Gündoğdu'dan "Başörtüsü Yasağı" çıkışı

Gündoğdu'dan "Başörtüsü Yasağı" çıkışı

Başörtüsü Yasağını Sürdürmek İsteyenleri İbretle İzliyoruz!

Yeni Anayasa için ön çalışma yapan Anayasa Yazım Alt Komisyonu’nun ‘kamuda başörtüsüyle çalışma yasağının’ kaldırılması yönündeki düzenlemesi, ‘muhalefet engelline’ takıldı.

Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, düzenlemenin bu şekilde rafa kaldırılmasını ibretle izlediklerini söyledi. Evrensel hukuk kurulları ve insan hakları paralelinde hazırlanan teklif konusunda iktidar partisi üyelerinin geri adım atmasını doğru bulmayan Gündoğdu, “Bu konudaki kararlılıkları, samimiyetlerinin de göstergesi olacaktır” dedi.

Bu olayın, Türkiye’de kadın kavramının erkek üzerinden okunması alışkanlığının devam ettiğinin kanıtı olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, “Geçmiş anayasaların ve kanunların bu okumayı bütünüyle değiştirecek nitelikte bir içeriğe sahip olmadığı gün gibi ortadadır” şeklinde konuştu.

Eğitim hakkından çalışma hayatına, siyaset hakkından kamu hizmetlerinden yararlanma hakkına kadar kadınların aleyhine olan bütün haksız uygulamalara biran önce son verilmesi gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, insan onuru ekseninde; kadın-erkek, kadın-kadın eşitliğini sağlayacak düzenlemelerin artık kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

 

Özgürlüklerin Teminatı Olan Yeni Bir Anayasa

Türkiye’de, kadın-erkek eşitsizliğinin yanı sıra, kadın-kadın eşitsizliğinin de devam ettiğini anlatan Gündoğdu, yeni anayasanın hem kadın-erkek hem de kadın-kadın eşitliğini sağlayan bir bakış açısıyla oluşturulması gerektiğini ifade etti. Başörtüsünün siyasi simge olarak kullanıldığı iddiasıyla kadınların eğitim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmalarının artık kabul edilmez olduğunu belirten Gündoğdu, bu akıl dışı tutumun biran önce son bulmasını istedi. Yeni anayasa çalışmaları sürecinde bu tür hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, şunları söyledi:

“Yeni anayasa, başörtülü giyimi benimseyen bireylerin-kadınların eğitim-öğretim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmasına izin vermeyecek, engel olmayacak bir bakışla hazırlanmalıdır. Yeni anayasa; inançları gereği başlarını örtenler dâhil, hiç kimsenin kılık kıyafeti gerekçe gösterilerek uluslararası hukukla garanti altına alınmış eğitim, çalışma ve siyaset hakkından yoksun bırakılmaması üzerine düzenlenmelidir.”

Bu kapsamda yeni anayasanın kadın-erkek eşitliğinin anayasal teminatı olmanın yanında, kadınların mağdur ve dezavantajlı konumuna son verecek yasal düzenlemeleri de zorunlu kılacak hükümler içermesini beklediklerini kaydeden Gündoğdu, “Kadını, toplumun temeli olan ailenin temel unsuru olarak görmekle yetinmemeli, kadına bizzat birey ve özne olarak münhasır bir değer atfetmeli ve bu değeri her an ve her alanda yaşama/yaşatma imkânı sağlamalıdır” diye konuştu.

 

Haklı Talepleri Yok Sayanlar, ‘Milli İrade’ Gerçeğini Unutmasınlar!

TBMM çatısı altında oluşturulan Yeni Anayasa Yazım Alt Komisyonu’nun evrensel hukuk ve insan haklarına aykırı yorumlarından vazgeçmesi için çağrıda bulunan Gündoğdu, kadınlara yönelik engellerin kaldırılması konusundaki beklentilerini yeniledi. Aksi bir durumda özgürlükçü, demokratik ve sivil anayasa beklentisi içinde olan halkın gelecek adına umutsuzluğa düşeceğini vurgulayan Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bugün milli iradenin talep ve beklentilerini karşılamayanlar, yarın milli iradenin tokadıyla karşı karşıya kalacaklarını unutmamalıdırlar. Komisyon üyeleri yol yakınken bu yanlıştan dönmeli, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın konuşulduğu, sivilleştiğimiz bir süreçte kadınların önüne barikatlar konulmamalı, ayrımcılık yapılmamalıdır. Dünya demokrasi liginde ilk 10’a girmeyi hedefleyen Türkiye’ye bu tür antidemokratik girişimler yakışmıyor. Memur-Sen olarak, demokrasi, insan hakları ve evrensel hukuk yolunda engel değil, teşvik bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.