Gazetenin Çocuklar Ve Gençler Üzerindeki Etkileri

Satırlarıma bütün basın emekçilerinin 24 Temmuz basın bayramını kutlayarak başlamak istiyorum. Bugünkü köşe yazısı da basın çocuk ve gençleri ele alıyor. Bir nebze de olsa çocukların, gençlerin, velilerin ve eğitimcilerin ilgisini gazete okumanın önemine çekmek istiyorum. Böyle bir bakışın da 24 Temmuzda kutlanan basın bayramının ruhuna uygun olduğunu düşünüyorum.

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİLER VE GAZETE OKUMA

         İlköğretim öğrencileri gazete okumadan sıkılabilir. Bu nedenle, anne – baba çocuğun ilgisini çekmelidir. Sonra onları gazete okumaya sevk etmelidir.

       Anne baba ilk evrede çocuklara bazı haberleri sesli okuyabilir ve onlar üzerindeki etkilerini kendileriyle birlikte tartışabilir. Bu kısa uygulama çocukları daha aktif hele sokacak ve anne babaları öğrencilere ele alınan konulara ilişkin soru sorduğunda  onlardaha yakından ilgi göstereceklerdir.

   Diğer taraftan,  anne –baba çizgi romanlara, karikatürlere öğrencilerin ilgisini çekebilir. Öğrenciler bu çizgi roman ve karikatürleri okumada daha istekli olacaktır. Böylece öğrenciler okuma alışkanlığı kazanarak ilgilerini çekecek konuları kendiliğinden  ele alıp irdeleyecektir.

   Gazete politika ile ilgili olduğunda, öğrencinin ülkenin politik meselelerine ilgi göstermesine neden olacaktır. Bu meseleler devletin nasıl çalıştığı, devletin uygulamalarının neler olduğu, planlarının neler olduğuna ilişkin olabilir. Bu öğrencinin sorumlu bir yurttaş olmasına yardımcı olacaktır.

     Gazete çeşitli konuları içerdiğinden, öğrenciler dünyada olup bitenlere karşı bir kavrayışa sahip olacaktır. Gazetelerdeki köşe yazıları da öğrencilerin ilgisini çekebilir. Daha çok yetişkinlere hitap eden köşe yazılarından, kısa olaylardan, şiirlerden, çocuk sanat çalışmaları yapabilir. Yine,  çocuk gazete  okuyarak yaşamla ilgili güçlükleri yenebilir ve amaçlarını gerçekleştirmesini sağlayabilir.

        Sorumlu bir yurttaş olabilmeleri için yetişkinler,  öğrencilere gazete okuma alışkanlığı kazandırmalıdır. Bunu iyi bilen bazı ülkeler okullarında ki kütüphanelerde günlük gazete bulunduruyor. Yine, aynı ülkelerde, okullar   öğrencilere gazete okumaları için zaman ayırıyor. Bizde neden olmasın bu uygulama.

        GENÇLER VE GAZETE OKUMA ALIŞKANLIĞI

    Gazeteler, ele aldığı makalelerle gencin ders kitaplarında yer alan mevcut meselelerle ilgili olguları verir. Başka bir deyişle, gencin ders kitaplarında bulunan konular gazetede de yer alabilir. Bu durum, konunun öğrenci açısından pekişmesini sağlayacaktır. Yine gazete, gençlerin üzerinde konuşabileceği konuları sağlar.

      Diğer taraftan, genç sosyal, politik, ekonomik köşe yazılarıyla eğitilir. Genç, dünyanın değişik yerlerindeki insanların çeşitli konular üzerindeki duyguları, düşünceleri ve bakış açılarını gazete okuyarak sağlar. Genç, bilim, teknoloji, sağlık vb. alanlarda gelişmeleri, yenilikleri, buluşları gazete okuyarak öğrenir. Yine genç, gazete okuduğunda farklı yazma stillerini öğrenir.

     Genç, önceden bildiği kelimelerle karşılaştığında, suratlı, akıcı bir okuma alışkanlığı kazanabilir.

      Gazete hem yerel hem de yabancı haber sağlar. Bu haberler cinayet, spor vb. olabilir. Yine gazete, mevcut bugünkü kanunları, tüzükleri, yeniden düzenlemeleri, kaldırılan yasaların mevcut bilgisini verir. Genç kendi ülkesinin karşı karşıya bulunduğu problemleri ve diğer ülkelerin yiyecek kıtlığı vb. önemli bilgileri gazete ile öğrenebilir.

      Diğer taraftan, gençlik eğlence ile daha çok ilgilidir. Gençler, bulmaca, yapbozvb. ilgi çekici eğlendirici alanları bulabilirler. Yine, gençler fıkra, şiir, karikatür, çizgi roman okuyarak eğlenceli vakitler geçirebilirler.

     Eğitimin toplumsallaştırma, kültürleme, politik ve ekonomik ve bireyselleştirme işlevleri vardır. Aslında, doğrudan ve dolaylı olarak gazetelerde bu amaçlara hizmet ediyor. Bu nedenle, toplumumuzdaki bütün yetişkinler çocuk ve gençlere gazete okuma olanağı sağlamalıdır. Yine okullarımızın kütüphanelerinde, kitaplıklarında günlük gazete bulundurulmalı ve gazete okumaları için belli saatler ayrılmalıdır.

Hasan Güneş

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.