FATİH Projesi rafa mı kalkıyor?

FATİH Projesi rafa mı kalkıyor?

Eskişehir Milletvekili Ruhsar DEMİREL, Fatih Projesi'nin aradan geçen 2 yıllık sürede sadece 8800 tabletin öğrencilere dağıtıldığı bir faaliyet olarak neden kaldığını sordu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak
cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

22/08/2012      
Ruhsar DEMİREL   
Eskişehir Milletvekili

    Bir yandan, hükümetiniz tarafından Fatih Projesinin önemi ve değeri üzerine sürekli olarak açıklamalar ve değerlendirmeler yapılmaya devam ederken, açıklanan takvime göre 3 yıl içinde tüm ülkede kullanılır hale getirileceği ifade edilen Fatih Projesi aradan geçen 2 yıllık sürede sadece 8800 tabletin öğrencilere dağıtıldığı bir faaliyet olarak kalmıştır.

    TÜBİTAK tarafından 01.06.2012 tarihinde "BT01 - Fatih Projesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çağrı Programı" ilan edilmiştir. TÜBİTAK tarafından açıklanan takvim dikkate alındığında, çağrıya iştirak, inceleme ve değerlendirme işlemlerinin Mart 2013'de tamamlanması öngörülmektedir. Sözleşmelerin imzalanmasından sonra yürütülecek çalışmaların süresi yine TÜBİTAK'ın benzer ARDEB projelerinde uyguladığı takvim dikkate alındığında, 36 aydır. Bu durumda TÜBİTAK tarafından yürütülecek çalışmaların çıktılarının en erken 2016 yılında elde edilmesi gibi bir sonuç ortada bulunmaktadır.

1. TÜBİTAK tarafından böyle bir projenin başlatılmış olması, Fatih Projesine başlandığını ilan eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın aslında hiçbir hazırlığının bulunmadığı anlamına mı gelmektedir?

2. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeterli bilgi birikimi ve hazırlığı mevcut ise TÜBİTAK tarafından böyle bir projenin başlatılmasının amacı bir kısım kişi ve kuruluşlara kaynak aktarma amacı olduğunu mu göstermektedir?

3. TÜBİTAK tarafından böyle bir proje başlatılması ihtiyacı dikkate alındığında Fatih Projesi için gerçek anlamda başlangıcın 2016 yılı ve sonrası olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu durumda 2016 yılına kadar Fatih Projesinde ne yapılması öngörülmektedir?

4. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Fatih Projesinin, TÜBİTAK projesinin bitimi beklenmeksizin yürütülmesi durumunda ortaya nasıl bir sonuç çıkacaktır?

5. Hükümetinizdeki bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar arasında Fatih Projesi konusunda görüş ayrılıkları ve farklı yaklaşımlar mı söz konusudur?
 
6. Bilimsel objektivite içinde gerçekçi olarak değerlendirme yaptığınızda bugün için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesini mi yoksa TÜBİTAK'ın ARDEB projesini mi iptal etmesi gerekmektedir?

7. Fatih Projesinde yaşanan bu gelgitler, projenin yanlışlıklarının farkına varıldığı ve bu nedenle de vazgeçme ve rafa kaldırma olarak mı değerlendirilmelidir? Veya açıklanmasa bile ülkenin gerçek anlamda bir ekonomik kriz altında olduğu ve bu krizin derinleşeceği öngörüldüğü için Fatih Projesi maliyetlerini ortadan kaldırmak mı istenmektedir?

8. 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminde Fatih Projesi kapsamında ne kadar daha tablet alınması planlanmakta ve bu kapsamda hangi hazırlıklar yürütülmektedir?

9. Öğrencilere tablet dağıtmanın pratik olarak hiçbir sonucu olmadığı esas olanın bu tabletler üzerinde sunulması gereken eğitim içerikleri olduğu dikkate alındığında, z-kitap çalışmalarının ne zaman tamamlanması beklenmektedir? 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminde öğrencilerin tabletlerinde gerçek anlamda z-kitaplar ve içerikler sunulmuş olacak mıdır?

KAMUAJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.