Habibe Öçal: Sosyal değişimde kadının rolü büyük

Habibe Öçal: Sosyal değişimde kadının rolü büyük

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, "Kadının en temel haklarından biri de şüphesiz eğitim hakkıdır. Tarih boyunca sosyal değişim ve dönüşümün dinamiğinde hep kadınlar olmuştur" dedi.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen ‘Uluslararası Müslüman Kadınlar Zirvesi'nde konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, "Kadının en temel haklarından biri de şüphesiz eğitim hakkıdır. Tarih boyunca sosyal değişim ve dönüşümün dinamiğinde hep kadınlar olmuştur" dedi.

Malezya Başbakanlığı, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ile Malezya İslami Gelişim Departmanı tarafından 23-25 Eylül tarihleri arasında Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen, “Uluslararası Müslüman Kadınlar Zirvesi” yoğun katılım yapıldı. Zirveye Memur-Sen Konfederasyonu’nu temsilen Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal katıldı. Türkiye’den de birçok sivil toplum kuruluşunun katılarak sunum gerçekleştirdiği zirvede Öçal, “Eğitim ve Kadın” konulu bir sunum yaptı.

Genç kadınlar iş bulmakta zorlanıyor

Zirvede konuşan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, “Genç kadınlar genç erkeklere göre iş bulmada daha fazla zorlanmaktadır. Bu da kadınları, geleneksel rolü olan ev kadınlığına hapsetmektedir” şeklinde konuştu.

“Kadının en temel haklarından biri de şüphesiz eğitim hakkıdır. Tarih boyunca sosyal değişim ve dönüşümün dinamiğinde hep kadınlar olmuştur” diyen Habibe Öçal, kadınlar arasında eğitimin yaygınlaştırılmasının gerekliliğine vurgu yaparak, İslam ülkelerine kadın eğitimi konusunda önerilerde bulundu.

Göç ve kadın

Konuşmasında iç savaş sonucu göç etmek zorunda kalan kadınların yaşadığı sorunlardan da bahseden Öçal, “İç savaşa, teröre, işgale karşı ülkeler arası kontrol edilemeyen bir göç başlamıştır. Bu göçlerin neticesinde milyonlarca kadın eğitim gibi birçok temel haktan mahrum kalmış ve Müslüman kadınlar cehaletin kucağına itilmiştir” dedi.

Suriye savaşı neticesinde yaşanan yoğun göç karşısında Türkiye’nin takındığı tavra değinen Öçal, “Bugün ülkemiz Müslüman mülteci akımına uğramıştır. Mağdur olmuş milyonlarca kadın ve çocuk ülkemizde sığınmacıdır. Mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim gibi en temel ihtiyaçlarının giderilmesi için ülkemiz büyük fedakarlıklarda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kirli yapılara karşı uyanık olalım

15 Temmuz kanlı darbe girişimine de değinen Öçal, “FETÖ terör örgütü başta olmak üzere DAİŞ, PYD, PKK gibi terör örgütleri bütün dünya ülkelerini tehdit etmektedir. Emperyalist güçlerin doğurup büyüttüğü bu terör örgütleri sadece Müslümanların değil diğer milletlerin de felaketi olmaya başlamıştır. 15 Temmuz’da FETÖ, milli iradeye gözünü dikti ve ülkeyi vesayet altına almaya çalıştı, bunu yapmak için de en çirkin yollara başvurarak 241vatandaşımızı şehit etti. Herkesi, tüm bu kirli yapılara ve kalkışmalara karşı uyanık olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.