Güvenlik reformuyla kişisel veriler korunacak

Güvenlik reformuyla kişisel veriler korunacak

Güvenlik reformunu fişleme gibi gösterenlere yasayla yanıt. Din, mezhep, mahkumiyet gibi kişisel veriler işlenmeyecek, koruma altına alınacak.

HAKKI KURBAN

Hükümet, yeni güvenlik reformu nedeniyle ortaya atılan "kişi hak ve hürriyetlerinin engelleneceği, fişleme döneminin başlayacağı" iddialarını yasayla çürütecek. Demokratikleşme Paketi içerisinde de yer alan 'Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı', Meclis'e geliyor. Avrupa Birliği kriterleri göz önünde tutularak hazırlanan tasarıyla, kişilerin ses kayıtları, parmak izleri, din, felsefi inanç ve mezhep bilgileri de koruma altına alınarak işlenemeyecek. Dernek, vakıf ve sendika üyeliği, sağlık ve özel yaşamları, mahkümiyetleri gibi detaylar 'kişisel veri' olarak kabul edildiğinden belli kurallar dışında işlenemeyecek.

MİLLİ GÜVENLİK KRİTERİ

Kişisel verilerin üçüncü kişilere aktarılması konusuna da sıkı kurallar getiriliyor. Tasarı, "Milli güvenliğin ve milli savunmanın sağlanması, suçun önlenmesi veya soruşturulması amacıyla yapılan istihbari faaliyetlerle" ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca kişisel verilerin, ilgili kurumlara aktarılabileceğini öngörüyor. Veriler, ancak kişilik haklarının korunması açısından, istendiği yabancı ülkede eşdeğer ve etkin koruma bulunuyorsa yurt dışına aktarılabilecek veya kişinin rızası aranacak.

HAK İHLALİ İÇİN KURUL

Kanunla, Kişisel Verileri Koruma Kurulu da oluşturulacak. Kurul, kişilik hakları ihlal edilenlerin başvurularını değerlendirerek, üç ay içinde karar verecek. Hukuka aykırı olarak kişisel belgeleri işleyen kişiler TCK'daki hükümlere göre cezalara çarptırılacak. Yabancı ülkelere veri aktarımında tereddüt olursa, karar bu Kurul'un olacak.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.