Felsefe Gurubu Öğretmenleri Rehber Öğretmenlik Kadrosu İstiyor

Felsefe Gurubu Öğretmenleri Rehber Öğretmenlik Kadrosu İstiyor

Felsefe ve Sosyoloji mezunları Rehber Öğretmeni olarak atanmak istiyor. İşte gerekçeli kararları;

'Bizler felsefe ve sosyoloji öğretmenleriyiz.Hepimiz gerek dershanelerde gerekse devletimizin öngördüğü gibi ücretli olarak devletin okullarında rehber öğretmenler olarak çalışmaktayız. Bu işi alnımızın akıyla yüreğimizden gelen heyecanla, şevkle, insana, bireye verdiğimiz değerle fevkalade güzel bir şekilde yapıyoruz.
Günümüzün eğitim-öğretim şartlarında ülkemizde rehber öğretmenlere ne kadar ihtiyaç olduğu tartışılmaz bir gerçektir.Okuduğu okullarda rehber öğretmen yokluğundan dolayı rehberlik hizmeti alamayan ve bir şekilde çeşitli suçlara karışarak okullardan tamamen uzaklaştırılan binlerce öğrenci, olduğunu açıkça gösterilmiştir.Yapılan araştırmalarda özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerimizdeki illerimiz başta olmak üzere tüm Türkiye'deki rehber öğretmeni ihtiyacının milli eğitim bakanımız tarafından 19 bin olduğu belirtilmiştir..Kaldı ki geçmişte 2003-2004-2011 yıllarında felsefe ve sosyoloji mezunları devlet kadrolarına rehber öğretmen olarak atanmışlardır. Bir araştırma sonucuna göre Şırnak’ta bir rehber öğretmene 3240 öğrenci, Şanlıurfa’da 2934 öğrenci,Ağrı’da 2574 öğrenci, Batman’da 1925 öğrenci Muş’ta ise 1905 öğrenci düşmektedir. Bu sayılar diğer illerimizde de çok farklı değildir. Bilindiği gibi rehberlik yaşamın başından sonuna kadar sürekli bir faaliyettir.Rehberliğin eksik kaldığı bir eğitim-öğretim de şüphesiz bir yönüyle eksik kalacaktır. Bu düşünceyle MEB okullarında rehber öğretmen olarak görevlendirmeyi arzu etmekteyiz .

GEREKÇELER:
Rehberliğin temelleri, akademik kaynaklarca tarandığında felsefe, sosyoloji vepsikoloji üzerine inşa edilmiş bir alandır. Bu anlamda felsefe grubuöğretmenliği yeterliliğine sahip öğretmenlerin, rehberlik alanında gerekenteorik alt bilgiyi edinerek bu alanda çalışmaları mümkündür. Dikkate alınmasıgereken bir başka nokta ise felsefe gurubu derslerinden birisinin de psikolojidersi olduğudur. Bu noktada felsefe gurubu öğretmenliği salt felsefe öğretmenliğideğildir. Eğitim kuramcılarının vazgeçilmezi ve gelişim psikolojisinintemellerini oluşturan Jean Jack Rousseau bir filozoftur bizler felsefeöğrencileri derinlemesine bu bilgilerin eğitimini almanın yanı sıra çeşitlipsikoloji eğitimleri ile bölümümüzü tamamladık. (klinik psikoloji,sosyalpsikoloji,gelişim psikolojisi ,rehberlik ve danışma kuramları ,öğrenmepsikolojisi ,,ruh sağlığı ve davranış bozulukları,psikoloji seminerleri....)Rousseau eğitime dair düşüncelerini ve eğitim anlayışını ayrıntılı olarak vesistemli bir şekilde ‘Emile’ adlı kitabında açıklamıştır. 1762 yılında henüz‘pedagoji’ den habersiz olunan bir dönemde yayımladığı bu kitapla yazar,düşünceleri ile eğitime ne denli önem verdiğini ortaya koymuştur.20.yy’ınbaşlangıcında İsveçli eğitimci Ellen Key, Rousseau ve Pestalozzi’yi takipederek bir eğitim sistemi geliştirmiştir. Ellen Key’in çabalarıyla bu yüzyılçocuk merkezli eğitimin yüzyılı olmuştur. B.Russel, J.Dewey ve M.Montessori debu çizgiyi izleyenler arasındadır. Pragmatik felsefeye dayanan “İlerlemeciEğitim”in temel özellikleri şunlardır:
- Eğitim yaşamın kendisidir, yaşama hazırlık değildir.
- İçerikteki bilgi mutlak doğru değildir, yeni durumlarda değişebilir.
Rehberliğin gizlilik, gönüllülük, bireysel farklara saygı gibi temel ilkeleriilerlemeci eğitim felsefesinin kazandırdıklarıdır.Kaynağı ilerlemeci eğitimfelsefesidir (pragmatizm ve varoluşçu felsefenin eğitimdekikarşılığı).Rehberlikğin temelleri bireyin kendini gerçekleştirmesi üzerinekurulmuştur.Kendini gerçekleştiren insan şüphesiz düşünen sorugulayan keşfedeninsandır ve bu M.Ö 469-399 yıllarında Sokrates'in etik anlayışının ünlü sözüile ortaya çıkar: 'Kendini bil!', 'Kendini tanı!' Yaşamda mutluluk insanınkendi benine ilişkin bilgide, insanın kendisi¬ne dair doğru kavrayışta yatar,çünkü, bir insan kendi doğasını, kendisini harekete ge¬çiren motifleri,zaaflarını ve sınırlamalarını, yeteneklerini, yaşamının gerçek amacını bi¬lirseeğer, bu bilgiye uygun olarak akıllıca ve bilgece davranıp, mutluluk nihaihedefine ulaşabilir.Dolayısıyla rehberliğin ilkeleri felsefeciler tarafındanbilinen ,geliştirilen ve gerekliliğine inanılan ilkelerdir.
-Okullardaki rehber öğretmenlerin görevi bu ihtiyacı olan öğrencileri ilgiliadreslere yönlendirmektir.
Ülkemizde hala süregelen bazı alanlarda öğretmen açığını kapatabilmek amacıylaöncelikle 2003 yılında daha sonra 2011 yılında felsefe ve sosyoloji mezunlarıyakın alan olan rehber öğretmenliğe, sınıf öğretmenleri sertifika programı ileyakın anadal olan zihinsel engelliler öğretmenliğine atamaları yapılmıştır.Zihinsenl engeliller öğretmenliğine ve pdr bölümüne alan dışı atama 2011 şubatatamasında yapılmıştır.

Tüm bu gerekçeler göz önüne alındığında ben ve benim gibi felsefe ve sosyolojimezunlarının rehber öğretmen olarak atanmasının, hem geleceğimiz olançocuklarımızın, gençlerimizin zihinsel, sosyal, duygusal gelişimine katkısağlayacağı, hem okul ortamlarının öğrenciler için daha güvenli olacağı veciddi bir istihdam açığını da kapatacağı ortadadır. Ülkenin eğitim geleceği içinyaptığınız sağduyulu çalışmalara güveniyor,desteklerinizi bekliyoruz'

www.egitimajansi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum