Hani görevlendirme yoktu?

Hani görevlendirme yoktu?

Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı için tekrar öğretmen görevlendirmeye başladı

Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER’in göreve gelmesinin ardından geçici görevlendirilmelere son verilmiş, son bir yıl içinde il ve ilçeler dahil merkez ve taşra teşkilatında görevli öğretmen bırakılmamıştı. Hatta birkaç gün önce bizzat Sayın Bakanın kendisi bu şekilde 70 bin civarında öğretmenin okullarına döndüğünü söylemişti.

000.20120830094708.jpeg

000.20120830094000.jpeg

Ancak bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına günler kala işten anlayan eleman bulunamayan bazı birimlere öğretmenler geçici olarak tekrar görevlendirilmeye başlandı. Bu şekilde görevlendirmelerin öncelikle Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yapıldığı ve 50 civarında öğretmenin göreve başladığı belirtildi.

 

Ayrıca Birgün Gazetesinde yayınlanan habere göre MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda 48 öğretmen görevlendirildi. Görevlendirmelerin büyük kısmının bakan ve milletvekili yakınları olduğu söyleniyor.

 

Tayinlerinde katı kurallar uygulayan Milli Eğitim Bakanlığı, kendi vekil ve bakanlarının yakını olan öğretmenleri korudu.

On binlerce öğretmeni ve ailesini ilgilendiren eş durumu ve özür grubu tayinlerini, yaşanan tüm dramlara karşın katı kurallarla sınırlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “48 şanslı öğretmeni” Ankara merkez ve taşra teşkilatında “görevlendirdi”. Görevlendirilenler arasında AKP’li bakanlar ve milletvekili yakınları da bulunuyor. Ömer Dinçer, bakanlık koltuğuna oturduktan sonra görevlendirmelere sıcak bakmadığını belirtmiş ve temmuz ayı başında bakanlıktaki tüm görevlendirmeleri iptal ederek başka okullarda ya da geçici görevle çalışan öğretmenleri okullarına döndürmüştü.

Dinçer, bakanlık koltuğuna oturduktan sonra öğretmenlerin asli kadrolarından başka kadrolara kaydırılmasına yol açan geçici görevlendirmeler konusunda net bir tavır takınmıştı. Bu kapsamda 21 bin 652 öğretmen bulunduğuna işaret eden Dinçer, bunlardan 3 bin 440’ının kadrosunun bulunduğu okul dışındaki okullarda, 4 bin 615’inin norm fazlası olduğundan diğer okullarda, 521’inin norm fazlası olduğundan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde, 12 bin 593’ünün çeşitli nedenlerle diğer okullarda, 438’inin bakanlık merkez teşkilatında, 45’inin de başka ildeki okullarda görev yaptığını bildirmişti.


Referans güçlü olunca...

Ancak bakanın bu kararlı tutumu, aradan daha 1 ay geçmişken delindi ve ortaya yine Türkiye’ye özgü bir tablo çıktı. “Yüksek makamlarda tanıdığı olanlar” bu kuralı deldirdi. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nce, Ankara Valiliği’ne gönderilen bir yazıda 48 kişinin Ankara’nın çeşitli okullarında görevlendirildiği bildirildi. Cumhuriyet’in ele geçirdiği 48 kişilik listede yer alan isimlerse dikkat çekici. Bunların arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yakını Kemal Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın yakını Aslıhan Akdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in yakını Hatice Çelik, AKP Muş Milletvekili Faruk Işık’ın eşi Meral Işık da yer alıyor. Çok sayıda öğretmenin ailelerinin yanına gelebilmelerinin yolu olan özür grubu tayinlerinde bile sıkı davranan bakanlığın, 48 kişiye “geçici görevlendirme” yapmasının kamuoyunda sert tepki çekeceği ifade ediliyor.

‘Tepkiler büyümeli’

Listeyi değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, şunları söyledi:

“Bu liste AKP’nin tüm ülkede uyguladığı programın, adaletin MEB’e nasıl yansıdığını ortaya koyuyor. İl emrinin kaldırılması, özür grubu atamaları ve eş durumu tayinlerinde uygulanan katı kurallar nedeniyle öğretmenlerin altüst olan yaşamlarını düzeltmek için adım atılmazken, çıkartılan bu görevlendirmelerle siyasal iktidara yakın kişilerin de aralarında bulunduğu bir grubun korunması sayın bakanın adalet algısını ortaya koymaktadır. Türkiye’de uygulanan programlara, program mağdurlarının yeterli tepkiyi vermemesi, iktidarı daha da cesaretlendirmektedir. Çözüm, daha güçlü tepki vermektir.”

 Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.