Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Atamalarının Değerlendirilmesi

Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Atamalarının Değerlendirilmesi

Fen ve Anadolu Liselerine Öğretmen Atamalarının Değerlendirilmesi

Milli Eğitim Bakanlığı, 07/11/2012 tarih ve 153122 sayılı yazı ile Fen ve Anadolu liselerine öğretmen atama ve yer değiştirmelerine ilişkin yazı yayınlanmıştır. Söz konusu yazıda, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik dayanak gösterilmesine karşın söz konusu yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılan ‘Yönetmelik’ başlıklı 26. maddesinde, 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik’in yürürlükten kaldırıldığı belirtilmesine rağmen, Anadolu liselerine öğretmen ataması yapılması öngörülmüştür.Yani bu durum dikkate alındığında, bu yazıya dayalı sadece fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen ataması yapılması gerekmektedir. Dolayısı ile öncelikle yönetmelik değişikliği gerekirken bu süreç baştan beri yanlış yönetilmiştir.

2005/73 sayılı genelge ile Anadolu Liselerine yapılan atamalar ve sonrasında Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen’in açtıkları davaların iptal ile sonuçlanması üzerine binlerce öğretmen mağdur olmuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı genel liseleri Anadolu liselerine dönüştürme uygulaması ve 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlatmıştır. Önce 03/12/2008 tarihli ve 12397 sayılı onay ve daha sonra 06/05/2010 tarihinde 2010/30 sayılı genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi konulu genelgeye göre, genel liselerin Anadolu liselerine kademeli bir şekilde dönüştürüleceği ve Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasının 2013’te tamamlanacağı yönündeki açıklamaları olmuştu.

Dönüştürme süreciyle birlikte genel liselerden Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenleri Anadolu statüsünde olmadıkları için mağdur edilerek başka okullara zorunlu olarak atanmaktaydılar. Dönüştürülen okulların öğretmenlerinin mağdur edilmemesi için Kurum İdari Kurulu Nisan 2010 çalışma raporunda, “Anadolu liselerine dönüştürülen eğitim kurumları öğretmenlerinin dönüştürülme ile birlikte normlarının dönüştürülen eğitim kurumu ile ilişkilendirilmesi” talebinde bulunmuş, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından dönüştürülen okulların norm kadrolarıyla mevcut öğretmenlerin ilişkilendirilmelerini sağlamıştık. Ancak Eğitim Sen konuyu yargıya taşımış ve ilişkilendirilen normları iptal etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı mahkeme kararını uygulayarak önce ilişkilendirilen normları iptal etmiş bununla yetinmeyerek yeni bir sınav açma kararı almıştı. Eğitim Bir Sen olarak Bakanlığın yeni sınav açmaması için uyarılarda bulunmuş, ama bakanlık yanlışında ısrar ederek sınav açmıştı.

Diğer yandan 2009 yılında açılan sınavda başarılı olan ve Bakanlığın önce genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürüleceği açıklamaları ve ardından da Anadolu liselerine öğretmen atamalarını düzenleyen yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması sonucu Anadolu liselerine başvuru hakkı tanınmamış olan öğretmenler il içi ve iller arası yer değiştirmelerde de Anadolu liselerine atanamamışlardır. Bu öğretmenlere söz konusu genelge kapsamında da başvuru hakkı tanınmayarak yeniden mağduriyetlerine neden olunmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.