Fatih Projesi Başbakanı yalanlıyor mu?

Fatih Projesi Başbakanı yalanlıyor mu?

İstanbul Milletvekili Serter, “Fatih Projesi Başbakanı yalanlıyor”

İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, Fatih Projesi’nin aksayan yönleri ile ilgili olarak hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

İstanbul Milletvekili Serter, konu ile ilgili olarak şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu; “Kamuoyunun bildiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2010 yılında Fatih Projesini resmen başlatmıştır. MEB’in ilk açıklamasında, 2014 yılında bitirilmesi planlanan Fatih Projesi önce 2015 yılına, Başbakanın dünkü vizyon konuşması ile de 2017 yılına ertelenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığının ve Başbakanın anlattığı gibi, Fatih Projesinde her şey yolunda gitmiyor. Milli Eğitim Bakanlığında Fatih Projesinin koordinasyonunu yapan yöneticilerin tespitleri hem Milli Eğitim Bakanını hem de Başbakanı yalanlamaktadır.

-Akıllı tahtalar arızalı mı?-

Edindiğimiz bilgilere göre;

1-Fatih Projesi kapsamında okullara dağıtılan 84 bin 921 Etkileşimli Tahtanın (Akıllı tahta) tamamı arızalı çıkmıştır. Etkileşimli tahtaların Access pointlerinin arızalı olması nedeniyle hiç biri Tablet Bilgisayarlarla iletişim kuramıyor. Milli Eğitim Bakanlığı skandalın ortaya çıkmaması için tahtaları iade edemiyor. Eğitim Bilişim sistemleri grup başkanı iken adı yolsuzluk iddialarına karışan Mesut Küçükiba, akıllı tahtaların satın alındığı firmaya, tahtaların teknik şartnameye uygun olmadığı ve tablet bilgisayarları tanımlayamadığı hususunda resmi yazı yazıyor. Mesut Küçükiba’nın yazdığı yazı skandalın ortaya çıkmaması için kamuoyundan gizleniyor.

2-Fatih Projesinin bitiriliş tarihi sürekli erteleniyor. Başbakanın dünkü vizyon konuşmasından anlaşıldığı üzere projenin bitiriliş tarihi 2017’ye ertelenmiştir.

3-Başbakanın anlattığı 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarların ihalesi bile bir yılı aşkın bir zamandır yapılamıyor.

4-Okulların alan ağı alt yapı işlerinde TSE damgası olmayan kablolar kullanılıyor. Tarafımdan yapılan basın açıklamasından sonra ihaleyi alan bazı firmalar kabloları değiştirmeye başlamışlardır.

5-Tablet Bilgisayarlar sürekli arızalanıyor.

6-Sınıflarda, Akıllı Tahta ve Tablet Bilgisayarlar nedeniyle “SAR” değerinin çok yükselmesi nedeniyle öğrencilerin kanser, kalp rahatsızlıkları, işitme kaybı ve strese bağlı hastalıklara yakalanma ihtimalinin artacağı tespit edilmiştir.

Fatih Projesine Genel Müdür Bulunamıyor!

Projenin başında bulunan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü (YEĞİTEK) Mustafa Koç istifa dilekçesini sunmuş ve rapor alarak izne çıkmıştır. Edindiğimiz bilgilere göre usulsüzlük ve yolsuzluk söylemleri nedeniyle hiç kimsenin projenin başına geçmek istemediği, Milli Eğitim Bakanlığının da Projeye Genel Müdür bulamadığı ifade ediliyor.

Fatih Projesi ile tüm ülke insanımızın gözü boyanmakta ve insanlarımız kandırılmaktadır. Hiçbir faydasının olmadığı MEB tarafından da bilinmesine rağmen dört yıldır seçim yatırımı olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık yarım milyar TL harcanan Fatih Projesinde bir arpa boyu yol alınamamıştır.

Ulaşmış olduğumuz bu bilgileri bir soru önergesi ile Milli Eğitim Bakanlığına sormuş bulunmaktayım.”

-Önerge-

İstanbul Milletvekili Serter, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı önergede şu ifade ve sorulara yer verdi:

“Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ortaöğretim kurumlarına dağıtılan 84.921 etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlarla ilgili eğitim camiasında ve basında çeşitli yolsuzluk haberleri ve olumsuz görüşler yer almaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1. Ortaöğretim Kurumlarına dağıtılan 84.921 adet etkileşimli tahtanın şartnameye uygun olmadığı halde, Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın sözlü talimatı ile YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa KOÇ’a etkileşimli tahtaların kabulünün yaptırıldığı doğru mudur? Şartnameye uygun olmadığı halde alınan 84.921 etkileşimli tahtanın tablet bilgisayarlarla uyumlu olmadığı ve access pointlerinin arızalı olduğu doğru mudur?
2. Fatih Projesi kapsamında okullara dağıtımı yapılan 84.921 etkileşimli tahta hangi firma/lar dan alınmıştır?
3. Fatih Projesi kapsamında satın alınan 84.921 etkileşimli tahtanın kabulünü yapan heyet, hangi nedenlerle teknik şartnameye uygunsuzluk konusunda tutanak düzenlemiştir? Tutanağın içeriğinde neler belirtilmiştir?
4. Tablet bilgisayarlarla uyumlu olmayan 84.921 etkileşimli tahtanın iadesi konusunda ilgili firma ile görüşmeler sonucunda hangi kararlar alınmıştır?
5. Tablet Bilgisayarlarla uyumlu olmayan 84.921 etkileşimli tahta iade edilecek midir?
6. Teknik Şartnameye uygun olmayan 339.599,079TL+KDV tutarında olan 84.921 adet etkileşimli tahtanın kabul işlemlerini yaparak hazineyi zarara uğratan, yüklenici firmaya haksız menfaat sağlayan kurum yetkilileri ve kabul görevlileri ile şartnameye uygun olmayan ürünleri kuruma veren yüklenici firma hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise soruşturma sonucunda hangi bilgilere ulaşılmıştır?
7. Dağıtılan 84.921 adet etkileşimli tahtanın şartnameye uygunluğu, arızalı olup olmadığı ve okullarımızda kullanıp kullanılamadığı hakkında, okullarda bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi sonuçlar elde edilmiştir?
8. Fatih Projesi kapsamında öğrenci ve öğretmenlere dağıtılan tablet bilgisayarların birçoğunun çalışmadığı, çalışanlarında çok sık arızalandığı doğru mudur?
9. Etkileşimli tahtaların alındığı dönemde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde grup başkanı olan Mesut KÜÇÜKİBA’nın, ilgili firmaya resmi yazı yazarak, arızalar ve şartnameye uygunsuzluk nedeniyle yaptırım uygulatılacağını bildirmiş olduğu, bu nedenle firma baskısı ile görevinden uzaklaştırıldığı şeklinde söylentiler mevcuttur. Mesut KÜÇÜKİBA hangi nedenlerle görevinden uzaklaştırılmıştır?

10. Mesut KÜÇÜKİBA’nın 84.921 etkileşimli tahta ile ilgili, tahtaların alındığı firmaya yazdığı yazının içeriği kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

11. İlgili firmaya, şartnameye uygun olmayan ürün vermesine rağmen, kamu hazinesinden herhangi bir teşvik desteği sağlanmış mıdır? Sağlanmış ise gerekçesi nedir?

12. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa KOÇ’un eşdeğer kadro ile başka bir bakanlığa atanacağı haberleri doğru mudur?

13. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü görevine, Fatih Projesindeki sorunlar ve usulsüzlükler nedeniyle yeni bir genel müdür bulunamadığı haberleri doğru mudur?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum