Erken emeklilik için Erdoğan düğmeye bastı!

Erken emeklilik için Erdoğan düğmeye bastı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü toplantısının emeklilik bekleyenler için olumlu geçtiğini belirten Radikal yazarı Mehmet Bulut, erken emeklilk müjdesinin detaylarını anlattı.

4/b’liler yani Bağ-Kur’lular için erken emekliliğin mümkün olabileceğini belirten Radikal yazarı Mehmet Bulut, dünkü toplantıda yaşanan gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilik hakkındaki açıklamalarını değerlendirdi.

2014 Kasım ayında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şûrası düzenlenmişti. Şûranın açılışını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Şûrada esnaf ve sanatkârların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla da ihtisas komisyonları oluşturulmuştu.

İki gün önce yani 24 Mart Salı günü Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu toplandı. Benim de üyesi olduğum ve katıldığım toplantıda 4/b’li sigortalılara (yani Bağ-Kur’lulara) ve özellikle esnafa yönelik önemli prensip kararları alındı.

Komisyon izleyen aylarda başka toplantılar da yapacak ve Bakanlıkça belirlenen çalışma takvimine göre önümüzdeki sene yasa çalışmaları başlayacak.

ERKEN EMEKLİLİK GÜNDEMDE

2008 yılında gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7.200 olarak belirlenmişken 4/b’liler yani Bağ-Kur’lular için bu süre 9.000 gün olmuştu. Dolayısıyla 4/b’liler daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak durumundalar. Komisyonda, aradaki bu farkın ortadan kaldırılması ve eşitlenmesi öngörüldü. Böylece emeklilik şartları açısından 4/b’lilerin dezavantajlı durumunun ortadan kaldırılması amaçlanmakta.

DOĞUM BORÇLANMASINDA BÜYÜK MÜJDE

Komisyonda alınan bir diğer karar ise sadece esnafı değil tüm sigortalıları ilgilendirmekte. Mevcut uygulamada kadın sigortalılar sadece ilk sigortalılık tarihinden sonraki doğumları borçlanabilmekte. Yapılması öngörülen değişiklikle kadın sigortalıların çalışmaya başlamadan önceki doğumları da borçlanması gündeme getirildi. Böylece kadın sigortalılar yapacakları doğum borçlanması ile sigortalılık tescil tarihini geriye çekebilecekler ve daha erken emekli olabilecekler.

BORCU OLAN ESNAF HASTANEYE GİDERSE...

Mevcut uygulamada 60 günlük prim borcu olan bir 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sağlık yardımlarından faydalanamamakta. Dolayısıyla hastaneye gittiğinde tüm masrafları cebinden karşılamakta.

Sağlık hakkı Anayasamız tarafından tüm vatandaşlara tanınmışken borç veya sigortalılık statüsü nedeniyle bu haktan kişileri mahrum bırakmak doğru değil. Komisyon almış olduğu kararla söz konusu 60 günlük sürenin artırılması ve prim borcu 5 yıl içinde ödenirse yaptığı tedavi masraflarının geri ödenmesi şeklinde bir çalışma yapılmasını planladı.

VERGİ TEŞVİKİ DE GÜNDEMDE

Komisyonda ayrıca esnaf ve sanatkârlara yönelik vergi teşviki çalışmalarının yapılması da gündeme geldi. Buna göre ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkârların belirlenecek süreyle vergiden muaf tutulması ve ulaştırma sektöründeki esnafa araçlarının yenilenmesi ve bakım onarımı esnasında vergisel teşviklerin yapılması şeklinde çalışmalar başlatılması kararlaştırıldı.

SKG YOKTU!...

4. Esnaf ve Sanatkârlar Şûrası sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleşen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın organize ettiği ve ilgili tüm kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla toplanan Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonunda bir de sürpriz vardı.

Böylesine önemli ve sosyal güvenliğe yönelik konuların masaya yatırıldığı toplantıda davet edilmelerine karşın SGK’dan hiçbir temsilci yoktu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.