Genç Eğitimciler "Toprağın Çocukları ve Köy Enstitüleri" Söyleşisi Yaptı

Genç Eğitimciler "Toprağın Çocukları ve Köy Enstitüleri" Söyleşisi Yaptı

Genç Eğitimciler "Toprağın Çocukları ve Köy Enstitüleri" Söyleşisi Yaptı

 

Ankara 5 No`lu Şubemize bağlı Genç Eğitimciler, dün, Toprağın Çocukları filmi üzerine söyleşi gerçekleştirdi.
 

 

Sendikamız Eğitim Sen`in eğitim fakültesi öğrencileri Ankara 5 No`lu şubemize bağlı,  Genç Eğitimciler çalışması üyeleri "Toprağın Çocukları ve Köy Enstitüleri" başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. 

Ankara Üniversitesi Hasan Ali Yücel Salonu`nda gerçekleştirilen söyleşiye Toprağın Çocukları filmi yönetmeni Ali Adnan Özgür, oyuncu Haluk Cömert, senarist Dilşah Özdinç ve Köy Enstitüsü mezunu Feyzullah Ertuğrul katıldı.

Genç Eğitimciler adına yapılan konuşmada, Köy Enstitüleri`nin eğitim modelinin önemine, sözün ve kararın tüm Köy Enstitülüler ile birlikte verilmesine dikkat çekildi. Bugün ise 4+4+4 eğitim sistemi ile sorgulamayan, düşünmeyen, üretmeyen ve biat eden bir neslin yaratılmaya çalışıldığı dile getirerek, bu yüzden bugün Köy Enstitüleri`ni konuşmanın önemi belirtildi. 

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı`nın da bulunduğu etkinlikte, Genç Eğitimciler adına yapılan konuşmanın ardından Köy Enstitüleri`ni anlatan Toprağın Çocukları filminin fragmanı gösterildi. Fragmanın ardından filme ve Köy Enstitüleri`ne ilişkin konuşuldu.

"Bu Film Benim Onurumdur"

Filme yönelik kısa bilgilendirmede, filmin Köy Enstitüleri`nin ruhuna uygun, Enstitülerin dayanışmasıyla çekildiği dile getirildi. Filmin yönetmeni Ali Adnan Özgür ise öğretmenlerin sorunlarına da değinerek, bu konuda birlikte mücadelenin önemini vurguladı. Özgür, 4+4+4 eğitim sisteminin konunun muhataplarına danışılmadan oluşturulmuş olmasını eleştirdi. Özgür, her insanın mesleğinde yaptığı bir onurlu iş olduğunu dile getirerek kendisi için bu onurlu işin Toprağın Çocukları filmi olduğunu söyledi. 

"Gelecek Sizsiniz"

Köy Enstitüleri`nin kapatılma, eğitimcilerinin hapse atılma nedenlerinin uygulayarak öğreten eğitim modeli olduğunu, üretimi bilen bireyleri yetiştiren, düşünen, konuşan nesiller yetiştirmesi olduğunu dile getiren Haluk Cömert ise bugün de aynı sürecin yaşandığını ifade etti. Böyle bir dönemde düzenlenen etkinliğin önemli olduğunu vurguladı. Filmde Erkan Can`ın oynadığı Kemal öğretmenin konuşmasındaki vurgusunun önemli olduğuna değinerek, "Sizi sadece size emanet ediyorum, sözü çok önemli. Bu sizin için de geçerli. Çünkü gelecek sizsiniz" dedi.

"Köy Enstitüleri, Mücadele Eden Bir Nesil Yetiştirdi" 

Köy Enstitüsü mezunu ve TÖS eski Genel Başkanı Feyzullah Ertuğrul ise Köy Enstitüleri`nin en önemli özelliğinin bilimle çelişmezliği olduğunu dile getirdi. Köy Enstitüleri mezunlarının yaptıklarının yerelde yaptıkları ve genelde yaptıkları biçiminde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. TÖS`ten, TÖB-DER`den bugüne, öğretmenlerin eşit ve özgür bir dünya mücadelesinde yer almasını sağlayan temel taş olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.