

Erdoğan, "Şimdi bazıları diyorlar ki '400 ile bu olmaz'. 400 oldu ne ala, olmadı referandum ve bu referanduma inanıyorum ki benim halkım kalkacak 'evet' diyecektir" dedi.

Erdoğan, Erdoğan, Seka Park'taki Kocaeli Bilim Merkezi'nin önündeki alanda, Kocaeli Bilim Merkezi ile yapımı tamamlanan tesis ve projelerin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, daha hızlı, daha seri kararlar alınabilmesini önemine değinerek, en ileri ülkelerin sistemde değişime gittiklerini, başkanlık sistemiyle yönetildiklerini söyledi.

"Niye?" sorusunu yönelten Erdoğan, "Daha seri karar alalım, süratle neticeye ulaşalım ve ülkemizi bir an önce muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartalım" dedi.

Kültürde, siyasi genlerde, örf ve adette aslında bunun bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi bu adımı atmanın gayretiyle bu yolculuğa devam edelim istiyoruz. Bunun için de yeni Türkiye hedefinde yeni anayasa ve yeni anayasanın içerisinde de başkanlık sistemi şart. Bunun için de ne gerekiyor? 367. Ben ne dedim? '400 milletvekili verin ve şu başkanlık sistemini parlamentoda çözelim.' Şimdi bazıları diyorlar ki '400 ile bu olmaz'. Ne diyorsunuz? 367. 400 oldu ne ala, olmadı referandum ve bu referanduma inanıyorum ki benim halkım kalkacak buna 'evet' diyecektir. Şu anda kamuoyu araştırmalarında da bunu görüyoruz zaten. Hızla da buna devam ediyoruz, devam edeceğiz. Başkanlık sistemi noktasında artık çeşitlilik veyahut da çok başlılık, sistemin içerisinde olmayacak, bize de zaman kaybettirmeyecek. Ben diyorum ki bu ucuz siyaseti karşımızdaki bazı muhalif çevreler lütfen artık bıraksınlar. Bunlar şunu düşünüyorlar. Eğer Türkiye başkanlık sistemine geçerse bunların Türkiye'de koalisyonlarda bile yer alması mümkün olmayacak. Bunu görüyorlar. Bunu gördükleri için de buna karşı çıkıyorlar. Hodri meydan, çıkın. Ben cumhurbaşkanı olarak A partisi, B partisi, C partisi demiyorum. Bu yeni Türkiye hedefi için, yeni anayasa için, başkanlık sistemi için bunu değiştirecek kim olursa olsun ona gelin millet olarak sahip çıkalım diyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık eski Türkiye'nin geride kaldığını, cumhurbaşkanın ilk defa halkın oylarıyla belirlendiğini anımsatarak, törene katılan vatandaşlardan milli iradeye sahip çıkmaları için destek istedi.

Parlamenter sistemin en zayıf noktalarından birinin istikrar ve güven ortamını tehdit etmesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, kendilerinin güçlü, tek başına iktidar olmanın avantajlarını kullandıklarını, güven ve istikrar kavramını iyi yerleştirdiklerini, ülkeyi buralara kadar taşıdıklarını dile getirdi.

5 YILLIK BAŞKANLIK İLE... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"5 yıllık başkanlık sistemi veya 5+5 yıllık başkanlık ile Türkiye hiçbir zaman denetimden uzak olmayacaktır. Parlamento yine olacaktır. Bu parlamento şüphesiz ki başkanı da yönetimini de yine denetleyecektir. Verdiği yetkinin dışında herhangi bir adım atarsa hesaba rahatlıkla çekebilecektir. Başkanlığa talip olan kişi de önünde 5 yıllık artı 5 yıllık süre olduğunu biliyor tüm planını programını da ona göre yapıyor, ekibini de buna göre kuruyor. Türkiye'nin 12 yılda 3 kat büyümesi cumhuriyet döneminin tamamında yapılanların kat be kat üzerinde hizmet ortaya konulması işte bu istikrar ve güven iklimi sayesindedir."

14 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla parlamenter sistemin buzdolabına konduğunu, bugün Türkiye'nin geldiği yerin ortada olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ama ben diyorum ki siz bir gayrete gelin, çalışın. Çalışırsanız bu iş olur" dedi.

 

internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.