Genel Müdür'den Öğretmenlere Fırça!

Genel Müdür'den Öğretmenlere Fırça!

Bir internet sitesinde bir araya gelen İlahiyat Mezunu Din Kültürü öğretmenleri yaptıkları bir haberi Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne maille yollayarak mailde "“sorularımıza madde madde cevap verin, internet sitemizde yayınlayacağız…” şeklinde yazınca Din

Bir internet sitesinde bir araya gelen İlahiyat Mezunu Din Kültürü öğretmenleri yaptıkları bir haberi Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne maille yollayarak mailde “sorularımıza madde madde cevap verin, internet sitemizde yayınlayacağız…” şeklinde yazınca Din Öğretimi Genel Müdüründen tokat gibi bir cevap aldılar.

İşte Din Öğretimi Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. İrfan AYCAN'ın kendisini eleştiren Din Kültürü Öğretmenlerine verdiği cevabı olduğu gibi yayınlıyoruz.

22 Ekim 2012 tarihinde yayınlanan İLAHİYATLIYIZ BİZ EKİBİ ADINA

MEB, DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRÜ KİMİN MÜDÜRÜ? başlıklı yazıya CEVAPTIR.

 

 

Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına Eylül-2012 atama döneminde öğretmen alımı için branş bazında belirlenen taban puana göre yapılan yerleştirmelerde asgari 55 puana ulaşamayan bir grup Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ve İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmen adayları tarafından bir internet sitesinde yayınlanan ve bir sureti de Genel Müdürlüğümüz e-mail adresine gönderilen ve sitelerinde yayınlanmak üzere cevap verilmesi beklenen birçok suçlama ve haksız itham içeren akla ziyan bu yazı esefle incelenmiştir.

Hem, Bakanlığımızın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün görevlerini madde madde yazıyor ve bu görevler arasında atama, yer değiştirme, nakil vb. personel hareketleri ve planlaması ile ilgili herhangi bir görevimizin olmadığını görüyor, hem de “Bizim asıl ilgilendiğimiz ve merak ettiğimiz konu ise Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ve Meslek Dersleri atamalarında bu Müdürlüğün ne işe yaradığı….” nı soruyorsunuz.

Yani bu konuda bir haksızlık ya da bir mağduriyet söz konusu ise bunun mesuliyetinin Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün olmadığını da net olarak biliyorsunuz.

Bilindiği üzere Bakanlığımız Teşkilat Kanununda, insan kaynaklarının her türlü tasarrufu ve değerlendirilmesi ile ilgili herhangi bir görev ve yetkimiz olmamakla birlikte göreve geldiğim günden itibaren personel politikamız olarak ileriye yönelik 10 yıllık projeksiyon hazırladık. Buna uygun stratejiler belirledik.

Bu dönemde öncelikle İlköğretim Kurumlarının 4. ve 5. sınıflarında diğer genel bilgi, beceri ve yetenek isteyen (Yabancı Dil, Bilgisayar, Beden Eğitimi, Resim, Müzik vb) derslerin yanı sıra Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin de alan öğretmenlerince okutulması, 12 ders saatine 1 öğretmen normu düşerken bunun 6 ders saatine 1 öğretmen normu verilmesi biçiminde yasal düzenlemeler yapılmasını ve 87-88 KPSS puanı alarak atanamayanların öğretmen olmalarını temin ettik. Nihayetinde DKAB. ve İHL. Meslek Dersleri alanlarında geçtiğimiz 2011 yılında 40 puan alan adayların bile öğretmen olarak atanmaları gerçekleştirilmiştir.

İlköğretim kurumlarının 4. ve 5. sınıflarındaki Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinin alan öğretmenlerince okutulması, bahsedilen norm kadro yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ve İmam-Hatip Liselerindeki öğrenci artışı gibi gelişmelere paralel olarak 6 bin civarında olan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ile İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri öğretmeni sayısı 30 binlere ulaşmıştır.

