Hangi okul ne burs veriyor?

Hangi okul ne burs veriyor?

Üniversiteler 2014-2015 eğitim öğretim yılında adaylara farklı fırsatlar tanıdı. Burs ve yurtdışı imkanlarıyla öğrencilere destek veren pek çok okul ise başarılı adayları bünyesinde toplamak için biribiriyle yarışıyor.

AYBİKE EROĞLU

Üniversiteler 2014-2015 eğitim öğretim yılına hazır. Tercihlerin bitmesine sayılı günler kala, adaylar için farklı imkanlar sunan üniversiteler, başarılı öğrencileri de bünyesine katma telaşında. Başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmek isteyen üniversiteler, yurtdışı eğitim, yüksek lisans, ücretsiz konaklama, yemek ve başarıya göre farklı oranlarda burs imkanları sunuyor.

BİRUNİ YENİ NESLE İLHAM OLACAK

Burini Ünversitesi sunduğu fısatlarla dikkat çekiyor. Prof. Dr. Adnan Yüksel, Türkiye'nin sağlığına yeni bir vizyon kazandırmak için yola çıkan Biruni Üniversitesi'nde sağlık eğitiminin üst noktalara taşınacağını müjdeledi. Yüksel, 'Öğrenciye ders vermeyi değil, bilim üreten öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Daha sonra ürettiğimiz çalışmaları ekonomiye kazandıracağız' dedi. Türkiye'nin 2023 vizyonu için her alanda atılım yapıldığını anlatan Prof. Yüksel, 'Sağlık alanında dünya ülkeleri arasında yer alıyoruz. Fakat medikal alanda dışa bağımlı haldeyiz. Sağlık alanında mutlaka patent üreten noktaya ulaşmalıyız. Önemli hedeflerimiz var ve sağlık alanında atılacak en büyük adımlar için çalışacağız' şeklinde konuştu.

YENİ HASTALIKLA TARİHE GEÇTİ

Biruni Üniversitesi'nin daha kuruluş aşamasında önemli adımlar atıldı. Ağrı kökenli olan 5 aileden toplam 11 kişide görülen zihinsel ve bedensel gelişim bozukluğunu araştıran Prof. Yüksel, geçtiğimiz aylarda yeni bir hastalık keşfetmişti. Yüksel, '2010 yılına kadar bu tarz hastalıkların genlerini taradım ama benzer bir hastalıkla karşılaşmayınca 2 yıl sürecek olan yeni nesil gen dizeleme çalışmasını başlattık ve gördük ki bir DNA'da bulunan 3 milyar 164 milyon 700 baz çiftinde bir harf farklı' diye konuştu. Yüksel bu buluşla ünlü bilim dergisi Cell'e kapak olan ilk Türk olarak da tarihe geçti.

AYLIK 3 BİN LİRA BURS

Öte yandan Biruni Üniversitesi'nde ilk yıla özel her öğrenciye yüzde 25, yüzde 50 veya yüzde 100 oranlarda burs imkanı sağlanacak. Öğrencilerden LYS sıralaması, 1-100 arasında olanlara; aylık 3 bin TL, 101-500 arasında olanlara; aylık bin TL, 501-1.000 arasında olanlara; aylık 500 TL, 1.001-2.000 arasında olanlara; aylık 350 TL nakit ödeme imkanı sağlanacak. Ayrıca bu öğrencilerden 1- 1000 arasında olanlar üniversitenin yüzde 25 burslu veya yüzde 50 burslu kontenjanlarına yerleşseler bile eğitim ücretinin tamamından muaf tutulacak.

Yeditepe'de ilk 10 bine ücretsiz yemek

Öğrencilere sağladığı ücretsiz yurt olanakları, burs ve yemek imkanlarıyla dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi, bu yıl 300 TL ile bin 250 TL arasında burs verecek. İlk 10 bine giren öğrencilere 9 ay süreyle ücretsiz yemek verecek üniversite, milli takımlarda okulu temsil edecek öğrencilere de yüzde 50 oranında burs imkanı sağlayacak. Fakültesinin herhangi bir programına ilk 15 bine girip yerleşen öğrencilere ücretsiz yurtta kalma, yurt hakkını kullanmak istemeyen öğrencilere ücretsiz ulaşım olanağı sağlanıyor. Ayrıca ilk 10 bine yerleşen öğrenciler yurtdışı imkanı sağlanıyor. Öğrenciler isterse üniversitenin protokol imzaladığı Amerika ve Avrupa'da bulunan üniversitelerdeki programlara katılabiliyor.

Bezmialem'de her başarıya indirim

1843'te Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un eşi ve Abdülmecid'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından kurulan Bezmialem Gureba- i Müslimin Hastahanesi, yaklaşık iki asır sonra yeniden hizmet veren hastaneye dönüştü. Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olarak öğrenci kabul eden üniversite hastalara sağlık hizmeti verirken, insanlığa hizmet edecek tıp doktorları da yetiştiriyor. Sağlık Yönetimi Bölümü ve 9 farklı programıyla Sağlık Hizmetleri MYO ile bu yıl yeni öğrencilerine merhaba diyecek.

SINIF İÇİ BAŞARI YÜZDE 50 BURS

Bezmialem Üniversitesi başarılı öğrencilere sağladığı burs imkanlarıyla da dikkat çekiyor. Üniversite Türkiye genelinde ilk 100'e giren ve kendilerini tercih eden öğrencilere 9 ay süre için aylık 2 bin TL nakit ödeme yapacak. Ayrıca Türkiye genelinde ilk 101-500 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre için aylık bin TL, Türkiye genelinde 501-1000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre ile 500 TL, Türkiye genelinde 1001-2000 öğrenci içinde yer alanlara 9 ay süre için aylık 350 TL nakit ödeme yapılacak. Bezmialem, bu yıl başlatılacak bir uygulama ile öğrencilerin başarılarını ödüllendirmek amacıyla yıl sonunda sınıf içerisinde başarı sıralamasında yüzde 10'a giren öğrencilere yüzde 50'ye varan indirimler de sağlayacak.

Geleceğin mühendisleri Karatay'a

Geleceğin mühendislerini yetiştiren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Türkiye'deki 800 bin felçli hastaya umut ışığı oldu. Öğrencilerinin düşünce kontrol sistemiyle çalışan tekerlekli sandalye geliştirdiğini belirten Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Tan ise, 'Proje öğrencilerimizin fakültede almış olduğu eğitimi göstermesi açısından da oldukça önemli bir proje' diye konuştu.

SES VE MİMİKLERLE YÖN KONTROLÜ

KTO Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Selman Zengin (25) ile Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Emre Gönültaş (25) tarafından üretilen düşünce kontrol sistemiyle üretilen tekerlekli sandalye ile vücutsal fonksiyonlarını kullanamayan felçli hastalar dahi kullanabiliyor. TÜBİTAK'ın da desteğini alan tekerlekli sandalye kullanıcının başına taktığı bir aparat ses ya da mimiklerle hareket ettiriliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.