Hac kura sonuçları öğrenme sayfası! Saat kaçta açıklanacak?

Hac kura sonuçları öğrenme sayfası! Saat kaçta açıklanacak?

2017 Hac kura sonuçları binlerce kişi tarafından merakla bekleniyor. Peki Hac kuraları tam saat kaçta açıklanacak? İşte Diyanetten Hac kura sonuçları ile ilgili son dakika açıklamalar

Diyanet tarafından yapılan açıklama neticesinde Hac kuralarının ne zaman açıklanacağı belli oldu. Binlerce kişinin merakla beklediği 2017 Hac kura sonuçları TC numarası ile sorgulama ekranı hac.diyanet.gov.tr'de yer alacak. Peki hac kuraları ne zaman saat kaçta açıklanacak? İşte diyanet kura sorgulama ekranı ve detayları

HAC KURA SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2017 yılı itibariyle Diyanet hac kura sonuçları 24 Şubar cuma günü saat 15.00'de başayalacak ve 23.00'a kadar belli olacak. Binlerce hacı adayının merakla beklediği Hac kura sonuçlarını aşağıda bulunan bağlantıya tıklayarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz

2017 Diyanet Hac kura sonuçlarını öğrenme ekranı - tıkla

HAC KURALARI NASIL ÇEKİLİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.

Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.

2017 YILINDA KAÇ BİN KİŞİ HAC KURASI İÇİN BAŞVURU YAPTI?

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için bu sene hac kura çekimlerine  1 milyon 892 bin 724 kişinin katılacağı açıkladı

HAC KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kurada Kesin Kayıt Hakkı elde edenler, 27 Şubat – 10 Mart 2017 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacaktır.

2017 YILI HAC ÜCRETLERİ BELLİ OLDU MU?

2017 yılı ile birlikte hac ücretleri henüz belli olması. 2016 senesi için belirlenen hac ücretlerinde Normal Tip Hac Paketi 3 bin 750 dolar, Müstakil Tip Hac Paketi 5 bin 250 dolar ve Otel Tip Hac Paketi ise 6 bin 800 dolar olarak ilan edilmişti.

HAC İBADETİ NASIL YAPILIR?

Hac Kimlere Farzdır?

Aklı yerinde olanlara,
Erginlik çağına gelmiş olanlara,
Müslüman olanlara,
Hür olanlara,
Zorunlu ihtiyaçlardan başka hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçinebileceği maddi güce sahip olanlara,
Durumuna uygun bir vasıta ile hac yolculuğunu yapabilmesi için yol masraflarını karşılayacak parası bulunanlara hac farzdır.

Hac 3 Çeşittir:

​İfrad Haccı: Umresiz yapılan hac demektir. Hacı adayı ihrama girerken sadece hacca niyet eder ve hac vazifelerini yerine getirir. İfrad haccı yapanlara kurban kesmek vacib değildir.

Temettu Haccı: Umre ve haccı ayrı ayrı ihrama girerek yapmaktır. Hacı adayı önce umre için ihrama girip umre vazifelerini yapar ve ihramdan çıkar. Günü gelince yeniden ihrama girerek hac vazifelerini yerine getirir. Temettu haccında kurban kesmek vacibdir.

Kıran Haccı: Umre ve haccı bir ihramda yapmaktır. Hacı adayı ihrama girerken hem umre, hem de hacca niyet eder. Önce umreyi yapar fakat ihramdan çıkmaz, sonra da haccı yapar. Kiran haccında da kurban kesmek vacibdir.
İhram Hazırlıkları ve İhrama Girmek

İhrama girmeden önce genel vücut temizliği yapılır, boy abdesti alınarak veya normal abdest ile ihrama hazırlanılır. İhramlı iken bu temizlikleri yapmak mümkün değildir. Beden temizliğinden sonra ihram sınırlarının (mikat mahalli) birinde; erkekler sadece 2 parçadan oluşan ihram giyerler. Başları açık ve ayaklar çıplaktır. Ayaklara topukları ve üstü açık terlik giyilebilir.

Bayanlar normal ve sade elbiseleri ile ihramlı sayılırlar, sadece yüzlerini örtmezler. Erkek ve kadınlar kerahat vakti dışında 2 rekat ihram namazı kılar ve hac niyetlerini yaparlar. Arkasından telbiye getirirler. Bundan sonra ihram yasakları başlamıştır. Hanefilere göre telbiye, ihrama girmenin şartlarındandır. Telbiyesiz ihram sahih olamaz mutlaka getirilmelidir.

Hac Niyeti

Allahümme inni üridül hacce feyessirha vetegabbelha minni.
Allahım senin rızan için haccımı yapmak istiyorum. Haccımı bana kolaylaştır ve benden kabul buyur.

Telbiye

​Lebbeyk allahümme lebbeyk lebbeyke la şerike leke lebbeyk, innelhamde venniğmete leke velmülk la şerike lek.

Tekrar tekrar icabet sana Ya Rabbi, tekrar icabet sana, tekrar icabet sana. Senin ortağın yoktur. Her emrini ifaya hazırım. Hiç şüphe yok ki, hamd ve nimet sana mahsustur. Mülk senindir. Senin ortağın ve benzerin yoktur.

İhram Yasakları 

Fasıklık, kötü söz söylemek, etrafındaki insanlarla çekişmek, tartışmak, koku sürmek, takke giymek, saç, sakal, bıyık tıraşı olmak, tırnak kesmek, uyurken yüz ve ayakları örtmek, haşerat öldürmek, eşiyle cinsel ilişkide bulunmak veya cinsel ilişkiyi tahrik eden söz ve davranışlarda bulunmak yasaktır. ​

Tavaf

7 şavttan oluşur. 1. şavt Hacer-ül Es’ved’de iki el havaya kaldırılır selamlama (Bismillahiallahuekber) ile başlar ve Hacer-ül Es’ved’de biter. 

