Görevde Yükselmede Sözlüye Onay Verildi

Görevde Yükselmede Sözlüye Onay Verildi

Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan genel görevde yükselme yönetmeliğine ilişkin kararı, sözlü sınav açısından önemli bir detay içeriyor.

Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan genel görevde yükselme yönetmeliğine ilişkin kararı, sözlü sınav açısından önemli bir detay içeriyor.

Danıştay kararında sözlü sınava ilişkin şu tespit yapılmaktadır:

"Sözlü sınav, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın mesleğe uygun yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu çerçevede, sözlü sınavın temel amacı, yazılı sınav yapılmak suretiyle nesnel bir biçimde tespit edilenler arasından en başarılı adaydan başlayarak en uygun olanların seçilmesidir. Diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi sözlü sınavın da yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılabilmesi esas olmalıdır. Bu nedenle, dava konusu Yönetmeliğin 9. maddesi ile aynı Yönetmeliğe "Başarı sıralaması" başlığı ile eklenen 12/B maddesinin 1. fıkrası hükmünde geçen "sözlü sınav" ibaresi, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olması gereken sözlü sınavın, seçimin tek belirleyicisi olarak düzenlenmesi, bu haliyle somut olarak değerlendirilebilecek ve adaylar arasında objektifliği sağlayabilecek nesnel bir değerlendirme ölçütü olan yazılı sınavdaki başarı puanının değerlendirme dışı bırakılarak, başarı sıralamasının yalnızca başarı kriterleri daha muğlak sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulması, Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde etkin yargısal denetiminin yapılmasının engellenmesi nedeniyle hukuka aykırıdır."

Bu tespite göre,

1- Sözlü sınav hukuka aykırı bir yöntem olarak kabul edilmemiştir. Sözlü sınavın yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte, bilgi ve liyakati ölçmek amacıyla, adayın mesleğe uygun yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılabileceği tespiti yapılmıştır.

2- Danıştay'ın karşı çıktığı husus, sözlü sınav sonuçlarının tek başına geçerli kıstas olarak kabul edilmesidir. Gerçekten de yönetmeliğin sözlü sınav yapılmasını öngören 12/A maddesinin yürürlüğü durdurulmamıştır. Bunun yerine, şube müdürlüğüne yapılacak atamalarda, sadece sözlü sınav sonuçlarının esas alınmasını öngören 12/B maddesinin yürürlüğü durdurulmuştur. Burada yönetmelik yazılı sınav sonuçlarını devre dışı bırakmıştır.

3- Bu karar sonrasında muhtemelen şube müdürlüğü kadroları için başarı sırası tespiti yapılırken, yazılı ve sözlü sınavın ortalamasını esas alan bir düzenleme yapılacaktır.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.