Görevde yükselme mevzuatı takip edilemiyor, uygulama birlikteliği de yok

Görevde yükselme mevzuatı takip edilemiyor, uygulama birlikteliği de yok

Görevde yükselme mevzuatı takip edilemiyor, uygulama birlikteliği de yok

Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan bir genel yönetmelik, bir de kurumlarca yürürlüğe konulan kurumsal yönetmelikler bulunmaktadır. Özellikle nakil durumunda kimin hangi unvana denk olduğu konusunda çok büyük bir karmaşa yaşanmaktadır. 1 genel yönetmelik ve 180 kurumsal yönetmelik yerine, iki ana yönetmelikle tüm karmaşa sonlanabilir.

Resmi Gazeteyi takip edenler her gün başka bir kurumun görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinin ya tamamen değiştiği veya kısmen değiştiğini göreceklerdir. Her değişikliğin arkasında onlarca uzman kişinin emeğinin bulunamkta ve ne yazıkki bu büyük fuzuli yere harcanmaktadır.

Kamu kurumlarının yönetmelikleri tek bir yönetmelikte toplanabilir

Kamu kurumlarının yönetmeliklerinin tamamını benzer özellikler taşıdığını görmek için özel uzmanlık bilgisine ihtiyaç yoktur. Ayrıldıkları noktaların bir veya iki maddeden fazla olmadığı görülecektir. Bütün yönetmeliklerin dayanağı ise zaten Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliktir. Dolayısıyla bu yönetmelikte yapılacak esaslı bir iki düzenlemeyle kamu kurumlarının çilesi sonlandırılabilir.


İstenildiği takdirde KİT personeli ve diğer kurumlardaki personeller için ayrı ayrı iki genel yönetmelikle de sorun çözülebilir.

Şuanki uygulamada, genel yönetmelikte küçük bir değişiklik yapıldığında 180 kamu kurumu birden yönetmeliğini değiştirmek zorunda kalmaktadır.

Hatırlanacağı üzere, Başbakanlık yaptığı güzel bir uygulamayla genel yönetmelik ekinde yer alan değerlendirme formunu Devlet Personel Başkanlığının ısrarına rağmen kamu kurumlarının yönetmeliklerinin ekinden çıkararak ciddi bir rahatlama sağlamıştı.

Benzer bir düzenlemeyle de çok ciddi bir rahatlama sağlanabilir. Bunun için genel yönetmelik, kamu kurumlarının görüşleri doğrultusunda yeniden ele alınarak çağdaş bir anlayışla yazılmalı ve eşit unvanlar arasındaki geçişler ve görevde yükselme kapsamındaki unvanlar listeler halinde belirlenmelidir. Kamu kurumlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerinin tamamının sadece birkaç maddesinin taranması halinde görevde yükselme ve unvan değişikliği kapsamındaki unvan sayısının çok da fazla olmadığı görülecektir.

Yapılması gerekenler

Genel yönetmelik ekine konulacak ve Devlet Personel Başkanlığına güncelleme yetkisi verilecek bir liste bütün sorunu çözecektir. Bu yöntemle kamu kurumları bu listelere bakarak hangi unvanın hangi unvana eşit olduğunu tespit edecek ve kamu kurumları arasında da uygulama birliği sağlanacaktır. Bir kurumda VHKİ memur kadrosuna atanmazken başka bir kurumda benzer bir uygulamaya son verilmiş olacaktır. Sonuç olarak en fazla iki genel yönetmelik olacak ve diğer kamu kurumları kendilerine özgü yönetmelik çıkarma zorunda kalmayacaktır. Bu kadar kamu kaynağı israfının önüne geçmek için bu önerinin dikkate alınmasına değer mi? Biz önerelim de takdir kamuoyunun ve ilgililerin….

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.