Daha sonra önemli sayıda artış gösterileceği düşünülen öğretmen ihtiyacı göz önünde bulundurularak YÖK ile işbirliği halinde ilgili fakültelerdeki öğrenci kontenjanlarının artırılmasını sağladık. Bu amaçla Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin yetiştirilmesine yönelik programların hazırlanmasına Genel Müdürlük olarak da müdahil olduk. İmam-Hatiplerin 1996 yılı öncesinde olduğu gibi Mesleki Arapça dersini Arapça Öğretmenliği ve Arap Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının atama alanı olmaktan çıkararak sadece İlahiyat Fakültesi mezunlarının atama alanı haline getirdik ve Arapça dersinin bağımsız bir dil dersi olarak okutulmasını sağladık.

Yukarıda izah etmeye çalıştığımız örnekler sadece Genel Müdürlüğümüzün personel istihdamına yönelik yaptığı birkaç faaliyeti ile ilgili hususlardır.
Ayrıca 81 vilayetteki bütün Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenleri merkezi bütçe kaynakları kullanılmadan ikişer gün “eğitim-öğretimde yeni yöntem ve teknikler ileprogram tanıtımı” çalışmaları kapsamında hizmet içi eğitiminden geçirilmiştir.

Din öğretimi ile ilgili çalışmalar sadece yurt içinde değil, yurt dışına da taşınmıştır. Bu amaçla birçok ülkede İmam-Hatip Okulu modeli uygulaması başlatılmış, birçok okula program, ders kitabı ve materyali yardımı yapılmış ve birçok ülkeden yabancı öğrenci ülkemize kabul edilmiştir

Ülke genelindeki bütün okullar en az iki defa bu Genel Müdür tarafından ziyaret edilerek, görevde bulunduğu 10 yılın 4 yılını ülke genelindeki okullarımızın, idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileriyle geçirmiştir. Bütün bunlar Din Öğretimi tarihinde bir ilktir. Bu türden haksız suçlamalarda bulunanlar eğer iyi niyetlilerse bu durumu sistemdeki öğretmen ve yöneticilerden sorgulayabilirler.

Acaba herkese kapımız sonuna kadar açık olduğu için mi ya da bu kadar kolay ulaşıldığımız için mi suiistimal ediliyor ve bu haksız eleştirilere maruz kalıyoruz.

Biz göreve başladığımızda 87-88 KPSS puanıyla atanamayan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ve Meslek Dersleri öğretmen adayları bile bugün 55 puan alamadıkları için atanamayanlar kadar feryat koparmamışlardır.

Peki siz mağdursanız, sizin sahibiniz yoksa; Sınıf öğretmenliği, Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik öğretmenliği gibi alanlarda 87-88 puanla atanamayanların sahibi ve sesi kim olacaktır.

Kaldı ki sizlerden gelen her türlü talep ve şikâyetleri, ilgili mercilere ve yetkililere kendi teklif ve görüşlerimizi de ilave ederek ilettik. Sizin sesiniz olmaya gerek yok. Sizin sorunlarınızı hep kendi sorunumuz bildik. Ayrı gayrı da yok. Ancak siz halajanskamu yanlış kulvarda hak arıyorsunuz. Bu taleplerinizin muhatabı biz değiliz. Bize nasıl ulaşıyorsanız daha uygun ve bize yakışır bir uslûple doğru adrese ulaşın, bizde sizlere yardımcı olalım.

Perde arkasından internet siteleri üzerinden yazışmak, “sorularımıza madde madde cevap verin, internet sitemizde yayınlayacağız…” şeklinde mahkum yargılar varî yakışıksız söylem ve davranışlarda bulunmak bize yakışmaz. Eğer bizi tanımak, neler yaptığımızı öğrenmek istiyor, bu konuda iyi niyetli ve samimi iseniz adresimiz açık, en etkili iletişim yüz yüze yapılandır, gelin görüşelim.

Sevgilerimle…


Prof. Dr. İrfan AYCAN
Millî Eğitim Bakanlığı
Din Öğretimi Genel Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.