Tavafa başlarken Allahumme imânen bike ve tasdikan bikitâbike ve ifâen biahdike ve ittibâen lisünneti nebiyyike sallallahu aleyhi ve selem: Allahım! Sana iman ettim, Kitabını tasdik ettim, ahdine uydum ve Resulün (s.a.v)’in sünnetine tabi oldum denir. 
Şavt sırasında Yemen köşesine gelindiğinde (Hacer-ül Es'ved'in bulunduğu köşeden bir önceki köşe), Rabbena duası bu köşede okunur. Hz. İbrahim (a.s.)'ın duasına icabet edilir, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) burada dua etmiştir.

Remel

Tavafta ilk üç şavt yapılır iken sünnet olan; kısa adımlarla hafif koşar vaziyette ve omuzlar silkelenerek çalımlı yürümektir. Bayanlar abartılı yapmazlar. Bu adet müşriklerin, müslümanların yorgun ve bitkin halleri ile alay geçme niyetlerine binaen, Efendimiz (s.a.v.) tarafından yiğitlik ve yorgunluk emaresi yaşamayan bir görüntü arzetmek için uygulatılmıştır.

Izdıba 

İhramlının tavafın ilk üç şavtında remel yapar iken; sağ omuzunu açması, ihramı sağ omuzu altından geçirir ve sol omuzuna atar. Dördüncü şavtta remel ve ızdıba bitirilir omuz kapatılır normal adımlar ile şavt yediye tamamlanır.

Tavaf Namazı

Tavaf bitince 2 rekat tavaf namazı kılınır ve dua edilir. Namazdan sonra mümkünse zemzem içilir sünnettir. Etrafta bulunan sebillerden zemzem içilebilir.

Safa-Merve Arasında Sa'y Yapmak 

Sa’y (safa ve merve arası yapılan yürüyüş) yapmak üzere Safa tepesine gidilir. Kabe’ye dönülür tekbir, tehlil, tahmid ve salavat getirilir ve dua (Allah’ım senin rızan için umre sa’y’imi yapmak istiyorum bana kolaylaştır ve kabul buyur) edilir. Eller Kabe’ye doğru kaldırılır (Bismillahiallahuekber) selamlanır ve Safa'dan başlayarak; 4 gidiş-3 geliş olarak (Merve'de biter) sa'y yapılır. Safa tarafına yakın başlar iken yeşil ışıklar (yan duvarlarda ve tavanda yanan yeşil flüoresan lambalar) arasında koşar adımlar ile (Hervele) yapılır. Safa ve Merve tepelerinde her seferinde durup Kabe’ye dönülür, Kabe selamlanır ve dua edilir. Son turda Merve’de sa’y biter uzun bir dua yapılır. Baş tıraş edilir. Tüm saçını kestirmeyecekler önden yanlardan ve arkadan birer tutam (1cm kadar) saç kestirirler, bayanlarda saçlarından bir tutam (1 cm) kestirirler. Bu tıraştan sonra ihram biter ve ihramdan çıkılır.
 
​Hac Günleri

Terviye Günü (Arefe Günü'nden 1 gün önce) İhrama girip MİNA’ya çıkılır. Gece ibadet, zikir ve tefekkür ile değerlendirilir.

Arefe Günü

Sabah namazını müteakip ARAFAT’a çıkılır. Öğle ile ikindi namazlarını cem-i takdîm ile öğle namazı vaktinde eda ettikten sonra toplu olarak Haccın en önemli ruknü olan “Arafat Vakfesi” yapılır. Vakfe sonrası DUA’nın merkezinde günün geri kalan kısmını DUA-ZİKİR ve TEFEKKÜR ile değerlendirilir. Akşam namazı vakti girdikten sonra MÜZDELİFE’ye intikal edilir. Akşam ile yatsı namazı cem-i têhir ile Müzdelife’de eda edilir.

Kurban Bayramı'nın 1. Günü

Şeytan taşlama için gerekli 49 adet taşı topladıktan sonra geceyi Müzdelife’ye geçilir. Sabah namazını müteakip “Müzdelife Vakfesi” eda edildikten sonra; şeytan taşlama görevini yapmak üzere, topluca kafile halinde Mina’ya doğru yürüyüşe geçilir. Yaklaşık 4,5km’lik yolculuk sonrası “Büyük Şeytan”a 7 taş atılır, ardından Mekke’de kalınan yere doğru yürünür.

Bayramlaşma sonrası “kurbanların kesilmesi” ile “tıraş olup” ihram’dan çıkılır. (İhram yasakları’nın bir kısmı devam ediyor.)

Kurban Bayramı'nın 2. Günü

“Farz Tavafı ve Haccın Sâyi”ni yapmak üzere kafile ile beraber görevlilerimiz nezaretinde Kabe’ye intikal edilir. Farz Tavafı ve HAC’cın Sây’ini eda ettikten sonra (İhram yasaklarının tümü sona eriyor) konaklanan yerde istirahat sonrası; yatsı namazını müteakip şeytan taşlama görevini yapmak üzere Mina’ya doğru yürüyüşe geçilir. Sırasıyla “Küçük Şeytan – Orta Şeytan ve Büyük Şeytan” olmak üzere 7’şer taş atılır.

Kurban Bayramı'nın 3. Günü 

İstirahat sonrası; yatsı namazını müteakip şeytan taşlama görevini yapmak üzere Mina’ya doğru yürüyüşe geçilir. Sırasıyla “Küçük Şeytan – Orta Şeytan ve Büyük Şeytan” olmak üzere 7’şer taş atılır. Şeytan taşlama görevide tamamlandıktan sonra Hac'cımız bitmiş olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.