Ezan Vakti’nde FETÖ izi

Ezan Vakti’nde FETÖ izi

Kullanıcıların fotoğraf, telefon rehberi ve mesaj gibi mahrem alanlarına girdiği için tepki toplayan Ezan Vakti Pro uygulamasının ardından da FETÖ çıktı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe kalkışmasından sonra hazırladığı uygulamalar da mercek altına alındı. Milyonlarca insan tarafından indirilen Ezan Vakti Pro uygulaması, kullanıcıların telefon rehberi, kamera ve mesaj gibi özelliklerine ulaşmasıyla tepki çekmiş, programın FETÖ ile bağlantılı olduğu iddia edilmişti.

Yeni Şafak, uygulamanın FETÖ nedeniyle açığa alınan Kocaeli Halk Sağlığı eski Müdürü Mustafa Melih Kaştı'nın girişimleriyle tasarlandığı bilgisine ulaştı.

FİKİR BABASIYDI

Mustafa Melih Kaştı ile aynı dönemde halk sağlığı müdürlüğü bilgi işlem görevlisi olarak çalışan ve programın yapımcısı Maviay Yazılım'ın ortaklarından olan Ali Suat Dönmez, uygulamanın nasıl ortaya çıktığını anlattı. 2008 yılında Kaştı'nın kendisinden ezan vakitleri için bir uygulama yapmasını istediğini söyleyen Dönmez "Biz de çalışmaya başladık. Daha sonra uygulamanın özelliklerinin geliştirilmesi konusunda da bize fikir verdi. O dönem Gülen cemaatine yakın olduğunu biliyordum. 2012 yılında ise Maviay Yazılım adlı şirketi kurduk. Bu şirkette ben, Mustafa bey ve Taner Karaca yüzde 33'lük hisselerle ortak olduk" diye konuştu. Dönmez, Mustafa Melih Kaştı'nın Ezan Vakti Pro uygulamasının görsel tarafıyla ilgilendiğini anlattı.

ABD'YE GİTTİ, KAYBOLDU

Dönmez, Mustafa Melih Kaştı'nın 2016 yılının Şubat ayında dil eğitimi almak için ABD'nin Kaliforniya eyaletine gittiğini belirterek, "Hatta bize Google'ın olduğu bölgeye gidiyorum. Burada yeni yazılımlar konusunda bilgi alırım böylece sistemi daha iyi hale getiririz" dediğini aktardı. 3 aylık kurs için ABD'ye giden Kaştı'nın, daha sonra kursu 6 aya çıkardığını anlatan Dönmez, "Kendisiyle en son Haziran ayında görüştüm. Kursun geri çevrilemez bir teklif yaptığını, üç aylık kurs fiyatına altı ay eğitim görebileceğini söyledi. Ancak daha sonra kendisinden hiç haber alamadık" dedi.

ORTAKLIĞIMIZI BİTİRECEĞİZ

15 Temmuz'dan bu yana hiçbir şekilde iletişim kuramadıklarını iddia eden Dönmez, "Kendisiyle ortaklığımızı bitirmek için girişimleri başlattık" dedi. Darbe girişiminden sonra kullanıcılardan tepki aldıklarını söyleyen Dönmez, uygulamanın erişim ayarlarına kısıtlama getirildiğini söyledi.

Her alan için izin istiyordu

Yazılım, ezan vakitlerinin yanı sıra Kuran-ı Kerim, tefsir, cevşen, surelerin yer aldığı Ezan Vakti Pro uygulaması için istenen izinlerle dikkat çekiyordu. Dini bir içeriğe sahip program ile cihaz ve uygulama geçmişi, kimlik, konum, sms, telefon, fotoğraflar/medya içerikleri/dosyalar, kablosuz bağlantı bilgileri, cihaz kimliği ve çağrı bilgileri, internet'ten veri alma gibi bilgilere ulaşılabiliyordu. Ayrıca uygulamayı hayata geçiren Maviay Yazılım adlı şirketin, FETÖ'ye ait Sızıntı Dergisi'nin yazılımını da yaptığı öne sürülmüştü. Kullanıcılar ezan vakti uygulamasıyla kişisel bilgilerin ele geçirildiğini düşünerek, özellikle 15 Temmuz'dan sonra programa tepki göstermişti.

YENİŞAFAK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.